Rejestracja samochodu z Niemiec na niemickich tablicach.

16 Wrz 2013, 20:00

Mam okazję kupić dobry sprowadzany samochód, koleś kupił go w Niemczech i sprowadził do Polski, lecz auto nadal jest na niemiecki tablicach rejestracyjnych . Podobno auto zostało w Niemczech wyrejestrowane przez właściciela, zwrócił tablice do swojego urzędu komunikacji, a dostał jakieś duplikaty, które wyglądają jak oryginalne tablice. Ten koleś od którego mam kupić to auto tłumaczył mi, że normalnie zarejestruje to auto w swoim wydziale komunikacji, że nawet nie będę musiał oddawać tych niemieckich tablic. Moje pytanie brzmi czy da się zarejestrować normalnie takie auto czy nie będę miał z nim problemów, no i czy normalnie można teraz na nich jeździć w Polsce?
rosio23
Obserwowany

Auto: A3

17 Wrz 2013, 18:42

rosio23 napisał(a): Moje pytanie brzmi czy da się zarejestrować normalnie takie auto czy nie będę miał z nim problemów, no i czy normalnie można teraz na nich jeździć w Polsce?
W zadnym urzędzie w Niemczech nie dostaniesz duplikatów TR.Owszem są to "duplikaty"ale zrobione w Polsce.../wiadomo-Polak potrafi :wink: /i faktycznie wyglądaja jak niby orginały.Na tych niby duplikatach mozesz zarejestrować ten samochód ale jezdzić to juz nie masz prawa.TR przy rejestracji samochodu w WK musisz zdać... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Paź 2013, 22:39

To nie są niby oryginały :)
One są oryginalne - ale pod względem aluminium. Nic poza tym - nie mają znaczków, a bardzo często z tyłu nie mają też nabite DIN... Nie są więc TR uprawniającymi do poruszania się po drodze :)
Pozdrawiam i życzę małego spalania.
furio
Początkujący

Prawo jazdy: 11 10 1987
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 1,6
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

27 Paź 2013, 23:30

odpowiedź brzmi:
nie będziesz mieć problemów z rejestracją tego auta.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczny wyjazd z małym dzieckiem
    Lipiec i sierpień to okres nasilenia wypadków drogowych z udziałem dzieci, które najczęściej uczestniczą w tych zdarzeniach jako pasażerowie samochodów, a więc wskutek błędów dorosłych. Za kierownicą ...