Rekalkulacja i nabycie OC

11 Lut 2018, 22:39

Witajcie!
Mam pytanie, które chciałbym Wam przedstawić na moim przykładzie.
Kupuję samochód z autokomisu, jest to VW Polo 98' 50KM 1.0. Auto posiada ubezpieczenie OC do grudnia 2018r. Moim pytaniem jest czy dostaję ubezpieczenie na siebie?
Czy będę musiał zapłacić tzw. Rekalkulację? Ile takowa może wynosić? Nigdy wcześniej nie posiadałem polisy ubezpieczeniowej, nie miałem żadnego wypadku, prawo jazdy mam od 3 miesięcy.
Odpowiedź jest mi bardzo potrzebna bo jeśli rekalkulacja tego ubezpieczenia będzie wynosiła 50% tego co miałbym zapłacić normalnie tj. 1500zł (na porównywarce ubezpieczeń wychodzi mi 3000zł - jeśli ubezpieczenie kupowałbym sam na siebie) to podziękuję.
Z góry dziękuję za pomoc.

PS. Jeśli wybrałem zły dział proszę o przeniesienie! Z góry przepraszam.
Drivix
Obserwowany

Prawo jazdy: 29 12 2017
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Volkswagen Polo III
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

12 Lut 2018, 01:20

Rekalkulacja jest zawsze, czasami korzystniej jest zamknac to ubezpieczenie i zawrzec nowa umowe. Dla modych kierowcow niestety skladki sa kosmiczne, szukaj kogos kto Ci zrobi na wspolwlasciciela
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Lut 2018, 23:51

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
Drivix
Obserwowany

Prawo jazdy: 29 12 2017
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Volkswagen Polo III
Silnik: 1.0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Lut 2018, 15:01

Nigdy nie rozumiem rezygnowania z ubezpieczenia, które jest opłacone? Fakt, jeśli nie ma się zniżek i ma poniżej 25 lat i mieszka w dużym mieście to szukaj dziadka najlepiej z wioski, który Cię weźmie pod skrzydła. Ogólnie możesz się pobawić przez kalkulatory dostępne online i zobaczyć jak sprawa ubezpieczeń wygląda, na pewno można znaleźć coś tańszego niż to co oferują w placówkach, ale jak napisałem jeśli ubezpieczenie jest ważne to po co kombinować?
DooD
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 08 1988
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1,8 20V
Typ: Sedan/Limuzyna