Rejestracja samochodu

04 Gru 2006, 13:49

Proszę pomocy!! chche kupic autko, al enie wiem co dalej jak mam go zarejestrować, co jeżeli jest z polski, a jakie opłaty sa jak jest na niemieckich blachach a co kiedy jest sprowadzone na lawecie i nie ma żadnych blach pomocy!!!
ania
anna Ławska
Nowicjusz

04 Gru 2006, 18:34

Witam,
Jak auto jest na Niemieckich blachach to nie może być z polski.
Przy każdym sprowadzonym aucie trzeba zrobić tłumaczenia dokumentów, dokonać opłaty recyklingowej, opłacić akcyzę.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

05 Gru 2006, 10:25

Dziękuję za pomoc, ale ja własnie chciałabym wiedzieć ile wynoszą opłaty rejestracyjne, w tym jak się liczy tą akcyzę, czy powinnam rozzglądać się za autkiem na blachach niemieckich, czy ściągnięte auto z NImiec al ebez blach, czy najlepiej kupić samochodzik na polskich blachach, ogladałam Vols.Polo z silnikiem 1,0 z 97 r przebieg 130 cena wstepna 8,2 tys? dzięki za pomoc.
Ania
samochodzik chce
anna Ławska
Nowicjusz

05 Gru 2006, 10:33

jeżeli auto z exportu(nieważne czy na blachach czy bez) to koszt wynosi około 1400 zł (akcyza,tłumaczenia,przegląd,zwolnienie z VAT,tablice rejestracyjne,opłata recyklingowa)
jeżeli auto z kraju (tzn.zarejestrowane u nas) to koszta maleją drastycznie,czyli 2% podatku od wartości auta i około 200zł wydział komunikacji(nowe tablice+dowód rejestracyjny).
pozdro 8)
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

05 Gru 2006, 11:18

Bardzo serdecznie dziekuje za pomoc , wreszcie jakies konkrety :)
samochodzik chce
anna Ławska
Nowicjusz

13 Gru 2006, 15:32

można wykonać tłumaczenie we własnym zakresie i potwierdzić jego zgodność z oryginałem w polskiej placówce konsularnej (Kolonia, Berlin, Hamburg, Monachium) jednak także nie za darmo - nie znam bieżącej tabeli opłat konsularnych, jeśli jesteś zainteresowana wystarczy napisać maila do MSZ lub zadzwonić i poprosić o kontakt z Departamentem Konsularnym. Musisz przetłumaczyć oba dokumenty - Fahrzeugbrief i dowód rejestracyjny i to będą dwie opłaty za każdy dokument osobno

W ostatecznym rozrachunku wszystko zależy od tego za ile kupisz samochód za granicą oraz od tego ile masz cierpliwości, by biegać po urzędach. Do auta sprowadzonego z zagranicy trzeba doliczyć obowiązkowy przed dopuszczeniem do ruchu przegląd w wojewódzkiej stacji diagnostycznej ...lolo
lolo05
Nowicjusz

Miejscowość: Algieria
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Młodzi kierowcy nadal zbyt niebezpieczni
    Kierujący pomiędzy 18 a 24 rokiem życia od lat stanowią grupę z najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Brak doświadczenia, niejednokrotnie zbytnia pewność siebie i szereg ryzykownych zachowań ...

13 Gru 2006, 23:09

Do auta sprowadzonego z zagranicy trzeba doliczyć obowiązkowy przed dopuszczeniem do ruchu przegląd w wojewódzkiej stacji diagnostycznej

nie w wojewódzkiej tylko w każdej stacji diagnostycznej :D

co do tłumaczeń to kosz tego w Polsce wynosi w zależności od regionu około 150 zł-więc po co tyle komlikacji :shock:
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Gru 2006, 11:41

"co do tłumaczeń to kosz tego w Polsce wynosi w zależności od regionu około 150 zł-więc po co tyle komlikacji"

to zależy, gdzie się jest w danym momencie. Podałem jedynie dodatkową możliwość. Sam z niej korzystałem.

W 2001 roku trzeba było korzystać z usług stacji wojewódzkiej, widać teraz już od tego odeszli .... lolo
lolo05
Nowicjusz

Miejscowość: Algieria

14 Gru 2006, 12:05

koszt tlumaczenia w Legnicy (dolnyslask) to ok. 90-100zl
mavic
Nowicjusz

Miejscowość: Legnica

14 Gru 2006, 23:56

to zależy, gdzie się jest w danym momencie

no ale po co tłumaczyć te dokumęty na miejscu (w Niemczech) :?:
i tak to auto trafia do nas więc najważniejszy jest -Fahrzeugbrief i dowód rejestracyjny,wymeldowanie,umowa kupna-sprzedarzy(faktura)
pozdro 8)
ps.u mnie koszt tłumaczeń to 150
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Maj 2007, 00:17

witam! mam takie pytanie czy na tymczasowej rejestracji moge przekroczyc granice polski i poruszac sie takim autem po europie? czy po uplywie 30 dni od daty tymczasowej rejestracji przysla mi dowod rejestracji stalej?
chibi
Nowicjusz

Miejscowość: zielona łaczka

27 Maj 2007, 21:59

No raczej możesz :D
Daroo
Początkujący

20 Kwi 2009, 11:33

Ja tez sprowadzałes samochody z zagranicy dla siebie córki i zony.Wszystkie formalności załatwiła za mnie firma "GUSTAFF" z ul .Prądnickiej nie musiałem sie włuczyc po urzedach, wypełniac mnóstwo dokumentów stać w kolejkach a przedewszystkim urzerac z niemiłymi urzedniczkami.Zostawiłem dokumenty złozylem dwa podpisy i za 10 dni odebrałem juz dokumenty z samochodu , tłumaczenie, decyzje o zapłaceniu akcyzy oraz ze skarbówki decyzje o nie płaceniu podatku oraz dowód rejestracyjny i tablice.Plecam!niestey nie pamietam dokładnego adresu ale podaje tel kontaktowy do biura (o-12) 416 10 08.
Adam456
Nowicjusz

20 Kwi 2009, 11:34

A właśnie za cały komplet dokumentów samochodowych z jezyka niemieckiego zapłaciłem tylko 99zł!!dla córki był samochód z belgi jezyk francuski 89zł za wszystkie dokumenty!!!
Adam456
Nowicjusz

20 Kwi 2009, 15:04

chibi napisał(a):witam! mam takie pytanie czy na tymczasowej rejestracji moge przekroczyc granice polski i poruszac sie takim autem po europie? czy po uplywie 30 dni od daty tymczasowej rejestracji przysla mi dowod rejestracji stalej?

Na tymczasowej rejestracji możesz przekroczyć granice Polski.
Urząd nie przyśle Ci dowodu stałego - musisz go odebrać osobiście lub przez osobę upoważnioną przez Ciebie z urzędu.
Zabierz ze sobą:
1. pozwolenie czasowe,
2. karta pojazdu
3. polisa OC
4. dowód osobisty.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki