Jazda bez uprawnień

18 Sie 2009, 14:03

Wczoraj złapali mnie jak jechałem taty mercedesem na parking strzeżony, złapała mnie straż miejska, mam 16lat. Co grozi mi za to przewinienie jak i mojemu ojcu. A i auto to nie miało oc i przeglądu, gdyż skończyły się przedwczoraj.

Czyli Auto bez Oc i przeglądu brak uprawnień kierowcy i niepełnoletność osoby prowadzącej. Co grozi mi i mojemu ojcu.

Ps. Przepraszam za ewentualne błędy w treści, mogły mi się wkraść gdyż dalej piszę w nerwach.
grzessss
Nowicjusz

Miejscowość: Bedzin

18 Sie 2009, 14:44

Trochę Cię nie rozumiem. Jak to? Złapali, nie ukarali i pozwolili dalej jechać?
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

18 Sie 2009, 14:48

No to przechlapane masz na pewno :roll: Żeby autko chociaż miało ważny przegląd i OC to pewnie byś dostał mandat 250zł i na tym by się skończyło ( zresztą zależy na kogo trafisz)...Jak miałem 15lat to jechałem skuterem 125cm na angielskich blachach bez B1...Zatrzymali mnie bo na 30 jechałem 70 :cool: Skończyło się na mandacie 250zł Pan władza był wyrozumiały jak dla mnie... ale tobie widać się nie poszczęściło....
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

18 Sie 2009, 17:10

najlepiej to myśleć zacząć i potem nie będziesz płakał i pisał co mi grozi itp :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

18 Sie 2009, 17:30

Złapali i kazali "Zabezpieczyć auto" w bude mnie wsadzili i na komisariat... straszyli że holowanie na parking policyjny grozi itd. ale w końcu kazali zostawić. Postępowania mandatowego na miejscu nie było,na komisariat kazali wezwać rodzica zadzwoniłem po mamę bo była akurat najbliżej. A parking Strzeżony jest dosłownie z 10m. jeżeli ni mniej, tylko z parkingu niestrzeżonego na wstecznym szerokość ulicy i chodnika i już po za bramą parkingu strzeżonego tylko że złapali mnie jak wsteczny dałem i trochę do tyłu by zobaczyć czy nic nie jedzie i ich przepuścić chciałem a oni myk staneli obok mnie i poprosili do siebie... Ile bd. miał do zapłacenia? Obejdzie się bez sądu?
grzessss
Nowicjusz

18 Sie 2009, 18:18

Szczerze mówiąc to samochody nie są dla dzieci...
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kuba Przygoński - świetny początek sezonu 2016
    Kuba Przygoński ma za sobą intensywny sportowy weekend. Pierwsza runda Driftingowych Mistrzostw Polski zbiegła się w czasie z Orlen Warsaw Marathon, w którym Przygoński także chciał wziąć udział. To zaowocowało prawdziwym ...
    Testy czterech Audi R18 e-tron quattro
    Audi przeprowadzi testy czterech Audi R18 e-tron. Są one bezpośrednio związane z przygotowaniem do dwudziestoczterogodzinnego wyścigu w Le Mans. Obok wytypowanych do wyścigu pojazdów z numerami startowymi 1, 2 i 3, ...

18 Sie 2009, 18:37

Kierunkowskaz napisał(a):Szczerze mówiąc to samochody nie są dla dzieci...

Dzieckiem byłeś jesteś i będziesz bez względu na wiek :lol:
Sam odstawiałem auto do garażu i wyprowadzałem... W wieku 14lat...
A do garażu mam jakieś 150m... I zawsze ojciec miał do mnie pełne zaufanie... Nigdy auta nie zadrapałem...Dzięki temu jak zdawałem prawko nie miałem problemów z ruszaniem itd. :mrgreen:
Do rzeczy: Kolego ciężko powiedzieć czy się bez sądu obejdzie... Ale podejrzewa że wszstko się skończy na karze pieniężnej... I powinno być posprawie... Lecz jak sie potoczy sytuacja to nie wiem... Prawnikiem nie jestem
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sie 2009, 18:41

za brak OC możesz zapłacić od 50-500 euro w zależności od czasu kiedy zapłacicie i czy policja zgłosi to do Funduszu
tu możesz poczytać o karach za brak OC

http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3247
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3305

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

19 Sie 2009, 11:55

Niby nic się nie stało, a jak ktoś w policji zechce to będzie srać dalej, niż widzicie.

1.To brak OC, jak wspomniał kolega wyżej, jest to dosyć poważne uchybienie i kosztowne. Kwoty w euro mnóż sobie przez 4 zł, więc może Ci wyjść za to powyżej 2000 zł.
2.Brak przeglądu. Auto mogło być odholowane na parking policyjny, co jest drogie samo w sobie. Aby odebrać auto trzeba sobie zrobić przegląd i odebrać dowód rejestracyjny z Wydziału Komunikacji, bo tam odsyła je policja.
3.Jazda bez uprawnień to 500 zł.
4.Możliwa sprawa w sądzie dla Ciebie i teoretycznie możliwość odroczenia możliwości robienia prawka od 18 lat. Aczkolwiek stosowane rzadko i w poważniejszych przypadkach niż Twój.
5.Sprawa w sądzie dla rodziców za niedopilnowanie Ciebie, narażenie na niebezpieczeństwo.

Aha, wiesz dlaczego tak szybko Cię przystopowali? Bo widzieli, że nie masz lat i wsiadasz i odjeżdżasz merolkiem. Jako 16-latek nie masz prawa jeździć samochodem! Możesz sobie to robić po własnym podwórku czym tylko chcesz, nawet samolotem, ale nie po drodze.

Finansowo trochę to będzie kosztować, może być więcej jak 1000 zł, ale prawnie to rozejdzie się po kościach.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sie 2009, 13:25

A jak by sprawa wyglądała gdy by OC było? I jak wygląda sprawa jeżeli ja nie zdążyłem wyjechać na drogę, byłem cały czas na parkingu?
grzessss
Nowicjusz

19 Sie 2009, 19:49

grzessss napisał(a):jeżeli ja nie zdążyłem wyjechać na drogę, byłem cały czas na parkingu

Jeżeli nie byłeś na drodze publicznej- definicję i to co jest a co nie jest droga publiczną to już sobie znajdź w necie(nie wiem jak ten parking na którym byłeś wyglądał, a z tego co mi się wydaje to parking na chodniku obok drogi jest częścią drogi i może być traktowany jako droga publiczna- ale to sprawdź bo nie mam pojęcia).

No jak już sprawdzisz czy byłeś na drodze publicznej i na niej nie byłeś- to policja działała bezprawnie i tak naprawdę to Cie może w tyłek cmoknąć( no chyba że poza drogą publiczną spowodowałbyś jakiś szkody materialne itp, ale tego nei zrobiłeś).
W takim przypadku działali oni bezprawnie (art. 1 ust. 1 Prawa o ruchu drogowym wskazuje gdzie kodeks obowiązuje). Oczywiście nie ździw się jak policja Ci racji nie przyzna- oni się do tego nie przyznają- ale nie będąc na drodze publicznej nie podlegałeś jurysdykcji kodeksu drogowego i nawet jeżeli policja Ci racji nie przyzna to w sądzie już powinieneś wygrać.

Co do OC to się pytaj innych bo się wogóle nie orientuje czy OC musi być w każdym zarejestrowanym samochodzie, czy tylko w tym jeżdżącym.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

19 Sie 2009, 19:50

No to nie rozumiem :?: :!: Jeśli nie wyjechałeś na droge publiczną to co g...o mogą zrobić :mrgreen: ...To tak jak miałbyś dom i troche posesji i byś sobie tam autem manewrował...A oni by przyszli i zaczęli by wypisywać mandat za jazde bez prawa jazdy....
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sie 2009, 20:26

Co do OC to bym się spierał.Ustawa o UFG itd. mówi że polisa OC odnawia się automatycznie co rok.My tylko opłacamy "abonament" na kolejny rok.Więc nie może być mowy o braku OC.W razie wyrządzenia szkody odszkodowanie jest wypłacone po wpłacie składki.Wypłaca je ubezpieczyciel a nie UFG.

Proszę mnie poprawić jak się mylę.
DAWID-89RW
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmza
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Citroen BX 16 RS

20 Sie 2009, 09:16

no ja też się w OC nie znam za bardzo... ale za jazdę bez prawka jeżeli nie był na drodze publicznej to nei mogą mu nic zrobić.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

20 Sie 2009, 12:20

By jakoś to zobrazować daje link do schematu który wykonałem w programie paint, niebieski element to pojazd którym nie zdążyłem nawet wyjechać po za krawędź parkingu a za pojazdem był wjazd na parking strzeżony. A i jeszcze mam pytanie dot. drogi publicznej czy przestawiony na schemacie parking przy mało uczęstowanej drodze jest drogą publiczną czy taż nie? Bardzo proszę o pomoc gdyż mam problemy, gubię się i nie wiem gdzie szukać pomocy, jestem w poważnej i nie łatwej sytuacji.

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-08/c8708f7e/bez

Jazda bez uprawnień

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-08/8 ... e.bmp.html

Jazda bez uprawnień <-- Osiedle

Ps. Droga biegnąca obok parkingu jest drogą o małej częstotliwości ruchu (nawet na niej nie ma namalowanych pasów). Dodaje jeszcze schemat osiedla jak by był potrzebny.
Ostatnio edytowany przez grzessss 20 Sie 2009, 14:50, edytowano w sumie 3 razy
grzessss
Nowicjusz