Renault 19 1.7 F3N L740 - brak odcięcia zapłonu

08 Gru 2009, 23:30

Witam serdecznie forumowiczów. Na starcie chciałem się przywitać, właśnie się zarejestrowałem.
Liczę na to że tu znajdę odpowiedź na moje pytanie. To już 4te do tej pory nikt mi nie udzielił odpowiedzi.
Silniczek w reni posiadam ten co w tamacie napisałem, zwykły 70konny motor, na mono wtrysku.
Problem tkwi w tym że nie ma odcięcia zapłonu. Silnik kręci ponad 7tysięcy obrotów i nie odcina. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Czujniki? Ale jakie....? Komputer? Resetowanie nic nie daje...
Dodam że silnik standard bez przeróbek, ma tylko zaślepiony EGR. Testy oczywiście na PB robiłem.
Pozdrawiam i czekam na jakiekolwiek odpowiedzi.
9kaczor6
Nowicjusz

Miejscowość: Skępe
  • 09 Gru 2009, 00:47

A dlaczego miał by ci odciąć zapłon?
    A jak będziesz tak kręcił silnik na maxa to nie będziesz potrzebował odcięcia bo ci tłoki wyskoczą przez maske.
    Odcięcie zapłonu jak to niektórzy mówią jest tylko wtedy gdy osiągniesz prędkość mniej więcej 250km/h steruje tym komputer a w jaki sposób ma wyglądać te odcięcie decyduje producent auta.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

09 Gru 2009, 20:04

piotrpz87, napisał(a):A dlaczego miał by ci odciąć zapłon?

piotrpz87, napisał(a):A jak będziesz tak kręcił silnik na maxa to nie będziesz potrzebował odcięcia bo ci tłoki wyskoczą przez maske.

właśnie dlatego.
    Samochód powinien odcinać nie zależnie od prędkości. Kaganiec na v-maxie to inna sprawa.
    Problem u mnie w tym że odcięcie powinno być a go nie ma, i nie wiem co się stało, jak zlokalizować wadę??
    Podobno komputer nawala?? Reset nic nie daje....
    9kaczor6
    Nowicjusz

09 Gru 2009, 21:57

http://www.renault19.pl/forum/viewthrea ... pid=297440
    Poczytaj troche moze to nie wina komputera.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

10 Gru 2009, 17:14

piotrpz87, wysłałeś mi linka do mojego tematu.... Jak widać i tam odpowiedzi nie otrzymałem. Skończyło się na tym że wina jest czujnika otwarcia przepustnicy, ale on tylko wzbogaca mieszankę....
    Jakieś pomysły?
    9kaczor6
    Nowicjusz

16 Maj 2010, 22:54

myślę ze wina będzie w kompie.wywaliło pamięć.podstaw innego kompa i zobacz
    seba1916
    Nowicjusz

Miejscowość: słubice woj lubuskie
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne liście - piękne i niebezpieczne
      Choć kolorowe liście to urokliwy element jesieni, może on stać się przyczyną zagrożenia na drodze. Na mokrych liściach auto łatwo traci przyczepność, mogą one też przykrywać nierówności czy dziury, a nawet uszkodzić ...