Rejestracja samochodu po uznaniu odstąpienia od umowy kupna

11 Sty 2018, 12:56

Dzień dobry,

Mam kilka pytań związanych z ponowną rejestracją samochodu po uznaniu odstąpienia od umowy kupna sprzedaży. Zgodziłam się na takie odstąpienie, bo kupujący jest mocno problematyczny, napastliwy, a ja nie mam nerwów na wykłócanie się albo chodzenie po sądach.

Natomiast pozostają kwestię zarejesrowania samochodu ponownie na mnie. Niestety kupujący zdazył już wyrobić trwały dowód rejestracyjny i zmienić tablice rejestracyjne (jest z innego miasta).
Z tego co się dowiedziałam najpierw on powinien w swoim urzedzie zgłosić wniosek o cofnięcie rejestracji. Urząd wydaje decyzję do 30 dni, po których trzeba zwrócić obecny dowód i tablice, a oni zwracają stary dowód (a tablic nie, bo prawdopodobnie poszły na złom).

Teraz tak:
Ponieważ kupujący jest mocno problematyczny, czy ja mogę za niego złożyć wniosek o cofnięcie rejestracji? (obawiam się, że będzie to odwlekał, a mnie zależy na czasie, bo i tak terminy administracyjne są dość długie).
Jak wygląda kwestia poruszania się tym samochodem? Odbieram samochód od kupującego, jadę do swojego miasta, później muszę zwrócić te tablice i dowód (czyli znowu podróż do miasta kupującego), wydawany jest stary dowód - komu? mnie czy kupującemu? jeśli kupującemu, to co jeśli nie będzie chciał mi go oddać?

Jak później wyglądają formalności w moim urzędzie? co zrobić, żeby móc się poruszać tym samochodem?

Będę wdzięczna za porady.
marteq
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 07 2000
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Honda

11 Sty 2018, 14:12

marteq napisał(a):Będę wdzięczna za porady.
Myślę ze w tej sytuacji najbardziej rozsadne wyjscie to "azymut"do twojego WK i tam osobiscie przedstawić sprawę.Oczywiscie bezposrednia rozmowa z Kier.WK a pozniej jezeli dojdziecie do porozumienia to trzeba bedzie chyba spłodzic pismo z opisem powstałej sytuacji.Raczej tu na forum nie uzyskasz konkretnej odpowiedzi...Mogę sie mylic... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Sty 2018, 14:26

Nie wiem, czy tak się da, ale w sumie dlaczego by nie, że jak nowy nabywca zarejestrował samochód, dostał twardy DR i tablice, to teraz zapewne by wystarczyło spisać nową umowę KS i spowrotem przerejestrować auto. Tyle, że bęziesz musiała zapłacić za całą rejestrację. Tak mi się wydaje.
Ale myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie jak napisał kolega wyżej, czyli
Migi60 napisał(a):"azymut"do twojego WK i tam osobiscie przedstawić sprawę.Oczywiscie bezposrednia rozmowa z Kier.WK

To najrozsądniejsza podpowiedz, tym bardziej, że każdy WK po swojemu interpretuje prawo...
A tak z ciekawości - po ilu dniach od kupna nowy właściciel zapragnął oddać ci samochód i dlaczego?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Sty 2018, 14:45

dzięki za rady, problemem jest to, że sprawa będzie w 2 WK (miejsce zamieszkania kupującego i moje miejsce zamieszkania)

odstąpienie od umowy daje to, że poprzednia umowę uznaje się za niebyłą
jak będzie nowa umowa Kupno-Sprzedaż, to na tej niewypalonej sprzedaży samochód zyskuje dwóch właścicieli. (Plus oczywiście trzeba PCC zapłacić).

Po dwóch tygodniach od kupna poszło koło dwumasowe. Zostało to naprawione, ale wyszukuje inne niby usterki, nie ma zadnych wad istotnych, więc mogłabym się nie zgadzać na odstąpienie, ale za dużo nerwów już mnie to kosztowało i chyba wystarczy.
marteq
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 07 2000
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Honda

11 Sty 2018, 15:37

MotoAlbercik napisał(a):Tyle, że bęziesz musiała zapłacić za całą rejestrację. Tak mi się wydaje.
Prawdopodobnie tak będzie to wyglądało.Poprzedni DR tego pojazdu został juz anulowany a co sie stało z TR byłej właścicielki to trudno powiedzieć... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Sty 2018, 16:37

Migi60 napisał(a):Poprzedni DR tego pojazdu został juz anulowany a co sie stało z TR byłej właścicielki to trudno powiedzieć...

TR z tego co wiem są dziurawione ( tak jak przy złomowaniu ) i niszczone. I samo anulowanie umowy KS chyba nic nie da, bo i tak będzie trzeba nowy DR i nowe TR.
Najlepiej poprostu jak radził kolega zapytać w WK. Jak będziesz coś wiedziała więcej, to napisz, bo sami jestesmy ciekawi.
Ale z drugiej strony, to kupujący nie sprawdził tego auta przed zakupem? Dwumasa jest to część, która ulega normalnemu zużyciu. Tak samo jak klocki hamulcowe czy tłumik. Paść może w każdej chwili i raczej nie jest to wada ukryta. Jeżeli pozostałe uszkodzenia są jakimiś pierdołami, albo są to części które się normalnie zużywają podczas eksploatacji auta, to ja bym tego auta nie odkupywał spowrotem. Bo trudno, żeby ktoś miał do mnie pretensje, że w trzy dni po zakupie w tłumiku dziura wyleciała. Albo trzeba wymienić tarcze czy klocki...No nie róbmy obłędu.
Co innego, jak to jest jakaś poważna usterka, która dość dużo kosztuje. Np. rozleciał się silnik czy coś w tym rodzaju.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000