14 Lut 2010, 19:22
OPIS SAMOCHODU
RENAULT CLIO 2 , POJ. 1,29 1149 CM3, MOC 55 KW, ROCZNIK 2002
Ten samochód posiada dwie sondy lambda. Mój samochód jeździł na jednej sondzie tej która znajduje sie bliżej silnika. Od pewnego czasu zauwarzyłem wzrost zużycia paliwa więc udałem sie do mechanika. Po podłączeniu do komputera okazało się ze sonda jest uszkodzona. Mechanik wymienił na nowa sonde lambda firmy ngk. Niestety okazaało sie że sonda nie działa. Po odwiedzeniu kilku eletromechaników stwierdzili ,że samochody marki renault są bardzo czułe i muszą być zamontowane orginalne sondy. zadzwoniłem do serwisu renault ( Suchy las k. Poznania) i żądali od mnie kodu starej sondy wtedy jest pewnosc iz nowa sonda bedzie sprawna w moim aucie. Ja oczywiscie starej juz nie posiadam ponieważ wyładowała ona w śmietniku mechanika. W serwisie stwierdzili ,że do clio 2 produkuje sie 4 bądź 5 rodzai sond dlatego też bardzo istotny jest kod ze starej sondy.Próbowałem równiez kupic używana orginalna sonde, jednak wszyscy sprzedawcy prosili mie o kod starej sondy. Szczerze mówiąc mam dosyć tego auta. PROSZE O PODPOWIEDZ, POMOC CZY JEST JAKIS SPSOB ABY POPRAWNIE DOBRAC SONDE DO AUTA
POZDRAWIAM