Rejestracja Sprowadzonego Mercedesa Vito Ciężarowe

13 Sty 2011, 23:05

Witam serdecznie

Mam taki problem, nigdy nie rejestrowałem sprowadzanego samochodu z zagranicy a w dodatku na firmę i mam kilka wątpliwośći.

Mercedes VITO rocznik 1998 dwa siedzenia z przodu paka trwale odgrodzona zarejestrowany w Dani
Mój znajomy przyjechał tym samochodem do Polski jest zarejestrowany ma wazne badania techniczne i OC. Znajomy kupił go od swojego szefa , ów szef wypełnił w umowie kupna sprzedaży samochodu swoje rubryki i sie podpisał pole kupującego jest puste

Chcę kupić od znajomego ten samochód na Firmę. Prowadzę jednoosobową działalność czy jak wypełnię pola kupujący nazwą firmą i swoimi danymi to nie będę zmuszony płacić VATU ??
Sprzedający jest osobą prywatną
Czy w związku z tym że auto jest ciężarowe to przysługuje mi zwolnienie z Akcyzy ?

Co trzeba załatwić najpierw? urząd celny ? i ten standardowy druk ? czy w przypadku ciężarowego auta wogóle nie trzeba odwiedać UC ??
w US VAT24 ?? i reszta w urzędzie komunikacji ??
Czy muszę robić nowe badania techniczne skoro stare są ważne ?

Z góry będe wdzięczny za odpowiedź
qnx
Nowicjusz

Miejscowość: malopolska

14 Sty 2011, 08:45

qnx napisał(a):Prowadzę jednoosobową działalność czy jak wypełnię pola kupujący nazwą firmą i swoimi danymi to nie będę zmuszony płacić VATU ??

Prawdopodobnie tak ale nie jestem tego pewny w 100%...
qnx napisał(a):Czy w związku z tym że auto jest ciężarowe to przysługuje mi zwolnienie z Akcyzy ?

Tak..
qnx napisał(a):Czy muszę robić nowe badania techniczne skoro stare są ważne ?

Ale do kiedy... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Sty 2011, 09:34

Ja znalazłem informacje na internecie, żę jesli przedsiębiorca kupuje auto od osoby prywatnej to nie musi płacić VAT, jednak chciałem się upewnić

Badania techniczne mam do 14 października 2011r.

Czy trzeba mieć jakis papier z Urzędu celnego dotyczący braku opłaty akcyzy ?? Czy można pominąć urząd celny i od razu rejestrować w wydziale komunikacji po wizycie w US ?
qnx
Nowicjusz

Miejscowość: malopolska