Rejestracja samochodu + dodanie współwłaściciela

27 Mar 2016, 21:58

Witam, w zeszły czwartek kupiłem samochód, który w tym tygodniu planuję przerejestrować. Chciałbym jednak dodać współwłaściciela (rodzic). Czy w takim wypadku muszę auto najpierw zarejestrować na siebie, a potem dodać współwłaściciela? Czy mogę przed wycieczką do WK spisać umowę darowizny na powiedzmy 20% auta, i od razu zarejestrować na 2 osoby?
Kolejną sprawą jest to, czy potrzebne są jakieś dokumenty z US, jeśli przekazuję rodzicowi część auta, którego wartość to powiedzmy około 1500zł? Bo chyba żadnego podatku nie muszę płacić.
Ostatnia kwestia: poprzedni właściciel stosunkowo niedawno zmieniał tablice, w związku z czym na ubezpieczeniu (ważne jeszcze około 2 tygodnie) widnieje stary nr rejestracyjny, ale VIN oczywiście ten sam. Czy to może utrudnić rejestrację?
myszy
Obserwowany

Auto: VW Polo

29 Mar 2016, 17:37

Możesz przed rejestracją sporządzić umowę darowizny.

Wydział komunikacji nie potrzebuje kwitka z urzędu skarbowego, to możesz załatwić kiedy indziej. Jednak nie zapomnij, bo wydział komunikacji poinformuje US o darowiźnie.

Kwestia ubezpieczenie nie utrudni rejestracji. Ważne, że VIN się zgadza.
Artur4Life
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Fiesta MK7
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

31 Mar 2016, 08:33

Przede wszystkim przestrzegam, że przed każdym zakupem auta należy sprawdzić czy nie było kradzione!! Juz raz mi się tak zdarzyło i wpakowałem się w niezłe kłopoty. Teraz jest dużo serwisów interenetowych, które ułatwiają sprawdzenie tego za pomocą numerów VIN (reklama).
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 04 Kwi 2016, 10:19, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
KAROLLL
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 09 1980
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2.2
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003