Renault Clio II czy Opel Corsa???

27 Mar 2011, 11:48

Witam wszystkich znawców samochodów!

Proszę Was o cenną poradę :)

Zastanawiam się nad zakupem małego, w miarę oszczędnego samochodu, nadającego się do jazdy w mieście, ale i czasami też na trasach.

Moje zainteresowania skupiły się na dwóch modelach: Renault Clio i Opel Corsa, oto linki:

Clio [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Corsa [link do oferty na Allegro wygasł]

Nie chodzi mi konkrentnie o te dwa modele, ale wybrałam je gdyż najbliżej spełniają moje oczekiwania (cena, klimatyzacja itd).
Proszę Was o radę, chciałabym się dowiedzieć, które z tych aut jest mniej awaryjne, bardziej trwałe, ceny napraw i części.
I najważniejsze - NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ PRZY KUPNIE TYCH AUT.
Wiem, że to ważne, gdyż np. po fakcie wiem ze mercedesa 190, nie kupuje sie z gazem :/
blondynka24
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Honda Jazz 1.4, 2004

27 Mar 2011, 14:54

Siema

Czytając twój post odniosłem wrażenie ze szukasz autka miłego w prowadzeniu i w miarę oszczędnego. Z doświadczenia mogę ci doradzić żebyś zrezygnowała z tych małych autek w których będziesz zabawnie w wyglądać, Radze ci kupić coś fajnego i mocnego np. BMW e36 coupe. Będziesz w nim świetnie wyglądała a do tego jest nie zawodny. Spalanie około 10 L benzyny może ci się wydawać dużo ale wiesz co masz pod maską. Nie patrz na te małe udawane samochody co są dla starszych dziadków Clio czy Corsą to może moja babcia jeździć do kościoła . Ty jesteś młoda to musisz mieć porządne auto, a porządne auto to tylko BMW.

Widzę ze jesteś z Bydgoszczy w sumie to nie daleko mnie może kiedyś się umówimy na niedzielna przejażdżkę moim BMW poczujesz co to znaczy klasa i szyk.

Trzymaj sie blondi
Prędkość to siła, prędkość to sens życia.
ŁysyBMW
Nowicjusz

Miejscowość: Izbica Kujawska

27 Mar 2011, 15:02

Sorry, ale nie interesuje mnie auto dla karków i dresów. Dzięki za propozycję.
Czy ktoś "normalny" mógłby mi pomóc?
blondynka24
Początkujący

27 Mar 2011, 15:29

Ja byłbym za Corsą, ale nie z tym silnikiem. W mieście może by się jeszcze czołgał, ale w trasie masakra. Do tego jak na swoje parametry dużo pije. Dużo lepszy jest 1.2 (75 km). Miałem okazję użytkować Corse z tym silnikiem przez wakacje. Przejechałem coś kolo 5000km i wrażenia były pozytywne. Nie działo się nic złego, zadnej usterki, a miała chyba 170000km przebiegu. Ewentualna awaria też nie nadszarpnie portfela, bo części tanie i ogólnodostępne. Trzeba tylko uważać, żeby nie trafić na pofirmówki i emerytowane eLki, bo kiedyś było ich dosyć dużo.
Dużo możesz przeznaczyć na autko?
pieter77
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

27 Mar 2011, 15:36

Mogę przeznaczyć do 10 tysięcy zł.
A ile taka corsa paliła na 100km?
Przyznam szczerze, że fajniejsze wydaje się Clio, ale sama już nie wiem :)
blondynka24
Początkujący

27 Mar 2011, 15:45

W normalnym użytkowaniu nie odczujesz różnicy w awaryjności między corsą a clio. Jeżeli nie będziesz katować samochodu to będzie bezawaryjne służył. Podobnie jak pieter77 lepszym wyborem będzie większy silnik, gdyż spalanie nie będzie większe a juz autko będzie przyjemniej jezdzić. Ja ze swej strony dorzucę jeszcze peugeota 206 i toyotę yaris, np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...

27 Mar 2011, 15:53

Według mnie i Clio i Corsa będą dobrymi samochodami - wszystko zależy od tego, który trafi się w lepszym stanie. Co do Clio to prócz silnika benzynowego możesz poszukać takiego z dieslem 1.9 bez turbiny. Silnik prosty i praktycznie niezniszczalny ;)

Jeśli chodzi o spalanie to według autocentrum:
Corsa 1.2 75KM - min. 5,3l/100km max. 7,7l/100km
Clio 1.2 75KM - min. 5,2l/100km max. 7,7l/100km
Clio 1.9D 64KM - min. 4,7l/100km max 6,3l/100km
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

27 Mar 2011, 15:59

A słyszałam, że silniki diesla są bardzo drogie w naprawach (droższe niż benzyna), no i że Clio to francuz, a francuskie auta są słabsze. Czy kierować się takimi opiniami??
blondynka24
Początkujący

27 Mar 2011, 16:44

blondynka24 napisał(a):Mogę przeznaczyć do 10 tysięcy zł.
A ile taka corsa paliła na 100km?
Przyznam szczerze, że fajniejsze wydaje się Clio, ale sama już nie wiem :)

W mieście przy normalnej jeździe to 6,5-7l, a w trasie to 5-6 ale to wszystko zależy od kierowcy :grin:
Za 10 tys pln to lepszym wyborem chyba będzie Clio, bo będzie łatwiej o zadbany egzemplarz
pieter77
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

27 Mar 2011, 18:18

Co do silników diesla to drogie są, ale te nowe z turbinami,wtryskami, dwumasami itp. W starym dieslu bez turbiny praktycznie nie ma się co popsuć. Jeżeli znajdziesz taki samochód z prostym dieslem to możesz spokojnie brać. Taki np 1.9 w małym aucie w miarę daje rade sobie z samochodem i jest oszczędny, np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

27 Mar 2011, 18:32

Okej, nawet ładny ten peugeot :)
Tylko powiedz mi jak rozpoznać, że silnik nie ma turbin i tych bajerów i jest zwykłym dieslem,
czy ten jest taki? [link do oferty na Allegro wygasł]

czytałam na forum ze ten model w silniku 1.5 dci jest najlepszy. czy to prawda, że naprawa wtrysków w dieslu jest bardzo droga?? Jak poznać przy kupnie auta, że coś nie tak jest z wtryskami??
blondynka24
Początkujący

27 Mar 2011, 19:30

blondynka24 napisał(a):Sorry, ale nie interesuje mnie auto dla karków i dresów. Dzięki za propozycję.
Czy ktoś "normalny" mógłby mi pomóc?

Cześć. No nie mogłem się powstrzymać i musiałem zacytować!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :evil:

To Clio które podałaś to akurat jest z silnikiem diesla 1,5dCi. To jest silnik turbodoładowany w systemie common rail . To są jedne z nowszych konstrukcyjnie silników. To bardzo dobre silniki, ale jak się coś sypnie - mogą być problemy. I nie chodzi nawet o ceny części, ale o znalezienie kompetentnego mechanika, który wie co robi i potrafi postawić trafną diagnozę.

Koledzy tutaj proponują Ci silniki o oznaczeniu 1,9D. Są to stare konstrukcyjnie silniki bez turbodoładowania i systemu common rail.
Zasada działania jak w starych traktorach :). Ale oczywiście nie bierz sobie tego porównania do serca. Obrazowo napisałbym tak. taki 1,9D to odpowiednik samolotu Antek, natomiast silniki CR ( common rail) to coś w stylu odrzutowej Iskry. Oba latają, oba służą do tego samego, ale konstrukcyjnie- przepaść.
Zasadniczo wtryskiwacze , a właściwie ich regeneracja jest potrzebna- bardzo rzadko przy odpowiednio użytkowanym silniku. Czyli głównie uwaga na dobrej jakości paliwo i pilnowanie okresowych wymian filtra paliwa.
Jeżeli już dochodzi do awarii wtryskiwacza to: trzeba się zgłosić do fachowca. Regeneracja wtryskiwacza z silnika 1,9D i jemu podobnych to ok 50 zł za końcówkę wtrysku( zamiennik ) + robocizna. W silnikach CR w zasadzie podobnie, tyle, że w CR wtryskiwacze sterowane są elektronicznie i tu może pojawić się problem. Oczywiście celowo napisałem aby to zadanie zlecić prawdziwemu fachowcowi, który wie co i jak.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

27 Mar 2011, 19:59

Dzięki za objaśnienie bardzo prostym językiem :)

Znalazłam taki model [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], wydaje się całkiem sympatyczny.

I patrzyłam na raporty spalania, to ten model 1.9 spala 4,7l/100km, a to jest mniej niż spala silnik 1.5 ( w sumie to nie rozumiem, jak to jest, że większy silnik spala mniej).
blondynka24
Początkujący

27 Mar 2011, 20:03

blondynka24 napisał(a):Wiem, że to ważne, gdyż np. po fakcie wiem ze mercedesa 190, nie kupuje sie z gazem :/

jak sie kupi zaniedbanego diesla, szczegolnie z CR powiesz to samo.
dlatego szukaj czegos z motorem 1,9 sdi 68 km lub wlasnie francuskie wolnossaki. link wyzej nie dziala
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

27 Mar 2011, 20:11

silnik 1.9 sdi?? czy to inny niż dti?? może ktoś puściłby mi jakiegoś linka o silnikach diesla. :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ten byłby ok??

może jednak lepiej nie pchać się w diesla, tylko kupić benzyniaka?

Przecież ja sie nie znam na samochodach, więc jak mam się poznać, czy silnik diesla jest zaniedbany??? :(

[ Dodano: 27 Marzec 2011, 21:18 ]
Kurczę, tych wersji clio jest naprawdę sporo...

która jest najlepsza??
1. [link do autocentrum.pl wygasł]
2. [link do autocentrum.pl wygasł]
3. [link do autocentrum.pl wygasł]
blondynka24
Początkujący