Renault 19 Czy Peugeot 205

01 Lip 2010, 19:42

Witam wszystkich forumowiczów, ponownie zwracam się z problemem tym razem nie moim, a Kolegi. Posiada On dylemat w zakupie samochodu, ja mu doradzałem Peugeota 205 (Niskie koszty eksploracji, brak ognisk rdzy ze względu na wytrzymałą blachę, niskie spalanie, no i generalnie wszystko co najlepsze :wink: ) Ale mój Kolega uparł się i postanowił wybrać jeszcze jedno auto, między którymi będzie wybierał. Wyrażajcie swoje opinie na temat tych samochodów, takie jak: Spalanie, Koszty napraw, Bezpieczeństwo, Koszty utrzymania. :grin:

[ Dodano: Czw Lip 01, 2010 20:48 ]
R19 oczywiście hatchback - link na wzór [link do oferty na Allegro wygasł]

Oraz Peugeot 205 - link na wzór [link do oferty na Allegro wygasł]

Proszę się nie sugerować autami z linków to tylko przykłady :P
- Na skrzyżowaniu niespodziewanie dostałem ataku daltonizmu.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

01 Lip 2010, 21:55

A ile kasy ma kolega??Ja jeśli miałbym wybierać to wybrałbym R19 ponieważ z 205 może być różnie coraz mniej tego jeżdzi po naszych drogach i w dodatku może byc problem z częściami :neutral: ja jesli miałbym coś dodać od siebie to dodam Skode Favorit (wprawdzie rudą ją troche lubi ale wkońcu te wszystkie auta mają już swoje lata i napewno będą gniły).A jeśli by go zaciekawiło to jest do sprzedania jedna Favoritka za grosze (info na priv).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Lip 2010, 08:36

Więc tak, jest to około 3tyś zł. Mnie się wydaje, że 205 to też dobry wybór, z silnikiem 128KM i wadze poniżej jednej tony to fruwa nie jeździ, auta te mają wytrzymałą blachę i nie słyszałem jeszcze, żeby jakiś PUG 205 miał jakieś większe ogniska rdzy, czy tam gnił. Jedynym problemem jest zbyt miękkie zawieszenie, ale tego typu drobiazgi można zrobić.
R19 podoba się mi, jak i koledze w cabrio, ale z wiadomych przyczyn (pieniądze) nie jest On w stanie go kupić. R19 w hatchbacku ma przyzwoite spalanie, dobra elektryka, jak na auto z tego rocznika to można powiedzieć perełka, wiele osób twierdzi, że francuskie auta to szmelc, czego kompletnie nie uznaje ;D
Co do Skody, auto to na pewno daje radę, ale jakoś mój kolega nie widzi się w tym samochodzie, to auto już jest za stare, już lepiej dołożyć to tysiąc czy półtora i kupić R19 które wyglądem miażdży Skodę ;D
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Lip 2010, 10:17

Takie R19 jakby dorwać mmm cud miód.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Lip 2010, 09:39

No tak fajna sprawa, taka to musi ładnie się zbierać, ale to jest ten starszy rocznik. Kumpel chciał nowszy. Do tego zaproponowałem mu Golfa mk2, co sądzisz o tym samochodzie? Bo ja na temat tego auta mam już swoje zdanie, dość fajny samochód jak na te pieniądze :)
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

04 Lip 2010, 12:03

Golf II to jest czołg,auto praktycznie nie do zajechania,z częściami też nie będzie problemu bo na większości szrotów są.Za te pieniądze kolega znajdziesz auto z koncówki produkcji (1991-1992).
Zobacz na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

04 Lip 2010, 22:05

No tak racja, ale bardziej by odpowiadał mu diesel, silnik praktycznie niezniszczalny, spalanie niewielkie. Myślałem mu poradzić 1.6 diesel :D
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

04 Lip 2010, 22:29

No i dobrze myślałeś :smile:
Barol
Awatar użytkownika

04 Lip 2010, 22:44

Osobiście, jak w moich wcześniejszych tematach nie przyszedł mi do głowy golf, a chodził mi po głowie od 16 roku życia. Zamiast vectry czy tam innego dziadostwa kupię poczciwego golfa dwójeczkę elegancko nisko gleba, ładna fela i german <3 A co do kolegi, trudno mi go będzie namówić, no ale co zrobić, jakoś nie siada mu ten golf i już, może jest jeszcze jakaś oferta która zainteresowała by mojego kumpla? Może vw polo?
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

05 Lip 2010, 11:42

No jakby znaleść Polo G40 to prawdziwy szatan na drodze ale znaleść dobry egzemplarz graniczy z cudem.A co kolega powie na Punto??
Barol
Awatar użytkownika

05 Lip 2010, 12:03

Miałem Puga 205, był to 1.1 Look, dzielnie się trzymał, z dostępnością części nie ma problemu. Uważaj tylko na tylną belkę, patrz czy koła stoją prosto. Jeśli nie trzeszczy przy wsiadaniu, na dołkach i reszta jest ok, to można brać. Inaczej czekają cię koszty, zależne od zużycia.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992