Rejestracja samochodu powypadkowego na współwłaściciela

07 Sty 2019, 10:41

witam,
kupiłem samochód na siebie lecz po krótkim czasie miałem wypadek - został zabrany dowód rejestracyjny oczywiście opłatę w urzędzie opłaciłem teraz moje pytanie:

samochód został naprawiony, jutro będzie zrobiony przegląd powypadkowy.
Czy mam od razu rejestrować samochód na ojca jako współwłaściciela aby mieć niższe ubezieczenie czy najpierw muszę zarejestrować na siebie a później go dodać jako współwłasciciela?
oc ważne jeszcze miesiąc...

jak to zrobić aby koszty były jak najmniejsze???
tsiwww
Nowicjusz

Zdjęcia: 7

07 Sty 2019, 10:58

Aby bylo wszystko klarowne napisz darowiznę w jakiejś części na ojca i z takim kwitkiem do rejestracji, wbity zostanie w dowód wspolwlasciciel i na podstawie tego uzyskasz zniżki w UB
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Sty 2019, 12:35

dzięki wielkie za odp.
jeśli chodzi o darowiznę to czy ojciec musi być ze mną w urzędzie i czy % udziałów ma jakieś znaczenie przy ubezpieczniu ze zniżkami? czy wystarczy, że ja to załatwię a od niego wezmę tylko dowód i pisemne upoważnienie do załatwienia wszystkich formalności bez potrzeby jego obecności.
tsiwww
Nowicjusz

07 Sty 2019, 12:39

% nie ma znaczenia, w WK musisz być ze wspolwlascicielem.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Sty 2019, 17:32

Prawdopodobnie w poniedziałek będę miał już zwrócony dowód rejestracyjny samochodu i od razu będę się z nim kierował do WK w celu przerejestrowania samochodu ale nurtuje mnie jedna sprawa:
- czy jeśli wcześniej został zabrany dowód rejestracyjny po wypadku przy ponownym rejestrowaniu samochodu muszę najpierw go znowu zarejestrować aby napisać darowiznę na ojca? Czy wystarczy spisać dane ze starego(zwróconego) dowodu na dokument darowizny i od razu będzie rejestracja na mnie i ojca?

Czekam na odp. Nie chcę fatygować ojca na nic ponieważ nie mieszkamy w tym samym mieście więc wolę dopytać...
tsiwww
Nowicjusz

18 Sty 2019, 19:12

tsiwww napisał(a):Czy wystarczy spisać dane ze starego(zwróconego) dowodu na dokument darowizny
no niby jak :?:
Spisujesz umowę darowizny między Tobą a ojcem a to co jest wpisane w DR nie ma znaczenia, może być tam i papież, ważne kto jest prawnym właścicielem. Jak nie chcesz fatygować ojca to rejestruj na siebie a potem spisz umowę darowizny. Z taką umową do ubezpieczalni i na jej podstawe uzyskasz zniżki ojca.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Night Power Grand Prix 2012 - Olsztyn
    W Sobotę 26 maja Olsztyn zamienił się w nocną stolicę streetracingu. Kilkadziesiąt aut z kilkusetkonnymi silnikami ścigało się na ulicy Lubelskiej w Olsztynie obok Makro. Na NIGHT POWER Grand Prix chyba nikt się nie nudził. ...

18 Sty 2019, 19:44

Dzięki za odp.
Jeśli chodzi o ubezpieczenie aby uzyskać jego zniżki czy jest potrzebny ojciec w ubezpieczalni czy wystarczy podpisana przez niego umowa darowizny?
Jeszcze mi zależy aby koszty ponieść raz (dowód rejestracyjny itp)
tsiwww
Nowicjusz

18 Sty 2019, 20:39

Do ub współwłaściciel nie będzie Ci potrzebny. Potem jak będziesz chciał dobić ojc do dowodu rej to można to zrobić w każdej chwili. Wbijają tylko pieczątkę ( nie wiem jaki koszt)
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Sty 2019, 21:31

Super odp. Dzięki !
tsiwww
Nowicjusz