Rejestracja SAMa pod własną marką

19 Paź 2010, 13:49

Witam,

Jakie warunki należy spełnić żeby zarejestrować samoróbę pod własną marką np. marka Scorpion, model Predator?
Doberman
Nowicjusz

Miejscowość: Donec

19 Paź 2010, 16:29

Doberman napisał(a):Jakie warunki należy spełnić żeby zarejestrować samoróbę pod własną marką

Nie mozesz budowac na bazie innego homologowanego pojazdu lub tez uzywac do budowy tego "wynalazka"części posiadających homologacje producenta.. :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Paź 2010, 18:27

Jeżeli nie zależało by mi na nazwie tylko chciałbym wykonać toczydełko wg. własnego pomysłu to jaka procedura i jak to w końcu z użytymi materiałami trzeba na nie mieć kwity czy nie a jeżeli tak to jakie?
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

29 Paź 2010, 18:31

HUBI napisał(a): tylko chciałbym wykonać toczydełko wg. własnego pomysłu to jaka procedura

Temat ten najlepiej rzuć na forum diagnostów NORCOM...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

29 Paź 2010, 18:47

Migi60, troche mijasz się z prawdą, można do pojazdu własnego wykorzystać elementy pochodzące z innych konstrukcji, po prostu nie możemy bez odpowiednich umów sprzedawać "własnej marki" z elementami innych producentów, jeśli kolega chce zrobić auto dla siebie to nic nie stoi na przeszkodzie wykorzystaniu takich elementów...
natomiast rejestrowanie go pod jakąkolwiek nazwą nie "SAM" będzie się wiązało z uzyskaniem homologacji na wszystkie elementy pojazdu, co jest kosmicznie drogie :mrgreen:

HUBI, http://www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec ... 0/__1.html
miałęm kilka pojazdów zbudowanych przez siebie, oczywście miały podzespoły z innych pojazdół nawet jeśli chodzi o elementy nośne, nie jest to problemem :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Paź 2010, 19:21

pocieszny napisał(a):kolega chce zrobić auto dla siebie to nic nie stoi na przeszkodzie wykorzystaniu takich elementów...

Kol.Pocieszny-klania się HOMOLOGACJA...Chyba mi nie powiesz ze jak ten młody człowiek w tym"SAMIE"wykorzysta silnik lub nadwozie z sam.np.Reni lub Mietka to w dalszym ciągu to bedzie "SAM"... :?: :?: Fakt ze u mnie takich spraw nie robimy przy OBT i nie jestem w tym temacie alfą i omegą ale dośc aktywnie dzięciolę na tym właśnie forum co podałem i co nie co na ten temat wiem.... :wink:

[ Dodano: 29 Październik 2010, 19:26 ]
Ps.Oczywiście ze nie chodzi mi o to ze na ten wynalazek uzyskać swiadectwo homo lecz nie mozna montować podzespołów które maja juz świadectwo homo producenta
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota RAV4 - Top Safety Pick+
    Nowa Toyota RAV4, znalazła się w elitarnym klubie Top Safety Pick+ amerykańskiego Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Model uzyskał najwyższe noty we wszystkich pięciu testach bezpieczeństwa, w tym w niezwykle ...

29 Paź 2010, 19:30

to powiedz mi jedno, jakim cudem wykminisz sobie silnik :?: :mrgreen:
do pojazdu SAM masz mieś tylko dowód zakupu tegoż, i to czy to jest silnik z "mietka czy reni" nie ma znaczenia co do marki pojazdu
masz mieć podwozie, nadwozie lub ramę własnej konstrukcji, do których zaadaptowano układ napędowy innych pojazdów, to samo jest z hamulcami itd :wink:
i tak taki pojazd z silnikiem przykładowo Mercedesa to Będzie SAM,
lepiej pojazd posiadający (przykładowo) elementy ramy UAZa, silnik Mercedesa, mosty z Patrola, reduktor z Robura a nadwozie które jest efektem nieokiełznanej twórczości konstruktora z szopy tak to też będzie SAM :wink:

chyba że konstruktor pójdzie na skróry i trochę nagnie prawo i zarejestruje tego potforka jako UAZa :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Paź 2010, 19:38

pocieszny napisał(a):chyba że konstruktor pójdzie na skróry i trochę nagnie prawo i zarejestruje tego potforka jako UAZa

Moge Ci powiedzieć ze wcale by mnie to nie zdziwiło.Tak jak nadmieniłem wczesniej mam z tym do czynienia na codzień.Przy naszych twóczych przepisach oraz ich interpretacji wszysto ale to absolutnie wszystko jest mozliwe.To co nie przechodzi u mnie lub w naszym WK jest do zalatwienia po sąsiedzku.Dlatego nie będę kruszył kopii z Tobą bo jak zwykle prawda znajduje się po środku.. :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

29 Paź 2010, 20:01

robie takie rzeczy raz na 2 lata średnio, od 12 lat :mrgreen: też trochę wiem jak to się "robi"
teraz zależy czy chcesz szybko i prosto czy na 100% zgodnie z prawem :mrgreen: przez co można osiwieć :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Paź 2010, 20:07

pocieszny napisał(a):też trochę wiem jak to się "robi"

Teraz to juz wsio paniał... :!: :!: :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Paź 2010, 14:09

Ciekawi mnie jak to jest z polskim Leopardem, który ma silnik od Corvette i pewnie resztę części również z innym marek. Osobiście wątpię żeby ktoś wydał na samochód 100k i miał w papierach SAMoróba.
Doberman
Nowicjusz

Miejscowość: Donec

30 Paź 2010, 15:00

zarejestrowanie własnej marki to długa pracochłonna droga i niestety bardzo droga :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

30 Paź 2010, 19:36

Migi60 napisał(a):Temat ten najlepiej rzuć na forum diagnostów NORCOM...

Dzięki.
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www