Rejestracja samochodu z zagranicy

28 Gru 2011, 11:56

Witam wszystkich !
Mam kilka pytan i prosze abyscie mi pomogli bo troche mam zamieszane i nie jest mi wstanie nikt dokladnie doradzic od strony prawnej kiedy co i jak mam zalatwic.

Mianowicie zakupilem 6 grudnia auto sprowadzone z wloch. Umowa jest juz na mnie i 7 grudnia zawarlem umowe na miesieczne ubezpieczenie oc w celu by moc jezdzic autem. 13 grudnia podbilem przeglad oraz zaplacilem akcyze. Wiadomo teraz byly swieta i nie bylo za bardzo nawet ani czasu ani mozliwosci sie zajmowac rejestracja.

Powiedzcie mi do kiedy musze wstawic sie do urzedu skarbowego?
Ile czasu pozostaje mi na rejestracje auta w wydziale komunikacji i do kiedy musze uiscic w moim przypadku pozostale oplaty?
Jak z ubezpieczeniem oc? do kiedy musze zawrzec nowe ubezpieczenie aby przypadkiem nie placic zadnych kar?
DZisiaj jade zrobic tlumaczenia dokumentow.

Powiem szczerze ze w zasadzie troche sie zastanawiam nad sprzedaza tego auta bo do konca nie jestem zadowolony z niego... sam nie wiem czy sprzedawac czy nie. Ale powiedzcie mi jakie ewentualnie prawa mi przysluguja i czy lepiej jak dokoncze proces rejestracji i sprzedam auto juz zajestrowane w polsce czy lepiej bedzie jak bede probowal sprzedawac bez rejestracji ale co wtedy z terminami zawarcia nowej umowy oc?
Czy moge ja zawsze na auto sprowadzone ktore jest na wloskich tablicach?
Czekam z niecierpliwoscia na pomocne odpowiedzi :)
przemo321
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 1985
Auto: Passat

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak kupić auto - kilka przydatnych wskazówek
    Zakup samochodu to ważna inwestycja, wymagająca namysłu. Przyszli właściciele nowych czterech kółek niejednokrotnie stają w takich momentach przed wielkimi dylematami, które nie sprowadzają się tylko do wyboru ...