Renault Clio IV - problem z przednimi wycieraczkami

11 Wrz 2018, 10:35

Dzień dobry! Mam problem z przednimi wycieraczkami w reno-zawieszają się. Pierwsza taka sytuacja miała miejsce podczas jazdy autostradą gdy chciałam sobie spryskać przednią szybkę, wycieraczki zatrzymały się na środku szyby i nie chciały drgnąć a płyn do spryskiwaczy mimiwolnie spłynął sobie pomiędzy nimi. Myślałam, że to może od naporu powietrza ( :roll: ). Okazało się, że napór powietrza raczej nie był niczemu winien bo następnego dnia wycieraczki zachowywały się podobnie w momencie gdy auto stało jak i wówczas gdy jechało z niewielką prędkością. "Zachowywały"-czas przeszły!!! Dziś, kolejnego dnia wycieraczki działają bez zarzutów. O co chodzi? :cry:
bonifi
Nowicjusz

• 11 Wrz 2018, 10:54

Zawieszają się i co dalej ?. Ruszają po chwili, czy trzeba wyłączyć i włączyć manetkę ?. Auto jest wyposażone w czujnik deszczu ?.

Tu opisany fajnie problem wycieraczek w poprzednim modelu przednie-wycieczkiclio-3-grandtour-2008-vt131878.htm
    mateusz9986
    Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
    Prawo jazdy: 0- 3-2010
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Renault Megane II ph II
    Silnik: 1.6
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

11 Wrz 2018, 11:05

Nie posiada czujnika deszczu. Stają w połowie szyby po tym jak powolnie opuszczały się w dół. Same z siebie potrafią zacząć "działać" ponownie (są wtedy bardzo pooowolne), ale na ogół próbowałam w rozpaczy na drodze wzbudzić je zmianą częstotliwości zbierania wody, nie zawsze działało, chwilami nie reagują wcale.
    bonifi
    Nowicjusz

12 Wrz 2018, 13:15

bonifi napisał(a):na ogół próbowałam w rozpaczy na drodze wzbudzić je zmianą częstotliwości zbierania wody, nie zawsze działało, chwilami nie reagują wcale
    Wygląda to tak jak by był problem na jakiż złączach, przetarty kabel, nie kontaktujący przełącznik lub coś w tym stylu.
    Zastanawia mnie jeszcze fakt, że potrafią czasem powoli wracać co mogło by być że mechanizm ich zaciera się.

Odchyl je od szyby żeby nie miały oporów i sprawdź czy wtedy chodzą normalnie.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

12 Wrz 2018, 15:18

Odchylone od szyby działają normalnie, położone na szybie również. Problem (zapewne chwilowo) ucichł :(
    bonifi
    Nowicjusz

12 Wrz 2018, 20:16

nie wykluczone że mimo młodego rocznika autka mimo wszystkiego zacierają się ośki mechanizmu wycieraczek. Sucho jest żle , trochę wilgoci - jest dobrze :wink:
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Vision RS - model koncepcyjny
      Skoda Vision RS to wyraz wizji przyszłych samochodów kompaktowych marki, utrzymanych w sportowym duchu RS. Ten dynamiczny model swoją światową premierę będzie mieć podczas zbliżającego się Salonu Samochodowego w Paryżu. ...

17 Wrz 2018, 12:50

Czyli wypadałoby nawilżyć, rozumiem! Od momentu kiedy zaczęły działać normalnie wszystko bez zarzutów, nigdzie nie oddawałam autka, ani do rozebrania i wyjścia całego mechanizmu wycieraczek ani do wglądu, wszędzie mówili że skoro działa to nie da rady zobaczyć co było problemem :unsure:
    bonifi
    Nowicjusz

17 Wrz 2018, 13:06

Zrobiło się bardziej wilgotno na dworze i nie ma tak wysokich temperatur. Postaw samochód przodem do słońca i jak postoi tak kilka godzin zobacz czy problem pojawi się. Taki test możesz sobie zrobić jak zauważysz że coś się dzieje to będziesz miał jasność że ma na to wpływ temperatura więc nie wykluczone że wtedy mechanizm się przyciera.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!