Renault Clio 2 1.2 16V czy to objawy przeskoku zęba na rozrządzie

23 Sie 2024, 15:40

sam wymieniałem rozrząd dlugoo temu z rok około, więc na bank był dobrze ustawiony, ale jak wiadomo może przeskoczyć.

Aktualnie męczę sie z wyższym spalaniem i delikatnie metalicznym stukiem. W środku taki dźwięk wysoki ale delikatny, mogę mylić się z dźwiękiem silnika, pod maską tym bardziej wszystkie dźwięki sie zlewają, od jakiegoś czasu sie za to zabieram nowa sonda lambda, szczelny wydech bo byla wymieniana plecionka, czyszczona przepustnica, luzy zaworowe, olej w dobrej kondycji, więc niby nie zostaje mi nic innego jak panewki.
Wiec kupilem panewki do tego modelu ale właśnie czytam o tym przeskoczonym ząbku.
Mam elm327 wpinam, bo mam checka i ciągle mowi ze za duzo paliwa w komorze sonda lambda fruwa góra dol czyli prawidlowo, co zresetuje wraca ten sam błąd, koretka paliwa dlugoterminowa -100% czyli leje, jest zakładka timing advance to tam od -10 stopni do 40 stopni.
Map sensor też byl wymieniany bo tutaj jest w kolektorze dolotowym, podcisnienie w normie. Płyny w normie. Objawy na jałowych jak spadnie na takie 700 to drży całe auto, minimalne opóźnienie na gaz przy gwałtownym wdepnieciu z okolo ponad 2k obrotow bo jak to panewka to boje sie go wkręcać wyżej. Swiece nowe cewki nowe. Troche sie rozpisalem
collie6702
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

24 Sie 2024, 13:41

A niby dlaczego pasek miał by sam przeskoczyć. Owszem jest taka możliwość w przypadku gdy:1. zapalasz auto na tzw.,,popych".2. Gdy dojdzie do niekontrolowanego samozapłonu paliwa od nadmiernie rozgrzanych świec i silnik odbije kilka obrotów w druga stronę ( ale to raczej niemożliwe przy obecnym paliwie i konstrukcji silnika bo to dotyczyło aut gaźnikowych) .3Coś się stało z napinaczem paska ..powstał luz umożliwiający przeskok paska przy normalnym trybie pracy silnika bo napinacz przestał spełniać swoją funkcję.Skoro masz wątpliwości to nie pozostaje nic innego jak to sprawdzić zwłaszcza że jak mówisz wszystko było OK.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

25 Sie 2024, 03:54

trochę wyprzedze ale specjalnie dałem mocniej napinacz bo czytałem ze lubią się cofnąć,a jeżeli sie cofnął to da sie temh jakos zapobiec w przyszłości? Drugie pytanie mam odnośnie czemu jak mialem wbity bieg i przod byl w górze to jak kręciłem kołami to silnik nie kręcił się? akurat zawory wtedy robiłem.
collie6702
Nowicjusz

25 Sie 2024, 07:38

Nie widzę takiej możliwości aby temu zapobiec .Przy sprawdzaniu paska sprawdź stan zębatych kół pasowych paska.Możliwe że wypracowały się krawędzie zębów kół zębatych co ułatwia przeskok paska podczas jego pracy.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

25 Sie 2024, 16:29

przeskoczył 4 zęby, ale koło rozrządu przekręciło się aż o 180 stopni, planuję zdjąć głowicę przekręcić wałkiem rozrządu na znak i założyć. Zostaje mi lepsza opcja?

EDIT: widze na filmiku gościu mówi o czymś takim, zapomniałem sam o tym że wałek kręci się raz a wał korbowy 2 razy na jeden cykl pracy więc on będzie właśnie w dole po prostu muszę zakręcić jeszcze raz pełen obrót. ale mam zdjęcie ustawie tak samo jak był zrobię obrót i się okaże ile zębów faktycznie przeskoczył
collie6702
Nowicjusz

26 Sie 2024, 06:57

Nie znam innej opcji jak ustawienie wszystkiego od początku z przeglądem wizualnym wszystkich części .Ustal co było powodem tego przeskoku.Coś musiało być przyczyną.Taki przeskok nie zdarza się sam od siebie. :no: Wypracowane koła żebate,uszkodzony pasek,uszkodzony napinacz,uszkodzonych kilka zębów paska lub słaba jakość paska ,że nie wytrzymał tylko rok zamiast 5 lat ???
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Sie 2024, 08:51

będę dzisiaj sprawdzał, tak jak mówiłem dzisiaj sprawdze o ile faktycznie przeskoczył
collie6702
Nowicjusz