Rejestracja samochodu bez silnika i skrzyni biegów

24 Kwi 2010, 16:45

Witam
Trafiła mi sie okazaja kupić Mondeo w idelanym stanie z przebiegiem 45 tyś, tylko bez silnika i skrzyni biegów(silnik podobno padł w co nie wierze,a skrzynia sprzedana )mimo wszystko auto igiełka. Koleś od którego kupuje auto daje mi dowód rejestracyjny, tablice i cały samochód i wystawia mi fakturę na zakup pojazdu, ale zaznacza na fakturze, że jest to pojazd bez silnika i skrzynki biegów.
Chcę włożyć silnik i skrzynkę, które zakupiłem na giełdzie od handlarza ,ale nie posiadam na nie żadnych papierów, poprostu poszedł deal i kasa do ręki, jak to na giełdzie. W wyniku tego zabiegu miałbym kompletną furę za jakąś drobną kasę tylko pojawia się pytanie.
Jakie kłopoty mogę napotkać próbując zarejestrować taki pojazd w urzędzie komunikacj i jakie dokumenty musze posiadać na pojazd żeby go zarejestrować. Czy wystarczy faktura zakupu pojazdu, tablice, dowód rejestracyjny i aktualne badanie techniczne, czy potrzebuje jeszcze jakies papiery na silnik i skrzynie????Czym mogą zaskoczyć mnie nasi kreatywni urzędnicy wydziałów komunikacji????
Dzięki za odpowiedź i sorry za długość wywodu.
Pzdr
Looca's
looca
Nowicjusz

Miejscowość: Niemcy

24 Kwi 2010, 20:22

na moje to silnik i skrzynia to część wymienna.numerów silnika nie wpisuje się już do dowodu rejestracyjnego.więc te papiery o których piszesz wystarczą do rejestracji.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

25 Kwi 2010, 10:48

Przecież na rejestrację masz teoretycznie miesiąc, jeśli tam na prawdę brakuje tylko silnika i skrzyni to wsadzenie takiego samego od innego auta to jest na upartego dzień roboty oczywiście jeśli wszystko jest. Znajomy kiedyś przekładał sobie silniki w BMW po Polsce jeździł 3,5l a jak jechał gdzieś na zachód to wkładał 5,0 po kilku takich przekładkach doszedł do wprawy i zajmowało mu to ok 5gdz tylko że wszystko co potrzebne miał od ręki bo prowadzi warsztat.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

25 Kwi 2010, 11:40

looca napisał(a):czy potrzebuje jeszcze jakies papiery na silnik i skrzynie

Teoretycznie-praktycznie nie potrzebujesz.Jedynie silnik musi odpowiadać takim
parametom jak w DR tzn pojemnośc i moc...
Sprawy takie zalatwisz na SKP na przeglądzie tech.Diagnosta musi Ci to wszyastko
wpisac na zaświadczeniu z BT... :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy samochody hybrydowe boją się mrozu?
    Brytyjska Toyota przez 24 godziny mroziła crossovera Toyota C-HR Hybrid w temperaturze -20 stopni, systematycznie polewając go wodą. W efekcie samochód pokrył się grubą warstwą lodu. Mimo to hybrydowy crossover bez ...