Rejestracja samochodu - dokumenty

29 Lis 2010, 16:02

Mam problem, zgubiłem niemieckie papiery a dokładniej mały brief. Mam wszystkie tłumaczenia, zapłaciłem cło. Został mi tylko US i WK. Czy w US i WK będą wymagać oryginału małego briefu, da się zarejestrować auto bez tego?
ashleyt
Nowicjusz

Miejscowość: Bstok

29 Lis 2010, 20:11

ashleyt napisał(a):Mam problem, zgubiłem niemieckie papiery a dokładniej mały brief. Mam wszystkie tłumaczenia, zapłaciłem cło. Został mi tylko US i WK. Czy w US i WK będą wymagać oryginału małego briefu, da się zarejestrować auto bez tego?

Jezeli chodzi o US to nie jestem taki pewny czy będziesz musiał im okazac DR ale w WK jak nie bedziesz miał orginału DR to nici z rejestracji.... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Sie 2012, 14:41

Witam jestem nowy na forum mam pytanie 2tyg.temu zakupiłem samochód w holandii dostałem tablice zjazdowe i w ciągu 14dni miałem zjechać do pl żeby zarejestrować auto w pl niestety potoczyło się tak że porostu jutro mam ostatni dzień ważne blachy i nie mam jak zjechać.żeby wszystko ogarnąć bo nie dostałem wolnego.chciałem się dowiedzieć co zrobić żeby wrazie kontroli nie mieć.problemow dodam że samochód ma ważny przegląd techniczny
misiek2506
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 01 2011
Auto: volvo v 40 1.8 122km.

06 Lis 2012, 13:51

Witajcie. Kupiłam autko w Niemczech i jest tu nadal ze mną. Chciałabym zacząć załatwiać pewne sprawy z rejestracją w PL będąc jeszcze w Nimeczech. I stąd moje pytania:
- słyszałam, że wniosek do UC wraz z potwierdzeniem zapłaty akcyzy i środowiskowej mogę wysłać pocztą, czy to prawda?
- po jakim czasie odbiera się zaświadczenie z Celnego i czy może to zrobić za mnie ktoś inny, np. moja mama?
- sprawę w US mogę załatwić przez e-wniosek a papiery może odebrać ktoś inny z tego co wiem, ale co to za papiery dokładnie? Bo jak sprowadzałam auto 7 lat temu to był to po prostu podatek od wzbogacenia, a teraz czytam o zaświadczeniu o niezaleganiu z VAT. To jedna z tych opłat jest, czy obie, czy jak...?
- czy tłumaczenia wymagane są już w Urzędzie Celnym, czy dopiero w WK?
Będę wdzięczna za wszelką pomoc :D
pamka2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 08 2005
Auto: Mazda 626
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1993

29 Lis 2012, 11:36

Witam.
Mam pytanie, mianowicie mieszkam we Wrocławiu a zameldowany jestem w Zwoleniu(Mazowieckie), czy istnieje możliwość(jeżeli tak to jaka) żebym zarejestrował samochód we Wrocławiu ?
Mam tymczasowy meldunek we Wrocławiu :)
HEbo
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 08 2012
Auto: Nie mam

29 Lis 2012, 20:59

HEbo napisał(a):Mam tymczasowy meldunek we Wrocławiu

To powinno Ci wystarczyć...Uczysz się,pracujesz... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator momentu obrotowego
    Jednostką stosowaną w samochodach do określenia momentu obrotowego jest Nm (niutonometr). Moment obrotowy zaś jest podstawowym parametrem, który charakteryzuje osiągi silnika spalinowego.
    Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...

29 Lis 2012, 22:03

uczę się ale gdzieś wyczytałem że ich interesuje jedynie stałe zameldowanie dlatego pytam :)
HEbo
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 08 2012
Auto: Nie mam

29 Lis 2012, 23:23

HEbo napisał(a):ale gdzieś wyczytałem że ich interesuje jedynie stałe zameldowanie dlatego pytam

Nie jest juz tak do końca jak piszesz.Jezeli masz pobyt czasowy to dodatkowo wez z sobą zaswiadczenie z uczelni,szkoły... :?: i spróbuj...Głowy nikt Ci nie urwie... :D
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Lut 2013, 09:04

Witam serdecznie,

Jako, że to pierwszy mój samochód to nasuwają mi się następujące pytania, na które mam nadzieje odpowiecie,za co będę wdzięczny.

W piątek nabywam samochód używany. Nabycie nastąpi na postawie faktury na firmę mojej żony (wiadomo, mniejsze podatki przez jakiś czas).

Pierwsza kwestia: Ubezpieczenie OC. Sprzedający ma ważną polisę do stycznia 2014 r. Powiedział, że może za 500 zł mi ją oddać. Ja jako nowy kierowca nie mam żadnej polisy ani zniżek. Jak może to zostać potraktowane przez ubezpieczyciela? Czy skrócą mi okres tej polisy, czy będą kazali mi dopłacić jakąś kwotę? Ogólnie w Axa Direct polisa OC to koszt 1500 zł.

Druga kwestia: dajmy na to, że nie zgadzam się na przejęcie OC byłego właściciela samochodu.Czy OC przestaje działać od razu jak zbywca samochodu powiadomi ubezpieczyciela o sprzedaży samochodu i braku chęci przepisania jej na mnie? Jak wygląda terminowość zapłaty za OC. Nie ukrywam, że auto chcę kupić w niedzielę wieczorem. Zatem dopiero w poniedziałek będę mógł wykupić OC. Czy tak można?

Trzecia kwestia: Prawo jazdy zrobiłem 7 lutego. Byłem wczoraj w urzędzie i zapłaciłem za prawko i najprawdopodobniej będzie w moich rękach w poniedziałek. Natomiast samochód chcę kupić w piątek. Rozumiem, że mogę np. podjechać z kimś kto ma prawko i ten ktoś wróci ze mną (oczywiście on prowadząc) tym samochodem?

Czwarta kwestia: Jak wspomniałem, samochód będzie na firmę mojej żony, ale tylko ja będę miał prawo jazdy. Czy żona musi uwzględnić mnie w urzędzie aby wpisali mnie do dowodu rejestracyjnego? Albo gdzie kolwiek bym widniał?

Piąta kwestia: Gdzieś wyczytałem, że w urzędu muszę stawić się z dowodem rejestracyjnym z ważnym przeglądem co najmniej jeden miesiąc. O co tutaj dokładnie chodzi? Samochód ostatni przegląd miał robiony jakiś pół roku temu. Przynajmniej tak jest wpisane w książkę serwisową. Czy to chodzi o to? a jak nie to co dokładnie powinienem zrobić.

Serdecznie dziękuję za poświęcony czas na te pytania i dzięki wielkie za pomoc.
sarkon
Nowicjusz

Auto: Brak

26 Mar 2013, 10:05

Witam. Jeśli chodzi o polisę oc to w tej chwili kupujący decyduje czy chce ja kontynuować czy wypowiedzieć . Natomiast użytkowania może Pan pojazd bez uwzględnienia Pana w dowodzie rejestracyjnym. Badanie techniczne musi mieć ważność co najmniej miesiąc czasu aby wydział komunikacji zarejestrował pojazd w celu sprawdzenia danych gdyż to zajmuje zazwyczaj ok miesiąca.
Bakowski
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 08 1998
Auto: Vw
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

31 Mar 2013, 15:29

Wiem, że dużo, ale przeczytaj :wink: , bo warto to wiedzieć.
1.Jak kupisz ten samochód, to masz 30 dni na to, żeby samochód przerejestrować oraz masz 30 dni na to, żeby podjąć decyzję, czy pozostajesz przy ubezpieczeniu kóre jest, czy z niego rezygnujesz i zawierasz nową umowę OC. Jeżeli z ubezpieczenia zrezygnujesz ( masz na to 30 dni od daty zakupu ) to poprzedni właściciel dostaje zwrot ubezpieczenia za każdy niewykorzystany dzień. Jeżeli jednak z ubezpieczenia nie zrezygnujesz, to przechodzi ono na ciebie i jest ważne do końca trwania polisy. Ty natomiast musisz iśc do ubezpieczyciela i spisać aneks do umowy - zmianiają dane na polisie oraz przeliczają składkę. Jako że jesteś młodym kierowcą zapewne będziesz musiał dopłacić do polisy jakąs kwotę. Teraz kwestia tych 500 zł. Nie idz na to. Sprzedający ma obowiązek zgłosić sprzedaż samochodu w ciągu bodajże 14 dni od daty na polisie oraz podać dane nowego właściciela. A więc ubezpieczyciel i tak cię przeliczy. A wątpię, żeby poprzedni właściciel nie informował o sprzedaży samochodu - w razie jakiegoś zdarzenia, on traci zniżki, bo nie zgłosił sprzedaży i szkoda powstała jak ubezpieczenie było jego. Albo o tym nie wie, albo wie i coś kombinuje żeby wyciągnąc od ciebie dodatkowe 500 zł. A jeżeli sytuacja byłaby taka, że on zgłosi sprzedaż dopiero jakby doszło do jakiegoś zdarzenia, to będzie musiał pokazać umowę KS. A tam jest data, wg której samoch.ód nabyłeś dużo wcześniej. Kłopoty, kłopoty i raz jeszcze kłopoty. A na koniec i tak będziesz musiał dopłacić wspominaną róznicę. A ubezpieczyciel może zrobić nawet tak, że za wyrządzoną szkodę będziesz ty płacił, ponieważ nie przestrzegałeś przepisów ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. I znowu kłopoty. A to wszystko za 500 zł. Daj więc sobie spokój z takim kombinowaniem.
2. Jak się nie zgodzisz na OC poprzednika, to nie przestaje ono działać od razu. To nie poprzednik wypowiada umowę ubezpieczenia, tylko ty. I masz prawo wypowiedzieć tą umowę kiedy chcesz. Od daty zakupu jest ona przez 30 dni, jak pisałem wcześniej. Po 30 dniach przechodzi na ciebie. Te 30 dni, to czas dla ciebie do namysłu, zapoznania sie z warunkami itd. Jak poprzednik zgłosi sprzedaż pojazdu u ubezpieczyciela, to OC nadal jest ważne. To nie sprzedający decyduje o ubezpieczeniu OC tylko ty. Co do terminu zapłaty, to zalezy jaki warioant wybierzesz - możesz zapłacić od razu, a możesz zapłacić po np. dwóch tygodniach - u ubezpieczyciela wszystkiego się dowiesz.
3. Możesz zrobić jak piszesz. Byleś tylo nie prowadził, bo mimo, że masz zdany egzamin i policja w razie kontroli sprawdzi, że masz prawko, to i tak zapłacisz mandat za to, że nie masz wymaganego podczas kontroli dokumentu. Więc lepiej jak ktoś inny tym autkiem będzie jechal.
4. Żonę możesz zrobić np. współwłaścicielem. Jak samochód ma być na firmę żony, to ty możesz być np. jej kierowcą. Chyba, że żona będzie kupowała ten samochód, a ty będziesz go użytkował. Wówczas nie musisz być na DR.
5. Jak pisął poprzednik. Chodzi o załatwienie formalności w WK, czyli czekanie na DR.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Cze 2013, 23:07

a gdy kupuję auto zarejestrowane ledwo tydzień w PL przywiezione z UE? czy obowiązują mnie jakieś dodatkowe dokumenty poza dowodem rej + kartą pojazdu + umową kupna/sprzedaży?
start007
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 04 1988
Auto: brak
Silnik: brak

02 Cze 2013, 11:48

start007 napisał(a): czy obowiązują mnie jakieś dodatkowe dokumenty poza dowodem rej + kartą pojazdu + umową kupna/sprzedaży?
Nie...Tylko dokumenty które wymieniłeś.Oczywiście wskazane jest tez poprosić sprzedającego zeby na wszelki wypadek przekazał Ci dokumenty pojazdu z zagranicy/jezeli posiada/.Mogą to byc jedynie ksera tych dokumentów gdyz orginały zostają w WK ...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

10 Cze 2013, 11:43

Sam byłem w podobnyej sytuacji i niestety nie chcieli mi zarejestrować auta, zameldowany we Wrocławiu ale pobyt tymczasowy inny i niestety skończyłem we Wrocławiu bo nie uznali miejsca innego niż meldun ek :angry: :(
motomoto
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: PASSAT B5, 1,9, 101KM

19 Cze 2013, 10:43

Witam,
Wczoraj zakupiłem auto, i mam pytanie. Auto nabyłem od osoby która w kwietniu kupiła je od kogoś innego ale go nie rejestrowała na siebie. Mam kopie tamtej umowy nabycia auta. Może prościej bo trochę przekombinowałem. Klient kupuję w kwietniu auto od kobiety, spisują umowe przekazanie dowodu rejestracyjnego itd....nowy nabywca nie rejestruję go na siebie, opłaca tylko OC które się kończyło a po dwóch miesiącach sprzedaję go mi, czy mogę mieć jakiś problem z rejestracją auta ? bo niby tamta osoba powinna zarejstrować auto 30 dni od nabycia. Jestem zielony w tej kwestii jest to moje pierwsze auto, sprzedający zarzekał się, że nie będzie żadnych problemów...
pizol87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 09 2012
Auto: Daewoo Lanos
Silnik: 1.5 8v
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998