Sprzedaż samochodu po 22 dniach

13 Sty 2011, 13:48

Witam !
Jestem tu nowy wiec cześć wszystkim :)

Mam mały problem :
Kupiłem auto 20 grudnia 2010 roku nie zarejestrowałem na siebie auta nie przepisałem oc i sprzedałem go z dniem końca ubezpieczenia 22 grudnia. nowy własciciel wykupił nowe ubezpieczenie i zarejestrował auto bez problemu.. czy ciązą na mnie jakies obowiązki wynikajace z oc ? czy nowy własciciel majac 30 dni moze wypowiedziec stara umowe oc mimo ze kupił auto z dniem jej końca a mineło juz 16 dni od tego momentu ?

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje z góry za pomoc !!
Ostatnio edytowany przez wito, 13 Sty 2011, 14:02, edytowano w sumie 1 raz
wito
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

13 Sty 2011, 14:09

To, że jesteś nowy na forum, absolutnie nie zwalnia cię z pisania tematów niezgodnie z regilaminem, z którym zapoznałeś się przy rejestracji. Proszę go przeczytać raz jeszcze i się do niego stosować. Poprawiono.

Co do tematu - nie wiem jak wyglada obecnie sprawa z podatkiem po sprzedaży samochodu wczesniej niż pół roku od jego kupna ( bo chyba taki jest termin jak dobrze pamiętam ). Nie wiem, czy US nie weźmie tego jako handel samochodami i nie musisz zapłacić podatku. Może ktoś ci na to odpowie ze 100% pewnością. Natomiast co do OC, to nowy właściciel musiał zawrzeć umowę OC od 23 grudnia ( 22 grudnia kończyło się OC ). Jak ją zawarł, to może z niej zrezygnować zgodnie z warunkami umowy OC. W jego przypadku nie ma tych 30 dni na decyzję, ponieważ kupił samochód, któremu ubezpieczenie skończyło się w następnym dniu i ubezpieczenie zawarł on, a nie ty. Jeżeli ubezpieczenie zawarłbyś ty i dopiero mu sprzedał, to wówczas miałby on 30 dni na zastanowienie się czy zostać czy zmienić ubezpieczyciela. Ty natomiast nie musisz nic robić, ponieważ nie przerejestrowałeś samochodu na siebie ani też nie zrobiłeś aneksu do umowy OC. Byłeś poprostu "pośrednikiem" przy sprzedaży tego samochodu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Sty 2011, 14:44

yhym ok a jezeli on to zrobił w dobrej wierze bo wykupił oc dopiero 14 stycznia i go zarejestrował bo naprzykład auto stało u mechanika i nie zorientował sie ze ubezpieczenie wygasło to jakie on ponosi konsekwencje w tym przypadku ?jezeli zawarł ubezpieczenie gdzie indziej i nie zgłosił wycofania poprzedniego oc ?
wito
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

14 Sty 2011, 18:46

Jeżeli ubezpieczenie skończyło się 22 grudnia, a ty nie wypowiedziałeś umowy najpóźniej na jeden dzień przed końcem, to ta umowa automatycznie przeszła na nastęny okres. I jeżeli nowy właściciel wykupił nowe ubezpieczenie w nowej firmie, to teraz będzie miał dwa ubezpieczenia OC :sad: - to, które przeszło po tobie i to, które zawarł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat 500C by Gucci wyróżniony nagrodą
    Fiat 500C by Gucci otrzymał nagrodę "Najlepszy mały kabriolet roku" w konkursie "Topless in Miami" zorganizowanym w czerwcu b.r. przez Southern Automotive Media Association (SAMA) − działające w USA stowarzyszenie dziennikarzy ...