Rejestracja + współwlasciciel

29 Wrz 2008, 18:59

Witam
podczas zakupu samochodu zostala wystawiona umowa sprzedazy na mojego tate ktory nie ma prawa jazdy ale ze wzgledu na moj mlody wiek sprzedajacy doradzil by kupic na tate bo beda nizsze oplaty.
i tu zaczyna sie problem bo w urzedzie miesjkim chcielismy zrobic tak by tata byl wlascicielem pojazdu a ja wspolwlascicielem ale pani z okienka powiedziala ze sie tak nie da ze musimy spisac miedzy soba umowe sprzedazy albo darowizne.

wydaje mi sie ze wprowadzila mnie w blad bo tata jest wlascicielem i to on decyduje czy jest sam czy ma wspolwlasciciela wiecie moze jak to z tym jest?
i czy da sie cos zrobic zebym byla wspolwlascicielem? bo przydaloby mi sie to zeby pozniej przy innych autach czy przedluzaniu ubezpieczenia miec jakies znizki

teraz zarejestrowalismy i ubezpieczylismy auto na tate i mamy tymczasowy dowod rejestracyjny
co radzicie?
mycha
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

29 Wrz 2008, 20:27

dobrze Ci powiedziala...
Mialem kiedys ten sam problem
jak nie jestes wpisany na umowie kupna jako wspolwlasciciel to jedynie darowizna
MatekGZ
Nowicjusz

29 Wrz 2008, 23:17

Przy spisywaniu umowy trzeba było wpisać i ojca i siebie wtedy nie byłoby problemu. W sytuacji gdy właścicielem jest ojciec nie ma możliwości zarejestrowania auta również na Ciebie.

Pozostaje odsprzedaż lub darowizna połowy samochodu, co musi być potwierdzone notarialnie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Paź 2008, 20:53

Z odsprzedażą chyba wiąże się wizyta w urzędzie skarbowym...
Pomagaj innym, albowiem Tobie będzie pomożone :D
michal_psc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pszczółki E75

30 Paź 2008, 09:44

Kolego jeżeli jeszcze nie załatwiałeś żadnych innych spraw związanych z przerejestrowaniem auta to weź po prostu przepisz umowę jeszcze raz i wpisz wtedy ciebie jako współwłaściciela daj tylko żeby się ktoś ze znajomych na niej podpisał w miarę podobnie w miejscu sprzedającego.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

27 Lis 2008, 20:17

1. porada Artka jest trochę nieostrożna:

Podrabianie podpisów jest karalne do 3 lat pozbawienia wolności, mam taki przykładowy wyrok w swoich zasobach.

2. W tym przypadku nie można jej już zastosować bo samochód już jest na ojca zarejestrowany. Teraz czekacie na dowód stały, który przyjdzie z Warszawy.

Jedyna rada to ta co wyżej czyli umowa darowizny lub sprzedaży części samochodu.
Ja w tym przypadku polecam umowę darowizny ponieważ w tym przypadku gdy darczyńcą i obd arowanym jest najbliższa rodzina jest ona zwolniona z podatku PCC.

3. Warto zadzwonić do urzędu komunikacji i sprawdzić czy dowód stały już został zamówiony w Państwowej Wytwórni Papierów Wartościowych.
Jeżeli nie to jest jeszcze szansa zgłoszenia współwłaściciela do urzędu komunikacji tak by zamówili dowód stały już na 2 osoby.

Jeżeli dowód już zamówiony to niestety do zapłaty będzie dodatkowo ok 100 zł za wymianę po raz kolejny dowodu rejestracyjnego.

Można jeszcze spróbować chyba w Allianz zrobić polisę w ten sposób, że ojciec notarialnie użycza Ci samochód i dzięki temu liczy Ci się bezszkodowa jazda na przyszłość.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...

01 Gru 2008, 20:59

Wg mnie babka dobrze powiedziała niestety.
Na umowie jest jeden właściciel i na niego tylko może być pierwszy raz zarejestrowany samochód. Jeśli teraz czekacie na twardy dowód to pozostaje chyba jedna akcja. Jak już będziecie mieli ten twardy dowód to możecie chyba pójść drugi raz do urzędu że tata chce Cię dopisać. Wtedy nie będzie nic gadać a ojciec jest właścicielem i wyraża na to zgodę. Tak samo powinien zrobić ten co wam sprzedaje, wpisać Ciebie i ojca w umowie. Trochę sie pośpieszyłaś bo wystarczyło gdzieś Cię wcisnąć na umowie jako współwłaściciela i po krzyku. Takie jest moje zdanie. Niech się wypowie ktoś kto na 100% zna się na tym.
Pomagaj innym, albowiem Tobie będzie pomożone :D
michal_psc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pszczółki E75