Rejestracja samochodu na żonę

15 Cze 2021, 08:34

Witam, jesteśmy z żoną świeżo po ślubie, kupiliśmy samochód sprowadozny z Belgi (przez komis) i chciałem go zarejestrować na żonę. Z racji że żona była w trakcie wymiany dowodu papiery za samochód są wystawione na mnie. Czy muszę pisać jakieś upoważnienie, czy mam udać się z żoną do starostwa by samochód zarejestrować na nią? Dodam jeszcze że ja mam meldunek w woj Śląskim a żona w. Małopolskim, mieszkamy u żony... Proszę o poradę pozdrawiam
skunks1000
Obserwowany

15 Cze 2021, 09:30

Wszystko zależy od tego czy macie rozdzielność majątkową czy też nie.

Żonę można wpisać do dowodu rejestracyjnego jako współwłaściciela pojazdu ale podstawa do dokonania takiego wpisu dotyczy małżonków nieposiadających rozdzielności majątkowej oświadczenie woli. Nie wiem jednak czy w tym przypadku żona może figurować jako pierwsza skoro umowa jest na Ciebie.

W przypadku małżonków posiadających rozdzielność majątkową lub gdy dany pojazd stanowi majątek odrębny w celu dopisania małżonka jako współwłaściciela pojazdu niezbędny jest dokument przenoszący prawo własności części pojazdu na małżonka (umowa sprzedaży, umowa darowizny itp.).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szkło i stal – nowe alternatywy
    Branża motoryzacyjna nieustannie się zmienia. Kwestie związane z elektryfikacją układów napędowych, autonomiczną jazdą czy cyfryzacją produkcji stanowią z jednej strony poważne wyzwanie dla producentów, z drugiej ...