Rejestracja samochodu - dokumenty

01 Paź 2008, 21:36

Dokumenty potrzebne do zarejestrowania samochodu

Samochody nowe (z kraju i zagranicy)
- Faktura zakupu pojazdu, w przypadku aut kategorii M1 i N1 (samochody osobowe i dostawczaki o DMC do 3,5 t włącznie) z oświadczeniem sprzedawcy, że podlega obowiązkowi zapewnienia sieci zbierania pojazdów, o którym mowa w art. 14 ust. 4 Ustawy o recyklingu pojazdów z 20.01.2005 r. (w przypadku nowych aut sprowadzonych z zagranicy przez osoby fizyczne lub firmy nie zapewniające sieci - dowód uiszczenia przez nie opłaty recyklingowej na konto BGK III Oddział w Warszawie, nr 65 1130 1062 0000 0109 9520 0014)
- Wyciąg ze świadectwa homologacji
- Karta pojazdu (diler dostarcza ją kupującemu auto)
- W przypadku auta z zagranicy w imporcie prywatnym: dowód zapłacenia akcyzy lub dokument SAD, potwierdzający dokonanie odprawy celnej

Samochody używane kupione w kraju
- Umowa kupna-sprzedaży zarejestrowana w urzędzie skarbowym (dotyczy samochodów kupionych na giełdzie lub z ogłoszenia)
- Faktura zakupu lub dowód przyjęcia auta w komis (dotyczy samochodów kupionych w komisie)
- Dotychczasowy dowód rejestracyjny pojazdu

Samochody używane kupione za granicą
- Faktura (lub rachunek) zakupu albo umowa kupna-sprzedaży
- Dowód rejestracyjny lub karta eksportowa
- Polisa OC
- Potwierdzenie zapłaty należnej akcyzy
- W przypadku aut kategorii M1 i N1: potwierdzenie uiszczenia tzw. opłaty recyklingowej (auta sprowadzone przez osoby fizyczne lub firmy sprowadzające do 1.000 aut rocznie i nie tworzące sieci zbierania pojazdów) lub oświadczenie sprzedawcy, że podlega obowiązkowi zapewnienia sieci zbierania pojazdów, o którym mowa w art. 14 ust. 4 Ustawy o recyklingu pojazdów z 20.01.2005 r. (może być na fakturze). Wyjątek stanowią pojazdy zabytkowe, czyli co najmniej 25-latki, których model nie jest produkowany od co najmniej 15 lat. Rzeczoznawca samochodowy musi uznać auto za unikatowe lub mające szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji. Aby uniknąć opłaty recyklingowej, należy przedstawić za?wiadczenie rzeczoznawcy w wydziale komunikacji przy rejestracji pojazdu.
- Potwierdzenie z urzędu skarbowego o uregulowaniu VAT-u lub o braku takiego obowiązku
- W przypadku aut spoza UE: potwierdzenie dokonania odprawy celnej
- Zaświadczenie o pozytywnym wyniku badań technicznych

Umowa kupna sprzedaży i potrzebne formularze potrzebne do rejestracji pojazdu można pobrać tu: umowa-kupna-sprzedazy-oraz-formularze-vt47511.htm
Ostatnio edytowany przez ArteK 16 Sty 2011, 01:20, edytowano w sumie 2 razy
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

07 Lut 2010, 14:38

mam problem zgubiłem dowód rejestracyjny co ja musze zrobic i czy przegląd musze zrobic ponownie z tego co pamietam to przegląd mam do konca lutego
piotrek198038
Nowicjusz

Miejscowość: ujazd

07 Lut 2010, 14:47

Zgłoś się do najbliższego Urzędu Komunikacji w twojej okolicy.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam

14 Lut 2010, 20:12

Mam pytanie odnosnie samochodu kupionego w Polsce od polaka, ktory go sprowadzil z Niemiec i nigdy nie zarejestrowal (samochod sprowadzony na jesienie 2009).

Wybralem sie do Urzedu komunikacji i od razu dostalem drzwiami - umowa miedzy moim sprzeajacym a poprzednim wlascicielem (niemcem) jest dwujezyczna, ale bez pieczatki tlumacza przysieglego - czy maja prawo czegos takiego nie uznac? Jak na zlosc nie ma w tej dziurze przysieglego z niem ...

Druga sprawa, czy moga rzadac ode mnie badan techniczncyh, skoro nie byly one cofnniete, sa aktualne TUV, ale w uwagach do wumowy jest wpisane ze pojazd byl uszkodzony (mial faktycznie problemy ze skrzynia biegow i z DE przyjechal na lawecie) - badania zrobilem, zeby sprawdzic czy nie kupuje zloma, ale nie wpadlem na to, zeby to jakos formalnie udokumentowac.?

US - znow poluja na moja gotowke - wycenili mi podstek od kwoty ponad dwukrotnie wyzszej niz kupilem faktycznie. Czy z tymi baranami cos da sie negocjowac? Czy w ogole powinienem taki podatek (2%) placic, sktoro podatek zaplacil poprzendi wlasciciel?

Ponad to poprzeni wlasciciel przeszedl sciezke zdrowia w Urzedzie celnym i oplacicl oplacte recyclingowa.

Czy moge sie czegos jeszcze spodziewac, czy to juz wyczerpuje zlosliwosc urzednikow?
--
Pzw,
MCC
mcc
Nowicjusz

Miejscowość: Wa-wa

11 Mar 2010, 22:59

jak tu napisac nowy temat ??
gp
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

12 Mar 2010, 02:30

gp napisał(a):jak tu napisac nowy temat ??

Tu napisz nowy temat https://www.forumsamochodowe.pl/przepisy ... e-vf23.htm
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

22 Mar 2010, 18:21

Czy żeby przerejestrować samochód muszę mieć zapłacone ubezpieczenie? Czy mogę najpierw przerejestrować a później zapłacić?
stosik
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała

24 Mar 2010, 07:06

1. "Umowa miedzy moim sprzeajacym a poprzednim wlascicielem (niemcem) jest dwujezyczna, ale bez pieczatki tlumacza przysieglego - czy maja prawo czegos takiego nie uznac? "

Pieczątka tłumacza przysięgłego jest niezbędna

2. "Druga sprawa, czy moga rzadac ode mnie badan techniczncyh, skoro nie byly one cofnniete, sa aktualne TUV..."

W Polsce obowiązują polskie badania techniczne i musisz je zrobić

3. Czy moge sie czegos jeszcze spodziewac, czy to juz wyczerpuje zlosliwosc urzednikow?

Nie wyczerpuje to złośliwości urzędników :)
Krzy_M
Nowicjusz

Miejscowość: wschód zachód

24 Mar 2010, 22:29

[quote="Krzy_M"]1. "Umowa miedzy moim sprzeajacym a poprzednim wlascicielem (niemcem) jest dwujezyczna, ale bez pieczatki tlumacza przysieglego - czy maja prawo czegos takiego nie uznac? "

Pieczątka tłumacza przysięgłego jest niezbędna

2. "Druga sprawa, czy moga rzadac ode mnie badan techniczncyh, skoro nie byly one cofnniete, sa aktualne TUV..."

W Polsce obowiązują polskie badania techniczne i musisz je zrobić..
Jezeli masz aktualne badania niemieckie to nie musisz robić takich w Polsce.Najlepiej udaj
się do WK to oni Ci powiedzą co musisz zrobić zeby zarejestrowac sprowadzony pojazd
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Mar 2010, 22:47

Migi60 napisał(a): Jezeli masz aktualne badania niemieckie to nie musisz robić takich w Polsce.Najlepiej udaj
się do WK to oni Ci powiedzą co musisz zrobić zeby zarejestrowac sprowadzony pojazd

Ostatnio sprowadzałem auto i musiałem robić polskie badania, stąd moja wypowiedż, ale faktem jest, że TUV-u autko nie miało - bo i naewt nie z niemiec. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Krzy_M
Nowicjusz

Miejscowość: wschód zachód

24 Mar 2010, 23:02

Ps.Jezeli WK uzna Ci wazność badań z zagranicy to jedziesz na SKP jedynie celem
ustalenia danych niezbędnych do rej. a mianowicie:nacisk osi i ustalenie roku prad.
Z tym ze zakres ustalenia moze byc wiekzsy gdyz zalezy skąd auto pochodzi..
Koszty tych czynności wynoszą 60.-... :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

26 Mar 2010, 18:50

A powiedzcie ile kosztuje przerejestrowanie auta bez zmiany rejestracji? Jakie koszty i ile wynoszA?
Just keep trying.
Nanny
Początkujący

Miejscowość: Kraków

26 Mar 2010, 20:08

Nanny napisał(a):A powiedzcie ile kosztuje przerejestrowanie auta bez zmiany rejestracji? Jakie koszty i ile wynoszA?

To zalezy jaka kwota jest wpisana na umowie kupna-sprzedazy... :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

28 Mar 2010, 08:26

Ile procent? Na stronie urzędu podane są jakies opłaty (razem jakieś 85zl w mojej sytuacji) czy to tego mam dodać te ileś procent z ceny auta...? Czemu w takim razie tego tam nie zamieścili? :]
Czy ktoś wie jak zdjąć tablice z auta? i czy MUSZĘ jemieć w ręcę podczas skladania dokumentów...?
Just keep trying.
Nanny
Początkujący

Miejscowość: Kraków

14 Kwi 2010, 09:59

Witam. Pomóżcie

Sytuacja wygląda tak.
Kupiłem samochód, od pierwszego właściciela, ten zakupił go jako nowy w salonie. (jestem tego pewien bo kupiłem od dobrego znajomego). Samochód ma kartę pojazdu, dowód rejestracyjny, ważną polisę, Ja posiadam, Umowę K-S, zapłacone i potwierdzone PCC. Ale Pan Urzędnik stwierdził, że muszę mieć UWAGA !!! Fakturę lub umowę zakupu poprzedniego właściciela !!!!

Czy rzeczywiście ktoś w tym kraju zwariował do reszty i wydał taki przepis.
Czy też pan urzędnik (na zagrodzie równy wojewodzie), chce pokazać kto tu jest ważny.

Pomóżcie proszę, bo doprowadzili mnie w tym Wydziale Komunikacji do wrzenia.
flavio
Nowicjusz

Miejscowość: Silesia