Zaniżona kwota odszkodowania, poszukuję pomocy.

20 Wrz 2017, 23:10

Witam, sprawa wygląda tak: miałem stłuczkę, zgłosiłem sprawę ubezpieczalni, przyjechał rzeczoznawca z Ergo Hestii, popatrzył i stwierdził 4200zł, śmiech na sali - próg jest wgnieciony i trzeba będzie wspawać blachę. Oczywiście wycenił samą blacharkę (błotnik + drzwi + zderzak), stwierdził, że alufelga nadaje się do odmalowania, nie do wymiany. Dodatkowo w aucie jest przestawiona zbieżność (geometria jest ok) oraz huczy łożysko, jest to słyszalne przy jeździe, ale rzeczoznawca nie mógł tego zweryfikować, gdyż nie było warunków.

Jako, że wiadomo, że rzeczoznawcy z ubezpieczani to oszuści (np. ustalili roboczogodzinę 54zł) zamówiłem wycenę niezależnego rzeczoznawcy, wycenił szkodę na 8000zł (również bez uwzględnienia łożyska i zbieżności do zrobienia). Wysłałem kosztorys do Ergo Hestii, jednak zanegowali wycenę.

Pytanie do was, co zrobić? Sporo jest firm oferujących dopłaty do odszkodowań, odkup roszczeń, może mi ktoś polecić jakąś rzetelną, która będzie mi w stanie pomóc?
maneig
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 18 01 1973
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.5 192km
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2015

21 Wrz 2017, 14:36

Jeśli nikt z tego forum nie może mi pomóc, to powie mi ktoś chociaż, gdzie szukać pomocy?
maneig
Nowicjusz

21 Wrz 2017, 14:53

A nie możesz oddać samochodu do warsztatu z którym Ergo ma umowę i wykonać naprawę bezgotówkowo?
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Wrz 2017, 15:02

Mogę, ale nie chcę.
maneig
Nowicjusz

21 Wrz 2017, 15:04

Czyli auta nie chcesz naprawiać, więc nie licz na wyższą kwotę odszkodowania. Poczytaj podobne tematy na forum.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Wrz 2017, 15:14

Zastanawiam się nad naprawą lub sprzedażą auta w takim stanie, jednak nie jestem przekonany do jeżdżenia autem ze wstawioną ćwiartką.

Ubezpieczyciel wg wytycznych KNF ma przywrócić pojazd do stanu sprzed zdarzenia lub pokryć koszt jego naprawy. W tym przypadku kwota proponowana przez TU jest zaniżona. Do tego dochodzi fakt, że kosztorys nie uwzględnia problemu ze zbieżnością i łożyska do wymiany.
maneig
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuning samochodowy - w tym sklepie znajdziesz wszystko
    Części do tuningu samochodowego muszą być wykonane z najwyższą starannością i wytrzymywać duże obciążenia. Mają poprawić, a nie pogorszyć parametry auta. Dlatego szukając podzespołów, warto zwrócić się do fachowców ...

21 Wrz 2017, 16:33

Obawiam się że nie masz racji. Kwota nie została zaniżona. Z tego co widze to powinno to wygladać tak.
Błotnik naprawa
Drzwi naprawa
Zderzak naprawa
Felga wymiana.
Tak wiec na czym Ty chcesz tu nabić 8 tyś? Kolejna rzecz piszesz że masz przestawioną zbierzność (w co wątpie) wiec przedstaw wydruk z kontroli zbierzności i bez problemu Ci to doliczą. Wiesz dlaczego dostałeś elementy do naprawy nie wymiany? Bo byly juz naprawiane i to chyba dosc nieudolnie ( tak przynajmniej wyglada na foto). Mi się wydaje że poprostu chcesz wyciągnąć kase i naprawić prywatnie bo naprawa tego bedzie kosztowała max 2 tyś.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Wrz 2017, 16:48

Nawet rzeczoznawca z Ergo Hestii (którego pracą jest zaniżenie odszkodowania na korzyść pracodawcy) uznał, że błotnik nadaje się do wymiany (potocznie ćwiara), niezależny rzeczoznawca to samo, jest wgnieciony, a nie tylko zarysowany alufelga nadaje się do malowania (do czego nie mam zarzutów, jest zarysowany lakier, ale nie ma żadnych głębszych zniszczeń). Mam wydruk ze zbieżności to im wyślę, a co z łożyskiem?
maneig
Nowicjusz

21 Wrz 2017, 16:58

maneig napisał(a):Nawet rzeczoznawca z Ergo Hestii uznał, że błotnik nadaje się do wymiany (potocznie ćwiara),
jakby dał Ci do wymiany to napewno nie zmieścił by sie w 4200 nawet jakby po 30 zl dał godzine. A od siebie był wolał zostać przy oryginalnym błotniku bo w tak przy jego wymianie miałbyś łączenie w tamtym miejscu gdzie masz uszkodzenie, wiec po co zmieniać?
Wiesz sporo lat w tym temacie siedze, nie jestem ani po Twojej stronie ani po stronie ubezpieczyciela podchodze do tego neutralnie bo wiem jak to jest z klientami i ub. Te 4200 daja Ci do ręki?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Wrz 2017, 17:02

Tak, tyle dają mi od ręki. Robisz likwidację dla ubezpieczalni? Stawka 54zł/h to norma?

Patrzę w kosztorys i jest wyraźnie napisane, ŚCIANA TYŁ P WYMIANA, LAKIEROWANIE CZĘŚCI NOWEJ

Sam widzisz, że albo za mało godzin naliczyli, albo za niska stawka. Dlatego udałem się z tym do niezależnego rzeczoznawcy i zamiast 4200zł naliczył 8000.
maneig
Nowicjusz

21 Wrz 2017, 17:20

No ok wiliczyl 8 ale w przypadku naprawy na fakture. Krotko mowiac do reki tyle nie dostaniesz. Uwazam ze te co chca Ci dac do reki to bardzo dobra kwota i pownienes sie cieszyc ze az tyle wyliczyli jak daja do reki. Ah ta ludzka zachłanność
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Wrz 2017, 17:31

Ok, trochę poczytałem no i jak się okazuje wypłacają tylko część kwoty naprawy, wezmę gotówkę, a auto pójdzie do jakiegoś handlarzyny i niech sobie robi z nim co chce. Tak z ciekawości - w takim razie jak działają firmy skupujące roszczenia? One jakoś potrafią wydębić większą kwotę od TU.
maneig
Nowicjusz

21 Wrz 2017, 17:58

Bo często UB zaniżają mocno kwoty naprawy np
-Wrzucaja uzywane czesci lub zamienniki
-liczą elementy jako do naprawy nie do wymiany
-zaniżają czas pracy
-i dużo wiecej przykladów
Te firmy ktore pomagaja klientom znaja prawo i koryguja kalkulacje tak jak powinno byc.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Wrz 2017, 18:47

No tak, dlatego dałem rzeczoznawcy aby wycenił szkodę i wycenił na 8000zł poprawiając ceny materiałów, roboczogodziny, ilość godzin i pewnie jest tyle warta, jednak tak jak powiedziałeś nie wypłacają całej kwoty bo nie jest naprawiane na fakturę, a im jakoś wypłacają większą część mimo to, że też nie robią na fakturę.
maneig
Nowicjusz

21 Wrz 2017, 20:04

maneig napisał(a): a im jakoś wypłacają większą część mimo to, że też nie robią na fakturę.
takie firmy biorą procent od sumy dopłaty
Kao
Moderator
Awatar użytkownika