REKLAMA
Witam.
Na wstępnie zaznaczę, że w moich danych ''Opel Astra'' to samochód ojca, gdyż ja nie posiadam jeszcze samochodu a było to wymagane do zarejestrowania się.
Widzę, że jesteście jednym z najlepiej prosperujących for dot. motoryzacji,więc mam kilka pytań.
Mój problem wygląda następująco - mam 17 lat, dopiero w wakacje będę robił prawo jazdy.
Pieniądze na auto mam już odłożone - bo jak stare przysłowie nakazuje ''facet na auto musi zapracować sam'' i trafiła mi się niezła okazja kupić Opla Calibrę.
Mam pieniądze lecz nie mam prawka, ani dowodu - i tutaj mam kilka pytań.
1.Można kupić od osoby fizycznej samochód i postawić go na rok przed przysłowiowym blokiem?
2.Czy nic się z nim nie stanie przez ten czas? chodzi o uszkodzenia przez to, że nie był ''jeżdżony''
3.Jeżeli trzeba będzie za niego płacić ubezpieczenie nawet jak stoi, to jakie są tego koszta i czy w ogóle ja mogę wziąć to na siebie.
4.Te pytanie będzie tak na marginesie - ile będzie ''pi razy drzwi'' rocznie wynosić ubezpieczenie za te auto (dane niżej) jak już będę miał prawko
Opla Calibrę Rok produkcji: 1991, Data rejestracji: 06/1991, Przegląd: 04/2010, Ubezpieczenie: 04/2010, 250 000 km, Skrzynia biegów: manualna, Moc: 115 KM (85 kW), Pojemność skokowa: 1998 cm3, benzyna+LPG, czerwony, Liczba drzwi: 2/3, Kraj aktualnej rejestracji: Polska. - dane skopiowane z aukcji
5.Czy opłaca się teraz wziąć takie auto za 3500zł?
Liczę na szybką odpowiedź - pozdrawiam.