Rejestracja zagranicznego wyrejestrowanego pojazdu

13 Lis 2017, 21:40

Cześć,

fisrt ze wszystkich - piszę przez tłumacza, więc przepraszam za błędy i przeoczam informacje.

Jestem z Czech i mam motocykl, który został tutaj wyrejestrowany i nie ma oficjalnego sposobu, aby zarejestrować go ponownie. Jednak na czeskich forach znalazłem pogłoski, że możliwe jest zarejestrowanie takiego pojazdu za granicą (z polską specyfikacją), a następnie zarejestrowanie go tutaj jako import z UE. Czy można zarejestrować taki pojazd w Polsce (mam oryginalną dokumentację pojazdu)? Jeśli tak, jakie kroki muszę podjąć i jaki jest koszt?

Jestem pewien, że potrzebuję polskiego rezydenta, żeby to zrobić. Zastanawiam się tylko, czy to nawet możliwe i opłacalne, aby przejść przez cały proces.

Dzięki!
Bubaaak
Obserwowany

Auto: Jawa 350
Typ: Hatchback

13 Lis 2017, 22:53

A z jakiego powodu jest wyrejestowany? Niedopuszczony do ruchu? Jeżeli tak to nic Ci to nie da. W Polsce zarejestrujesz bez problemu ale już później w Czechach nie ma możliwości rejestracji ponieważ cały czas widnieje " niedopuszczony do ruchu drogowego "
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Lis 2017, 23:07

Aby to zrozumieć, muszę wyjaśnić nieco czeskie tło rejestracji pojazdu.

Możemy tymczasowo wyrejestrować pojazd (w zasadzie dajemy tablice rejestracyjne do biura, więc nie musimy płacić ubezpieczenia). Jednak kilka lat temu nastąpiła zmiana w prawie, a właściciel pojazdu musiał udać się do biura i powiedzieć "hej, nadal mam pojazd i będę go używał w przyszłości". (Ponieważ ludzie nadużyli go i było dużo pojazdów, które już nie istniały, więc rząd zrobił to, aby oczyścić rejestr) Do tego mieliśmy czas do końca 2015 roku. Gdy ktoś tego nie zrobił, pojazd został na stałe zarejestrowany przez urząd bez możliwości ponownego zarejestrowania. I tego właśnie nie zrobił poprzedni właściciel. Kupiłem go teraz i szukam możliwości odzyskania go na ulicy.

Jak już powiedziałem, widziałem pewne pogłoski na temat czeskich forów dyskusyjnych, które powinny być możliwe.
Bubaaak
Obserwowany

Auto: Jawa 350
Typ: Hatchback

13 Lis 2017, 23:59

Rozumiem. Nie znam czeskich przepisów ale w całej Europie jest tak że jeżeli auto wycofano z ruchu w danym kraju to nie można go drugi raz zarejestrować.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOYOTA GAZOO Racing Trophy w Europie
    TOYOTA GAZOO Racing Trophy to nowe zawody dla właścicieli tylnonapędowego coupe GT86 w wersjach rajdowych i wyścigowych, wyprodukowanych przez TOYOTA Motorsport GmbH (TMG). Mieszcząca się w Kolonii firma jest m.in. siedzibą ...