Rejestracja sprowadzonego auta a oc

24 Lis 2008, 16:52

słyszałem ze jesli kupujemy sprowadzone auto np z niemiec musimy je ubezpieczyc w OC ostatecznie w dniu kiedy je rejestrujemy bo grożą jakies kary... czy to prawda? ja dzwonilem wczoraj do urzędu komunikacji wszystko tak wytłumaczylem o co mi chodzi i tam taka "babka" gadała ze to bzdury, ze jak zarejestruje samochód to wcale nie musze go odrazu ubezpieczać jesli nim narazie nie jeżdzę, moze sobie stać w garażu i żadnej kary nie zapłace, a ową kare bym zapłacił jesli by mnie policja złapała za brak oc
mam mętlik w głowie
jak to wkońcu jest?

pozdro
piotrauto
Stały forumowicz

24 Lis 2008, 23:01

pisaliśmy o tym ostatnio.

Jest obowiązek ubezpieczenia najpóźniej w dniu rejestracji.

http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3247

tu jest zebrane wszystko na temat kar łącznie z linkiem do Funduszu, który te kary wlepia.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

26 Lis 2008, 15:40

chcialem napisać ze dzwonilem juz do 3 ubezpieczalni (PZU, MTU, Link4) i w każdym z nich mi mówili ze niema żadnego obowiązku ostatecznie ubezpieczać auta w dniu rejestracji, jesli nim nie będe jezdził to moge go nie ubezpieczać od razu, a mandat moze wystawić tylko policja jak mnie złapie w czasie jazdy bez oc to sie dowiedziałem
piotrauto
Stały forumowicz

26 Lis 2008, 21:16

bardzo ciekawe!!!

Czyli wygląda na to, że sprzedawcy polis OC nie znają obowiązujących przepisów??!

Ponieważ ostatni post żywo mnie zaciekawił, poszperałem trochę na stronach Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego i o to co znalazłem:

Art. 29. 1. Posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:
1) NAJPÓŹNIEJ W DNIU REJESTRACJI pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów historycznych;

(Dz.U.03.124.1152 USTAWA z dnia 22 maja 2003 r.
o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
(Dz. U. z dnia 16 lipca 2003 r.)

Nie zajmuję się ubezpieczeniami ale każdemu z moich klientów mówię, że najpóźniej w dniu rejestracji musi ubezpieczyć pojazd.
Dzięki temu wątkowi, moja wiedza się tylko ugruntowała.

ustawa jest do ściągnięcia w całości na:
http://www.ufg.pl/index.php?module=arty ... -ufg-i-pbu

a do tego można jeszcze obejrzeć i wydrukować sobie 3 broszurki mówiące o obowiązkach, karach .... dotyczących obowiązkowego OC
http://www.ufg.pl/index.php?module=pliki&kuid=4

Myślę, że każdy decyduje o sobie. Jest wiele obowiązków, których nie spełniamy.

Jedne z nich nie mają żadnych konsekwencji, inne mają finansowe jak ten z OC (kara do 500 euro, czy też dożywotnia renta jeśli przypadkiem pokrzywdzimy kogoś swoim pojazdem bez ważnego OC)

Bywa też tak, że żaden organ kontrolny nas nie skontroluje i nam się uda. Ale co będzie jeżeli będziemy mieć pecha? Ile zaoszczędzisz na zapłaceniu OC później? Pomyśl czy oszczędność może zrekompensować straty związane z konsekwencjami braku ważnej polisy OC.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

27 Lis 2008, 13:45

pewnie nie ma co oszczedzac, kazdy powinien miec OC, z doswiadczenia mojego kolegi wiem ze nie wrto jezdzic bez niego bo mandat tez jest solidny
on_24
Początkujący

27 Lis 2008, 14:01

Popieram nie opłaca się jeździć bez oc teraz można się ubezpieczyć ze nie duże pieniądze i mieć spokojna głowę. W pzu na wejście dostajesz zniżkę plus te co już masz o ile się nie mylę zresztą możesz sobie porównać oferty i wybrać najlepsza dla ciebie.
Domi99
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić normę emisji spalin?
    Jak można sprawdzić normę emisji spalin EURO? Nie widzę takiej informacji w dowodzie rejestracyjnym, ani karcie pojazdu. Są jakieś strony, gdzie można byłoby to sprawdzić np. po nr VIN?

27 Lis 2008, 20:55

przeciez ja nie mówie ze chce jezdzic autem chce zeby jeszcze sobie postalo ok tydzien bo teraz aktualnie kasy nie mam na oc przeciez krzywdy nikomu nie zrobi jak będzie stał na placu
piotrauto
Stały forumowicz

28 Lis 2008, 17:12

Ja myślałem że chodzi o jakąś dłuższa przerwę w ubezpieczeniu jak tydzień to nie powinno być problemu. To tylko przejrzyj sobie oferty tu w porównaniu pzu wypadna całkiem nie źle http://www.rp.pl/artykul/7,225192.html Bo chyba nie można mieć długie przerwy w oc tak przynajmniej kiedyś usłyszał mój znajomy od jednej pani jak ubezpieczał swój samochód.
Domi99
Nowicjusz