Rejestracja samochodu bez silnika i skrzyni biegów

24 Kwi 2010, 16:45

Witam
Trafiła mi sie okazaja kupić Mondeo w idelanym stanie z przebiegiem 45 tyś, tylko bez silnika i skrzyni biegów(silnik podobno padł w co nie wierze,a skrzynia sprzedana )mimo wszystko auto igiełka. Koleś od którego kupuje auto daje mi dowód rejestracyjny, tablice i cały samochód i wystawia mi fakturę na zakup pojazdu, ale zaznacza na fakturze, że jest to pojazd bez silnika i skrzynki biegów.
Chcę włożyć silnik i skrzynkę, które zakupiłem na giełdzie od handlarza ,ale nie posiadam na nie żadnych papierów, poprostu poszedł deal i kasa do ręki, jak to na giełdzie. W wyniku tego zabiegu miałbym kompletną furę za jakąś drobną kasę tylko pojawia się pytanie.
Jakie kłopoty mogę napotkać próbując zarejestrować taki pojazd w urzędzie komunikacj i jakie dokumenty musze posiadać na pojazd żeby go zarejestrować. Czy wystarczy faktura zakupu pojazdu, tablice, dowód rejestracyjny i aktualne badanie techniczne, czy potrzebuje jeszcze jakies papiery na silnik i skrzynie????Czym mogą zaskoczyć mnie nasi kreatywni urzędnicy wydziałów komunikacji????
Dzięki za odpowiedź i sorry za długość wywodu.
Pzdr
Looca's
looca
Nowicjusz

Miejscowość: Niemcy

24 Kwi 2010, 20:22

na moje to silnik i skrzynia to część wymienna.numerów silnika nie wpisuje się już do dowodu rejestracyjnego.więc te papiery o których piszesz wystarczą do rejestracji.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

25 Kwi 2010, 10:48

Przecież na rejestrację masz teoretycznie miesiąc, jeśli tam na prawdę brakuje tylko silnika i skrzyni to wsadzenie takiego samego od innego auta to jest na upartego dzień roboty oczywiście jeśli wszystko jest. Znajomy kiedyś przekładał sobie silniki w BMW po Polsce jeździł 3,5l a jak jechał gdzieś na zachód to wkładał 5,0 po kilku takich przekładkach doszedł do wprawy i zajmowało mu to ok 5gdz tylko że wszystko co potrzebne miał od ręki bo prowadzi warsztat.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

25 Kwi 2010, 11:40

looca napisał(a):czy potrzebuje jeszcze jakies papiery na silnik i skrzynie

Teoretycznie-praktycznie nie potrzebujesz.Jedynie silnik musi odpowiadać takim
parametom jak w DR tzn pojemnośc i moc...
Sprawy takie zalatwisz na SKP na przeglądzie tech.Diagnosta musi Ci to wszyastko
wpisac na zaświadczeniu z BT... :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak podłączyć kable rozruchowe do akumulatora?
    Zima to najtrudniejsza pora roku dla naszego samochodu szczególnie jeżeli trzymamy go pod tzw. chmurką. Co zrobić jeżeli nie uda nam się uruchomić auta przy pomocy własnego źródła prądu jakim jest akumulator? ...