Renault Clio 2003 (gaz) - spada moc silnika

11 Sty 2009, 22:46

Witam,

podczas jazdy bywa, że silnik traci moc - nie przyspiesza, objawy podobne do sytuacji jakby pracowały tylko 3 cylindry. Dzieje się to wtedy gdy zimny samochód dłuższą chwilę pracuje na wolnych obrotach. Wymieniany był czujnik położenia wału korbowego i przepustnica.

Co to może być? Czy problem dotyczy silnika, czy może mieć związek z instalacją gazową (sekwencyjna)? Ktoś mi podpowiedział, żeby wymienić cewki zapłonowe. :?:
Pozdrawiam,
Kasia
brebis
Nowicjusz

• 12 Sty 2009, 20:33

a czy samochód zachowóje sie tak równiez na benzynie?
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

13 Sty 2009, 00:07

hmm, przyznam, że nie próbowałam jeździć na benzynie. Jest to jakiś pomysł.
    Spróbuję.
    Pozdrawiam,
    Kasia
    brebis
    Nowicjusz

13 Sty 2009, 15:22

Moim zdaniem przyczyna tkwi w instalacji gazowej. Wymien filtry w instalacji. Zdarza sie ze parownik podupada a wtedy napewno silnik bedzie tracil moc. Z cewka zaplonowa bym sie wstrzymal bo wtedy wolne czy szybkie obroty nic by nie daly a silnik nie pracowal by na wszystkie cylindry. Pozatym nic nie pisalas ze silnik nie pracuje rownomiernie.
    .::Wszyscy jestesmy psychiczni, ale nie wszyscy zdiagnozowani::.
    mnichsix
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Siedlce

13 Sty 2009, 19:52

sprawdz jak chodzi na beznzynie jezeli bedzie dobrze to musisz podjechac do gazownika wyregolowac gazownie
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

13 Sty 2009, 22:34

Dziękuję za odpowiedzi. Przy najbliższej okazji sprawdzę instalację gazową i spróbuję też przełączyć się na benzynę w awaryjnej sytuacji.

Niepokoi mnie także (być może ma to związek) świecąca się lub mrugająca momentami kontrolka układu oczyszczania spalin. Jeśli już występują kłopoty za autem to zawsze w towarzystwie tej kontrolki. Poprzedni własciciel twierdził (ja jeżdżę tym autem od X 2008) żeby nie zwracać na nią uwagi bo czujnik jest zdezorientowany inną mieszanką (gaz).
    Pozdrawiam,
    Kasia
    brebis
    Nowicjusz