13 Gru 2020, 09:33
Witam wszystkich.
W moim Clio 3 (2005 1.6 benzyna-gaz) pojawił się problem z elektryką. Jakiś czas temu auto zamokło zaczęło wariować, światła się załączały, klapa bagażnika sama otwierała itp. Okazało się że w podszybiu zebrała się woda, która pewnie zalała elementy elektroniki. Przeczyściłem tunele odprowadzjące wodę, osuszyłem samochód i wszystko wróciło do normy.
Około tydzień temu w samochodzie zaczęły szwankować wycieraczki- działały tylko na najwyższym biegu. Natomiast w piątek podczas ulewy co jakiś czas nie reagowały. Następnego dnia- tj. wczoraj rano samochód nie odpalił, lampka immobilisera świeci ciągle po przekręceniu kluczyka blokując rozruch (silnik trzy razy zakręci i koniec)- okazało się że nie wyłączyłem wycieraczek, choć nie powinno mieć to znaczenie skoro nie było kluczyka przez noc. Nie powinno, ale chyba jednak ma. Odpiąłem akumulator, po jego podpięciu słychać charakterystyczny dźwięk, tak jakby przepływu prądu z okolić alternatora(?). Samochód nie odpala też na kable. Macie jakiś sposób jak uruchomić pojazd, obejść immo?