Rejestracja samochodu, a poprzednie umowy

31 Sie 2022, 15:31

Cześć :)

Potrzebuje pomocy w kwestii rejestracji używanego pojazdu, postaram się to opisać jak najbardziej klarownie.

Osoba A sprzedała samochód osobie B, która następnie sprzedała go firmie C. Ja finalnie zakupilam pojazd od firmy D. W dotychczasowym dowodzie rejestracyjnym widnieje osoba A. Posiadam wszystkie wcześniejsze umowy sprzedaży, jednak w formie kopii potwierdzonej notarialnie. W wydziale komunikacji zgłosiłam nabycie pojazdu, jednak mam problem z jego zarejestrowaniem na siebie, ponieważ nie posiadam oryginału umowy zawartej między osobą A oraz B. W urzędzie otrzymałam kilka sprzecznych informacji. W pierwszej kolejności dostałam informacje, ze kopia zostałaby przyjęta jeśli osoba B zajmowała się sprzedażą samochodów i skoro jest to osoba fizyczna to taki dokument nie zostanie zaakceptowany. Po konsultacji z inna osoba z urzędu dostałam informacje, ze jak najbardziej rejestracja może się odbyć na podstawie tych dokumentów. Przy kolejnej wizycie w urzędzie ponownie zostałam odprawiona z kwitkiem z powodu braku oryginalu umowy, wiec udałam się do kierownika wydziału, który również potwierdził, ze rejestracja nie odbędzie się bez tego dokumentu i poleca mi zwrócić ten samochód. Nie wiem już co robić w tej sytuacji, ponieważ z osobami A oraz B nie ma kontaktu, nie mam jak zdobyć oryginału umowy.
Proszę o rady co mogę w tej sprawie zrobić i jak wyglada to rzeczywiście od strony prawnej? Czy zgłoszenie nabycia na ten moment wystarczy? Czy do momentu wyjaśnienia sprawy mogę poruszać się autem, które zarejestrowane jest na poprzedniego właściciela?
Chcę po prostu zarejestrować samochód i moc nim spokojnie jeździć. Wychodzi na to, ze bez oryginału umowy samochód będzie stał pod domem, ponieważ nie będę mogła go zarejestrować? Zwrot pojazdu również nie wchodzi w grę, ponieważ kiedy go zakupiłam był uszkodzony i włożyłam z jego naprawę już dużo pieniędzy…
Paulyn96
Obserwowany

31 Sie 2022, 16:09

Niestety bez oryginału tej umowy nic nie zdziałasz. Zgłoszenie zakupu pojazdu możesz zrobić ale rejestracja nie przejdzie i musisz w tym czasie poszukać wcześniejszego właściciela i zdobyć ten oryginał umowy.

Właściciele B, C i D nie rejestrowali pojazdu?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Wrz 2022, 09:19

Nie mając oryginału nic nie zrozbisz.
Moim zdaniem, to zwrócić samochód z powodu wady prawnej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000