Migi60 napisał(a):.Jaka jest wartośc samochodu wpisana na umowie k/s...
Nie ma to najmniejszego znaczenia. Wiem, że chodzi o skarbówkę, ale nawiązując do następnej odpowiedzi :
Kao napisał(a):jedyna możliwość to oddać połowę auta jako darowiznę
Niekoniecznie - nie musi to być pół na pól. Dla ubezpieczyciela nie ma znaczenia, jaką część auta podarowało się osobie najbliższej - ubezpieczycielowi nie pokazujesz umowy darowizny, tylko DR, w którym mama kolegi jest jako współwłaściciel i to jest dla ubezpieczyciela ważne. Znaczenie ma tu skarbówka , ale jak się pomyśli, to nie będzie trzeba płacić podatku darowizny nawet za auto warte 10 milionów. Wystarczy w umowie darowizny wpisać odpowiedni procent, tak aby kwota z tego procentu nie przekroczyła wartości 9600 w przypadku pierwszej grupy. Można więc auto wartości 10 milionów podarować mamie w 0,01%. Wówczas koszt podarowanej części samochodu wyniesie 100 zł, a więc podatku płacić nie trzeba. Ważne, że się podarowało jakąś część tego samochodu i mama będzie wpisana w DR.
Ale tu nie ma tego problemu, bo można to auto w całości podarować mamie i też się nie będzie płaciło podatku od darowizny.
Migi60 napisał(a):Ja to widze tak:
1/Opłacic Urzad Skarbowy
2/Akt darowizny na "starszą"
3/W momencie rejestracji "starsza"wpisuje Ciebie jako wspolwłaściciela/trzeba wypelnić w WK druk-opłata 17.-zl/ i po sprawie...
Też nie do końca tak jest.
Ważne jest też to :
kobzyt napisał(a):Kupiłem auto i w umowie kupna sprzedaży ja jestem nabywcą.
Auto chciałbym zarejestrować na moją mame, a siebie dopisać jako współwłaściciela .[/quote]
Tak się nie da - właścicielem auta jest osoba widniejąca na umowie KS, a więc ty. Mama w tym przypadku nie może być właścicielem. Chyba, że to auto w całości podarujesz mamie, albo je mamie sprzedasz. Wóczas ona będzie właścicielem w DR.
W opisanym przypadku należy zrobić tak :
Zanim pójdziesz do WK z umową KS należy spisać umowę darowizny na obojętnie w tym przypadku jaki procent. Z umową KS i umową darowizny idziemy do WK i tak oddajemy te dwa dokumenty. I dostajemy DR. Należy też z umową darowizny udać się do US i zgłosić tą darowiznę na odpowiednim druku ( jak się nie mylę SD-Z2 ). Następnie z DR w którym jest wpisany współwłaściciel idziemy do ubezpieczalni i zawieramy umowę ubezpieczenia ze zniżką jaką ma mama. Oczywiście ubezpieczenie nie będzie tak niskie, jakby mama była jedynym właścicielem, ponieważ nie masz 26 lat, więc mama też będzie miała za ciebie zwyżki, ale nie będzie to tak wielka kwota za ubezpieczenia, jakbyś tylko ty był właścicielem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...