Czy dostanę mandat?

19 Sie 2018, 01:29

Witam z góry pisze, że wiem, że zachowałem się jak idiota i nie musi mnie już nikt dobijać.

Sytuacja z dzisiaj o godzinie 1 w nocy miało to miejsce przed fotoradarem jade za osobówka przed która jechał tir.. i nagle tir gwałtownie zachamował, a że jechaliśmy w lekkim ścisku to osobówka przede mną ominęła tira z lewej strony a ja jak papugujaca małpa pojechałem za nią całkowicie zapominając o świecie (późna godzina, długa trasa wiec doszło zmęczenie) i wyjeżdżając zza tira lewym pasem przekraczając ciągła miałem ok. 70km/h. Wiem, że koleś przede mną ma fotkę na 110% ja jechałem kawałek za nim i widziałem tylko błysk. Czy waszym zdaniem zostałem też złapany? Czy za jedno zdjęcie mogą zostać ukarane 2 osoby na jednym zdjęciu? Jesli tak to z foto dostaje się mandat tylko za prędkość czy można tez za coś innego?
kamilas07
Nowicjusz

19 Sie 2018, 09:36

kamilas07 napisał(a):Czy za jedno zdjęcie mogą zostać ukarane 2 osoby na jednym zdjęciu?
Jeżeli oba samochody na zdjęciu popełniają wykroczenie i widać doskonale to na zdjęciu oraz widać dokładnie numery samochodu to myślę że tak. Jedno zdjęcie będzie przypisane do jednego samochodu w przypadku przekroczenia prędkości ale mandat można dostać z foto radaru np. za nie zapięte pasy lub inne wykroczenia widoczne na zdjęciu, przynajmniej tak jest przy fotoradarach na skrzyżowaniach w mieście.
Jeżeli jednak widziałeś jeden błysk to myślę że raczej możesz być spokojny tylko pytanie czy na pewno tak było i nie zauważyłeś drugiego strzału ze zdjęciem?

Poczekaj miesiąc i zobaczysz. No i pamiętaj zmęczenie nie jest wytłumaczeniem takich zachowań na drodze. Dobrze że przynajmniej zrozumiałeś swój błąd bo wiele osób nie potrafi tego zrobić a tym bardziej przyznać się do błędu :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Sie 2018, 10:50

Ok dzięki, pozostaje mi czekać.
kamilas07
Nowicjusz

19 Sie 2018, 11:23

Cichy77 napisał(a):No i pamiętaj zmęczenie nie jest wytłumaczeniem takich zachowań na drodze.

Akurat ten błąd raczej nie wynikał ze zmęczenia, tylko bardziej z psychiki.
Ja to nazywam syndromem barana i jego stada :lol: Szczególnie jest to widoczne na przejściach dla pieszych, przy niewielkim ruchu samochodowym. Wszyscy stoją grzecznie na czerwonym do puki jakiś baran nie ruszy do przodu, a zaraz za nim całe stado :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

26 Sie 2018, 12:06

No niestety nie działa to tak jak piszecie. Obecnie jak wiadomo wszystkie fotoradary należą do ITD. Instyutucja ta, jak każda inna wykorzystuje niewiedzę kierowców z zakresie obowiązującego prawa. ITD nie przysyła zdjęć, tylko zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia oraz propozycję mandatu. NIGDY nie należy takiego mandatu płacić. Należy pojechać do ITD i poprosić o zdjęcie z tego fotoradaru. Małó tego, mogą pokazać zdjęcie obrobione, na którym jest widoczny tylko jeden samochód i tylko jeden pas ruchu. Należy zarządać okazania zdjęcia z całego kadru aparatu umieszczonego w żółtej skrzynce. Bardzo często okazuje się, żewtedy na zdjęciu nie ma tylko i wyłącznie samochodu kierowcy do któego przyszedł mandat, ale jest też drugi samochód, są bariery energochłonne, są ekrany dżwiękochłónne, są znaki albo tablice drogowe, są metalowe ogrodzenia itd itd. A każdy ten element eliminuje podstawę do zapłacenia mandatu. Jak na fotce są dwa samochody, to zdjęcie jest nieważne i powinno wylądować w koszu. Jak są ekrany dżwiękochłonne, tablice, płotu metalowe również zdjęcie powinno wylądować w koszu.
Oprócz tego jeżeli zdjęcie jest niewyraźne i nie widać na nim kierowcy, również powinno wylądować w koszu. ITD nie ma też prawa wysyłać do kierowcy quizów typu kto kierował danym pojazdem, komu ten pojazd został udostępniony itd.
Dodatkowo, zawsze należy sprawdzić datę legalizacji fotoradaru. Jak fotoradar jest "przeterminowany" to nawet najbardziej wyostrzone zdjęcie nie jest podstawą do wystawienia mandatu.
A najlepsze w tym wszystkim jest to, że tylko garstka kierowców wie o tym, że GITD nie ma prawa do ..... wystawiania mandatów...A dokładnie rzecz ujmując nie ma uprawnień do wszczynania postępowań w sprawach o wykroczenia. Oficjalnie poinformowała o tym pani Magdalena Kot, Naczelnik Wydziału Postępowań Centrum Automatycznego Nadzoru Nad Ruchem Drogowym, kiedy to pewien kierowca poprosił o zgodne z prawem umorzenie mandatu. Otrzymał wóczas oficjalną odpowiedż od pani naczelnik Magdaleny Kot, że pismo jest przedwczesne i skierowane do niewłaściwego organu, gdyż GITD nie ma uprawnień do umatrzania postępowań w sprawach o wykroczenie, gdyż nie ma prawa do wszczynania takich postępowań...A co jeszcze ciekawsze, jak kierowca odmówi przyjęcia mandatu, GITD kieruje sprawę do sądu, ale sąd nie może wszcząć sprawy o wykroczenie, gdyż najpierw musi zostać wszczęte postępowanie przez uprawniony organ, a GITD nie jest do tego uprawnione.
Nie będę się tu rozpisywał o podstawach prawnych, ponieważ o fotkach z fotoradarów można poczytać tutaj
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luxury Sedans, Midsized - Audi A6
    Czasopismo "Consumer Reports" ogłosiło Audi A6 najlepszym samochodem w kategorii luksusowych sedanów średniej wielkości - "Luxury Sedans, Midsized". Redakcja magazynu oceniała właściwości jezdne, jakość wnętrza, zużycie ...