Rejestracja samochodu w Polsce bez adresu zameldowania.

20 Sie 2009, 13:03

Witam!

Ponieważ nie będę się rozpisywał na temat mojej sytuacji, zadam tylko krótkie i treściwe pytania:

1. Czy istnieje w ogóle możliwość rejestracji samochodu bez adresu zameldowania?
2. Ponieważ dowodu jeszcze nie wymieniałem to czy warto ryzykować, rejestrując samochód na nieaktualnym dowodzie? Tu mam na myśli rejestrację na adres zameldowania podany w moim dowodzie, pod którym nie jestem już zameldowany.
3. Gdyby na powyższe 2 pytania odpowiedzi byłyby negatywne, to czy jest możliwość zarejestrowania samochodu tylko na współwłaściciela, który posiada stałe zameldowanie?
4. Czy nie będzie problemu, jeśli zamelduję się pod adres, który mam w dowodzie osobistym (żeby nie było potrzeby go wymieniać), zarejestruję i po miesiącu lub dwóch znowu się wymelduję? Czy można wtedy bez problemu jeździć takim samochodem?

Dodam tylko, że mieszkam za granicą i tam mam zameldowanie ale nie chcę tam rejestrować samochodu, bo to za drogi interes, zwłaszcza że mam tam samochód służbowy a mój byłby tylko środkiem transportu do Polski od czasu do czasu.

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję :)

Pozdrawiam!
roobal
Nowicjusz

Miejscowość: Z kątowni

20 Sie 2009, 23:05

jeżeli masz auto kupione z kimś - współwłaściciel to bez problemu możecie razem je zarejestrować w ten sposób, że macie adresy jego w Polsce i Twój za granicą.

Jeżeli Ciebie nie ma to możesz współwłaściciela upoważnić do rejestracji za Ciebie,
tu masz druk upoważnienia
[link wygasł]

Nie pamiętam dokładnie czy można zarejestrować pojazd bez adresu zameldowania - myślę, że tak - wystarczy adres zamieszkania np. czasowego - wtedy trzeba mieć zaświadczenie z biura meldunkowego.

Myślę, że można próbować ryzykować rejestrować na stary adres zameldowania - zawsze można nie wiedzieć, zapomnieć.... z tym, że teraz urzędy mają często połączone bazy z np. biurem meldunkowym i po wpisaniu nr PESEL mają Twoje dane ......

Możesz jeździć samochodem w sytuacji gdy byłeś zameldowany a potem się wymeldowałeś. Tu obowiązuje przepis o dokonaniu zmian w dokumencie - dowód rejestracyjny do 30 dni od chwili powstania zmiany ale na dzisiaj kara za jego nieprzestrzeganie jest raczej bardzo rzadko spotykana.

Gdybyś jeszcze nie kupił wspólnie samochodu to tu możesz pobrać umowę kupna samochodu gdy kupujecie razem
[link wygasł]

możesz też osobie sprzedać część samochodu (jeżeli jesteś jego właścicielem)
[link wygasł]

lub też darować część samochodu
[link wygasł]

W przypadku umów pamiętaj o zapłacie podatku 2% wartości rynkowej przedmiotu umowy jeżeli przekracza 1000 zł (czyli jeśli np. kupuje od Ciebie ktoś 50% pojazdu wartego w całości 10 000 zł to wartość jego umowy wynosi 5000 zł)

tu możesz wypełnić i wydrukować PCC-3, potem wysłać do urzędu skarbowego i zapłacić podatek przelewem w terminie 14 dni od daty umowy.
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

21 Sie 2009, 12:46

Ok to teraz już wszystko wiem :)

Dziękuję za konkretną i wyczerpującą odpowiedź jakiej nigdzie nie mogłem uzyskać :) Dzieki bardzo jeszcze raz za pomoc.

Pozdrawiam!
roobal
Nowicjusz

Miejscowość: Z kątowni