Remont silnika LUPO 1.4 16V AKQ

29 Paź 2019, 09:38

Dzień dobry forumowiczom :-)

Mam problem z moim Lupo 1.4 16V AKQ i kieruję do was prośbę o pomoc.
Mianowicie autko od jakiegoś czasu "kulało" na wolnych obrotach i nie przepalało. Okazało się, że na 1 cylindrze kompresja jest naprawdę słaba.
Próba olejowa dała dużo lepszy wynik więc padło na wymianę silnika.
Jednak teraz jak mam wyciągnięty silnik to zastanawiam się czy nie wyremontować tego, bo używany nie wiadomo w jakim trafi się stanie.

Pytanie do was jest następujące, czy miał ktoś z was styczność wymianą tulei w tych silnikach? Spotkałem się z wypowiedziami, ze wymiana to prosta sprawa i ponoć można je wyciągnąć ręką i włożyć nowe pamiętając o podkładkach odpowiadających za głębokość osadzenia.
Chciałbym kupić komplet tulei + nowe pierścienie ale nigdzie nie mogę ich namierzyć. Jeśli chodzi o tuleje do wersji 8 zaworowej są, a do 16 nie ma ;/

Z góry dziękuję za pomoc :-)
endriuuxd
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 1,9 TDI 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Paź 2019, 14:28

Bardzo często taki remont jest lepiej opłacalny bo wiesz co masz a kupując używany silnik mało kto jest w stanie ci zagwarantować jego przebieg. Niby dostajesz gwarancję rozruchową ale nie zawsze to się sprawdza.

endriuuxd napisał(a):Chciałbym kupić komplet tulei + nowe pierścienie ale nigdzie nie mogę ich namierzyć. Jeśli chodzi o tuleje do wersji 8 zaworowej są, a do 16 nie ma ;/
Zadzwoń do serwisu i zapytaj czy u nich dostaniesz i jakie będą to koszty. Czasem w ASO wbrew pozorom pewne części można kupić w naprawdę dobrej cenie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    MINI E (od 2008) - samochód elektryczny
    BMW Group po raz pierwszy zaprezentowała MINI E w 2008 roku, wprowadzając flotę ponad 600 zasilanych wyłącznie elektrycznie pojazdów do codziennego, prywatnego użytku. Zapoczątkowano szeroko zakrojony projekt pilotażowy, ...