Przerejestrowanie samochodu po wypadku.oc się kończy

10 Sty 2018, 08:43

Witam. Pod koniec pażdziernika kupiłem Opla astre f 1.4 benzyna+gaz na rejestracjach śląskich, po wypadku. Został naprawiony przegląd mam ważny jeszcze do maja ale OC kończy się za tydzień.
1.Czy muszę przedłużyć OC? Czy jak zrobię przegląd to dopiero mam wykupić nowe OC na nowym dowodzie?
2.Czy zarejestruje samochód z nieważnym OC?
Kamil1916
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 2017
Auto: Opel

10 Sty 2018, 09:32

Ciągłość OC musi być cały czas :!: za brak OC powyżej 2 tyg grozi kara 4 tyś zł.
Zapłać OC i rob swoje, polise w każdnej chwili można zmienić na inne numery rejestracyjne
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Sty 2018, 12:43

Kao napisał(a): za brak OC powyżej 2 tyg grozi kara 4 tyś zł.

Kao - znowu ie doprecyzowałeś. Z Twojej odpowiedzi można wywnioskować, że do dwóch tygodni nie trzeba mieć OC....
Więc sprostuję - Kara za brak OC jest już nawet za jeden dzień braku ubezpieczenia. Wysokość kar za brak OC uzależniona jest od czasu braku OC. Uzaleznione jest to też od tego, czy samochód jest osobowy, ciężarowy czy inny. Jakie to kary można poczytać wchodząc na stronę UFG.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Sty 2018, 14:17

Kamil1916 napisał(a):2.Czy zarejestruje samochód z nieważnym OC?
Z tego co mi wiadomo to dokumenty do przerejestrowania w WK mozesz złozyc bez waznego OC.Jednak przy odbiorze nowego DR musisz mieć wazne OC ...Ten detal sprawdzają...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Sty 2018, 16:10

Dziękuję bardzo za odpowiedz,!
Kamil1916
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 2017
Auto: Opel

10 Sty 2018, 20:36

MotoAlbercik napisał(a):Kao - znowu ie doprecyzowałeś. Z Twojej odpowiedzi można wywnioskować, że do dwóch tygodni nie trzeba mieć OC....
faktycznie, mogłem lepiej to rozwinąć :/ sorki :wink:

Migi60 napisał(a):Jednak przy odbiorze nowego DR musisz mieć wazne OC ...Ten detal sprawdzają...
no to chyba zależy od urzędu bo u nas tego nie wymagają, idziesz pokazujesz dowod osobisty i zabierasz nowy DR.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Sty 2018, 00:07

Kao napisał(a):no to chyba zależy od urzędu
Nie będę się upieral przy swojej wersji.Mając do czynienia z WK z racji wykonywanego zawodu owszem były rózne interpretacje przez WK i dla mnie to zadna nowośc... :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Sty 2018, 14:02

Migi60 napisał(a):Jednak przy odbiorze nowego DR musisz mieć wazne OC ...Ten detal sprawdzają...

Kao napisał(a):no to chyba zależy od urzędu bo u nas tego nie wymagają, idziesz pokazujesz dowod osobisty i zabierasz nowy DR.

No ja tutaj muszę zgodzić się z Kao - kilka razy już odbierałem DR i ani razu mnie nie poproszono o OC...A tak wogóle to ciekawe, czy urzędnik WK ma prawo sprawdzać dokumenty samochodu, bo OC jest de facto dokumentem.
Oczywiście ja jestem jak najbardziej za - napewno wyeliminowałoby to właścicieli, którzy nie płacą OC. A tych jest mnóstwo. Wg mnie odbiór DR z obojętnie jakiego powodu powinien być uzależniony od OC. Nie ma OC, nie wydają DR. Ale Polska to być dziwny kraj...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000