Rejestracja samochodu z zagranicy

12 Lip 2019, 08:57

Witam. Czy przy rejestracji samochodu z zagranicy (Niemcy) wymagane jest potwierdzenie opłaty za akcyzę, czy takie potwierdzenie można donieść w późniejszym terminie? Bo czekam już drugi dzień i w systemie online dalej nie ma potwierdzenia, a zależy mi na szybkiej rejestracji. Pozdrawiam.
future224
Obserwowany

12 Lip 2019, 14:36

future224 napisał(a):Czy przy rejestracji samochodu z zagranicy (Niemcy) wymagane jest potwierdzenie opłaty za akcyzę, czy takie potwierdzenie można donieść w późniejszym terminie?
Tak jest wymagane i bez niego nie zarejestrujesz auta, nie możesz go też donieść w późniejszym okresie więc pozostaje Ci tylko poczekać na niego.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Lip 2019, 17:01

Cichy77 napisał(a):Tak jest wymagane i bez niego nie zarejestrujesz auta, nie możesz go też donieść w późniejszym okresie więc pozostaje Ci tylko poczekać na niego.

nie do końca się z tym zgodzę, WK idą na rękę klientom i jeżeli jest Potwierdzenie przelewu to też rejestrują...przynajmniej miałem kilka takich przypadków, dla aut świeżo przywiezionych i sprzedanych w tym samym dniu, mój klient otrzymywał potwierdzenie przelewu i rejestrował a przy odbiorze twardego dowodu donosił urzędowe potwierdzenie.

Oczywiście nie wypowiem się że KAŻDY Wydział komunikacji tak postąpi bo w tym kraju co urząd to inny obyczaj.

Co do potwierdzenia Online jest ono zazwyczaj na drugi dzień od wykonania przelewu.
Chyba że masz coś skopane lub KAS zakwestionuje kwotę akcyzy to może się to wydłużyć....i to znacznie. :lol:
Oczywiście jeżeli robisz wszystko sam , to taki przelew należy zrobić na specjalnym formularzu :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

14 Lip 2019, 18:03

Kiedyś już o tym pisałem, ale napiszę raz jeszcze. Rejestrowałem dwa samochody z zagranicy. Jedno z Holadni. drugie z Włoch. Za każdym razem w WK samochód mi zarejestrowali. Z tym, że dostałem DR tymczasowy, standardowo na 30 dni. Dowód twardy mogłem odebrać tylko i wyłącznie po okazaniu opłacenia akcyzy. DR twardy był w ciągu niecałych dwóch tygodni. Akcyzę opłaciłem zaraz następnego dnia po rejestracji, więc po dwóch tygodniach już miałem potwierdzenie na necie. Wydrukowałem, pokazałem w WK i dostałem twardy dowód.
Nie musiałem nawet tłumaczyć żadnych dokumentów. Okazało się, że jak w DR zagranicznym jest logo UE, to nie trzeba nic tłumaczyć. Mało kto o tym wie, a czasem w WK upierają się o to tłumaczenie. A nie mają podstaw.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2019, 18:33

tłumaczyć to ja nie tłumaczę już od 2018 R

jeżeli dane z dowodu UE pokrywają się z naszym (a pokrywają się) to nie trzeba tłumaczyć,.....aczkolwiek jeżeli w DR są dodatkowe adnotacje to WK może sobie zażyczyć tłumaczeń.
Ja tego nie robię, jeżeli nie ma wymogu to dlaczego mam ponosić dodatkowy koszt ?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie