Brak prawka i dowodu

16 Lut 2010, 22:37

Witam.
Na wstępnie zaznaczę, że w moich danych ''Opel Astra'' to samochód ojca, gdyż ja nie posiadam jeszcze samochodu a było to wymagane do zarejestrowania się.

Widzę, że jesteście jednym z najlepiej prosperujących for dot. motoryzacji,więc mam kilka pytań.
Mój problem wygląda następująco - mam 17 lat, dopiero w wakacje będę robił prawo jazdy.
Pieniądze na auto mam już odłożone - bo jak stare przysłowie nakazuje ''facet na auto musi zapracować sam'' i trafiła mi się niezła okazja kupić Opla Calibrę.
Mam pieniądze lecz nie mam prawka, ani dowodu - i tutaj mam kilka pytań.

1.Można kupić od osoby fizycznej samochód i postawić go na rok przed przysłowiowym blokiem?
2.Czy nic się z nim nie stanie przez ten czas? chodzi o uszkodzenia przez to, że nie był ''jeżdżony''
3.Jeżeli trzeba będzie za niego płacić ubezpieczenie nawet jak stoi, to jakie są tego koszta i czy w ogóle ja mogę wziąć to na siebie.

4.Te pytanie będzie tak na marginesie - ile będzie ''pi razy drzwi'' rocznie wynosić ubezpieczenie za te auto (dane niżej) jak już będę miał prawko

Opla Calibrę Rok produkcji: 1991, Data rejestracji: 06/1991, Przegląd: 04/2010, Ubezpieczenie: 04/2010, 250 000 km, Skrzynia biegów: manualna, Moc: 115 KM (85 kW), Pojemność skokowa: 1998 cm3, benzyna+LPG, czerwony, Liczba drzwi: 2/3, Kraj aktualnej rejestracji: Polska. - dane skopiowane z aukcji

5.Czy opłaca się teraz wziąć takie auto za 3500zł?

Liczę na szybką odpowiedź - pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez iMaks, 25 Kwi 2010, 23:06, edytowano w sumie 1 raz
iMaks
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Lut 2010, 00:08

1. Tak
2. Może tak, może nie
3. Trzeba płacić i możesz to wziąść na siebie
4. Zależy od wielu czynników
5. Zależy w jaim jest stanie.

Moja rada - daj sobie spokój. Jak już będziesz miał prawko to się rozejrzysz za furą. Ta Cali jak się nie rozpadnie przez ten rok to napewno sporo straci na wartości.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

17 Lut 2010, 00:31

Ona juz jest warta tyle co nic.
Znalazlem jeszcze Mazde MX-5 za 9500zl, na takie auto moge wydac - mam kolo 10Tys.

Ale co z tym postojem?
Jak bedzie z dzialaniem auta potem i jak z oplatami za samo stanie.
iMaks
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Lut 2010, 00:38

Po co Ci to auto pod domem? Wpłać tą dychę na lokatę albo coś a auto kupisz jak będzie prawko...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

17 Lut 2010, 17:32

iMaks napisał(a):Po co Ci to auto pod domem? Wpłać tą dychę na lokatę albo coś a auto kupisz jak będzie prawko...

I ja się pod tym podpisuję. Masz kasę, wpłać sobie na lokatę 4%, bo roku będziesz miał 400 zł ekstra, a na samochodzie tylko stracisz (za rok ta sama Calibra będzie kosztowała 500 zł mniej i jeszcze ubezpieczenie). A niech ktoś zauważy, że stoi takie auto i ludzie mogą się czepiać, a to ci opony przebiją, a to lakier porysują. Nie warto.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Lut 2010, 10:31

No nie wiem panowie, czy to tak do końca jest prawdą, że osoba niepełnoletnia może sobie kupić samochod. Przecież podstawą kupna samochodu jest umowa kupna-sprzedaży, a w niej są dane z dowodu osobistego, którego kolega jeszcze nie ma. No i nie wiem, czy to się zmieniło ( w co wątpię), ale osoba niepełnoletnia nie ubezpieczy samochodu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lut 2010, 13:01

Umowa nie będzie ważna, bo podpis 17-latka nie jest nic wart. Może co prawda kupić auto, ale musi obok niego podpisać się też opiekun prawny. Z ubezpieczeniem pewnie podobnie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Lut 2010, 15:48

Osoba która nie ma skończonych 18-lat nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych a tym samym nie może zawierać umów cywilno prawnych (może jedynie w małych codziennych sprawach). Ewentualnie może zrobić to za Ciebie np. Twój ojciec, ale tak jak napisali pozostali ja również wstrzymałbym się z kupnem. Jeżeli natomiast chodzi o koszty ubezpieczenia to musisz się przygotowac na wydatek rzędu ok 800-1000zł, jeżeli będziesz jedynym właścicielem auta. Dla młodych kierowców najlepszym wyborem (OC) będzie Link4, ponieważ tam najszybciej zdejmują zwyzki za wiek (24 lata).
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd

23 Lut 2010, 01:48

Co do ubezpieczenia samochodu, to jak jesteś młodym kierowcą to jest dużo zwyżek i np że nie masz prawka 3 lata, że nie masz 25 lat (średnio) itp. i można zapłacić nawet ponad 2000zł. Ja bym się nie bawił w kupno samochodu, które ma stać rok czasu a tym bardziej jeśli masz ubezpieczyć je na siebie.
Ofcor
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko/Opole

23 Lut 2010, 08:39

co do ważności umowy to się z kolegami nie zgodzę, będzie ważna, w tym względzie 17 lat traktowane jest już jak "pełnoletni" poza tym zawsze można poprosić o wpis "za zgodą opiekuna prawnego" dane i czytelny podpis :wink:

a co do bezsensu kupowanie to zgadzam sie w 100% :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Lut 2010, 21:36

pocieszny napisał(a):co do ważności umowy to się z kolegami nie zgodzę, będzie ważna, w tym względzie 17 lat traktowane jest już jak "pełnoletni" poza tym zawsze można poprosić o wpis "za zgodą opiekuna prawnego" dane i czytelny podpis

W jakim sensie traktowany jest jak pełnoletni? Z tego co ja się orientuję nie może zawrzeć umowy i tyle. Nie ma pełnych zdolności do czynności prawnych i już.

A za zgodą opiekuna prawnego owszem może kupić, ale to już jest praktycznie kupowanie auta przez np. rodzica, a pod to podczepiany jest ten niepełnoletni.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Kwi 2010, 20:25

Owszem kolego, ni chu chu nie opłaca Ci sie kupować teraz auta. Za rok, jak zdasz prawko za te 10 koła kupisz albo młodsze albo nawet lepsze auto, a taka Cali (bez urazy) to już przeżytek, poza tym to Opel a jak wiadomo wszem i wobec blacha w nich jest niezbyt trafiona, a rok stojące auto przed blokiem/domem/osiedlem raczej nabawi się rudych plamek niż wyładnieje.
Co do samego kupna, to obecnie nie możesz tego zrobić sam, tak jak piszą koledzy, musi to zrobić razem z Toba Twój opiekun prawny. W takim wypadku lepiej, żeby ten opiekun wziął go na siebie a za rok jak bedziesz pełnoletni przekazał Ci go jako darowizne w tym wypadku nie ma żadnych kosztów od czynności cp.
Kolejna kwestia, to widzę, że mierzysz w "sportowe" auto. Skoro będziesz auto kupował świeżo po prawku moim skromnym zdaniem kup za 1000-1500 zł jakiegoś dziadka, którego w razie W nie będzie Ci szkoda i go zajedź, jak go zajedziesz to odłożysz więcej kasy i jak nauczysz się jeździć kupisz sobie coś lepszego.
MoDComp
Początkujący

Miejscowość: Kraków

24 Kwi 2010, 21:19

a co będzie jak nie zdasz prawka za szybko:) oczywiście Ci tego nie życzę, ale popieram przedmówców nie kupuj jeszcze auta, a za rok jak będziesz kupował to od razu bierz samochód na współwłaściciela z ojcem, zawsze Ci kilka set zł zostanie w kieszeni:)
matriks87
Początkujący

Miejscowość: z kas