Zgubiłem dokomenty - co robić?

19 Kwi 2009, 20:49

Witam, ostatnio kupiłem auto, i gdzieś zapodziały mi się dokumenty, wszystkie: Umowa sprzedaży, dowód rejestracyjny, ubezpieczenie, KARTY pojazdu nie było (w dowodzie pisało nie wydano) no i zapłaciłem podatek za auto i też był w tych dokumentach.Auta nie mogę zarejestrować nic... Jedno pytanie, Co teraz?
yesterday
Nowicjusz

19 Kwi 2009, 20:59

Najprostszym wyjściem będzie kontakt z osobą od której kupiłeś samochód,żeby skopiować umowę kupna - sprzedaży.Następnie trzeba zgłosić fakt zagubienia dokumentów na policję.Dalej iść do WK z umową i wyjaśnienie sprawy.Tam już ci powinni powiedzieć co dalej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Kwi 2009, 21:15

No dobra, z tym duplikatem umowy mam iść na policje? a jeżeli sprzedawca nie będzie jej miał? to na nowo napisać?
yesterday
Nowicjusz

19 Kwi 2009, 22:17

Sprzedawca powinien mieć swoją umowę.
Jeżeli i on zgubił swój egzemplarz to tym bardziej dla Was obu będzie wskazane napisać nową umowę dla każdego po jednej.

Z umową idziesz do wydziału komunikacji gdzie samochód poprzednio był zarejestrowany razem ze sprzedawcą:
1. sprzedawca zgłasza sprzedaż pojazdu (musi pokazać oryginał swojej umowy na której urząd przybija pieczątkę "zgłoszono sprzedaż pojazdu dnia ..."
2. ty, czyli kupujący występujesz z podaniem o wydanie zaświadczenia o danych pojazdu w związku ze zgubieniem dowodu rejestracyjnego. Składasz oświadczenie gdzie podajesz szczegóły zagubienia dowodu. Występując do urzędu musisz mieć ze sobą swój oryginał umowy.
Urząd wyda Ci zaświadczenie - kartka formatu A4 z informacjami o samochodzie, właścicielu i przyczynie jego wydania.

Z tym zaświadczeniem, swoją umową, polisą OC, tablicami i dowodem osobistym idziesz do swojego urzędu gdzie rejestrujesz samochód.

Nie ma potrzeby iść na policję bo to Ty sam zgubiłeś dokument. Na policję można iść jeżeli by Ci te dokumenty skradziono.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

20 Kwi 2009, 21:06

kurde, skontaktować się z nim będzie trudno - auto kupione na giełdzie. Byłem dziś w WK i powiedzieli mi dokładnie to samo co DariuszSawicki. Jak wszystko zarejestruje lub będą dalej jakieś problemy to napisze :) Jak na razie Dzięki!
yesterday
Nowicjusz

20 Kwi 2009, 22:13

Dzieki za pomoc .
Maruh2
Nowicjusz