REKLAMA
Dzień dobry,
Mam kilka pytań związanych z ponowną rejestracją samochodu po uznaniu odstąpienia od umowy kupna sprzedaży. Zgodziłam się na takie odstąpienie, bo kupujący jest mocno problematyczny, napastliwy, a ja nie mam nerwów na wykłócanie się albo chodzenie po sądach.
Natomiast pozostają kwestię zarejesrowania samochodu ponownie na mnie. Niestety kupujący zdazył już wyrobić trwały dowód rejestracyjny i zmienić tablice rejestracyjne (jest z innego miasta).
Z tego co się dowiedziałam najpierw on powinien w swoim urzedzie zgłosić wniosek o cofnięcie rejestracji. Urząd wydaje decyzję do 30 dni, po których trzeba zwrócić obecny dowód i tablice, a oni zwracają stary dowód (a tablic nie, bo prawdopodobnie poszły na złom).
Teraz tak:
Ponieważ kupujący jest mocno problematyczny, czy ja mogę za niego złożyć wniosek o cofnięcie rejestracji? (obawiam się, że będzie to odwlekał, a mnie zależy na czasie, bo i tak terminy administracyjne są dość długie).
Jak wygląda kwestia poruszania się tym samochodem? Odbieram samochód od kupującego, jadę do swojego miasta, później muszę zwrócić te tablice i dowód (czyli znowu podróż do miasta kupującego), wydawany jest stary dowód - komu? mnie czy kupującemu? jeśli kupującemu, to co jeśli nie będzie chciał mi go oddać?
Jak później wyglądają formalności w moim urzędzie? co zrobić, żeby móc się poruszać tym samochodem?
Będę wdzięczna za porady.