Akcyza za auto- postępowanie podatkowe

15 Paź 2013, 18:17

witam,

pół roku temu sprowadziłem uszkodzone auto zza granicy.
Wezwałem rzeczoznawcę który wydał opinię że wartość uszkodzonego auta wynosi 25 tys zł.
Urzędnik w Urzędzie celnym jednak stwierdziła, że wartość auta (średnia cena rynkowa) wynosi 43 tys i od tej kwoty powinienem zapłacic akcyzę -18,3%.
w tym samym momencie kazała mi napisać pismo że nie zgadzam się z wyliczoną kwotą przez UC (43tys.) i opłacam akcyzę od wartości auta podanej przez rzeczoznawcę.

w między czasie auto oddane było do naprawy i naprawione tanim kosztem przez znajomego. naprawa trwała pół roku i w zasadzie do tej pory auto stoi niezarejestrowane, natomiast wszystkie opłaty związane ze sprowadzeniem auta zostały uregulowane.

kilka dni temu otrzymałem informację z UC że wszczynają postępowanie w mojej sprawie w związku z zaniżeniem akcyzy. dzwoniłem do UC z zapytaniem jaka jest tego przyczyna i okazuje się że podwójna ekspertyza od rzeczoznawcy którą dostarczyłem nie jest wystarczająca i dodatkowo powinienem dostarczyć inne dokumenty np. faktury za części i naprawę. Niestety nie mam FV ponieważ wszystkie części kupiłem używane na allegro, bądź na szrocie w Niemczech. Nie mam również FV za naprawę.

Czy ktoś spotkała podobna przygoda?
co w tym momencie powinienem zrobić?
jak uniknąć ewentualnej dopłaty akcyzy do wartości auta wyliczonej przez UC?
czy gdybym ewentualnie dostarczył FV na części i naprawę UC je zaakceptuje i sprawa zostanie zamknięta?

pomóżcie proszę

z góry wszystkim dziękuję za wszystkie porady
dauxja111
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 09 1982
Auto: peugeot
Silnik: 2
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna

27 Paź 2013, 22:38

ciekawy przypadek:
1. UC uznał wartość z przedstawionej przez Ciebie opinii rzeczoznawcy.
2. po pół roku stwierdza, że jej nie uznaje!!!

Podeślij mi to pisemko z UC mail'em
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda CR-V - SUV średniej wielkości
    Pierwszą dziesiątkę zamyka SUV średniej wielkości od Hondy. Consumer Reports przetestował ten model ze słabszym, turbodoładowanym silnikiem 1,5 l o mocy 192 KM, uzyskując średnie spalanie 28 mpg, w mieście 20 mpg, a na trasie ...