Wyrzut oleju przez bagnet

01 Sie 2018, 13:55

Witam serdecznie.
Pisze z uwagi na to że w mojej Lagunie 2.2 dci ,150ps,2003 r ,wyrzuca mi olej przez bagnet powyżej 3000 obrotów, myślę że może być to problem odmy ale chciał bym skonsultować się z kimś kto może mial już podobny problem. Chciał bym prosić też kogoś o poradę jak wymontowac ta odme robiłem to kiedyś w 1.9 dci ale tu wygląda to kompletnie inaczej z góry dziękuję za pomoc .
Pozdrawiam.
matixow
Nowicjusz

• 01 Sie 2018, 14:34

matixow napisał(a):myślę że może być to problem odmy ale chciał bym skonsultować się z kimś kto może mial już podobny problem
    Myślę że to będzie wskazany przez ciebie problem ale jak wyczyścisz odmę to dopiero będziesz wiedział czy jest ok. Mój znajomy jak wyczyścił odmę w tym silniku to silnik przestał puszczać dym z rury wydechowej.
    Odma to ten cały plastik pod korkiem oleju. Odkręcasz korek oleju z bagnetem i wyciągasz, zdejmujesz wężyk ten obok korka z odmy (ściska go się i wtedy schodzi ładnie z zatrzasku) i ten drugi co jest z boku, następnie musisz odkręcić dwie śruby (klucz 10). Jak odkręcisz to pamiętaj że jeszcze od spodu jest jeden przewód gumowy który trzeba odpiąć i wyciągasz odmę :)
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

01 Sie 2018, 14:44

Hej na wstępie dzieki za odpowiedź tylko u mnie nie idzie bagnet olejowy z korkiem jak w 1.9 dci w silniku 2.2 dci bagnet i korek są oddzielnie a przewód odmowy podłączony jest do takiej pokrywy która znajduje się między listwą a wtryskami.
    matixow
    Nowicjusz

01 Sie 2018, 15:25

Sorry nie wiem dlaczego opisałem 1.9 dci w silniku 2.2 dci masz waż gumowy odmy na którym jest zawór i być może to on nie działa prawidłowo. Musisz to sprawdzić, wrzucam fotkę tego węża (przynajmniej tak powinno to u ciebie wyglądać).

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Cichy77
    Forumowicz VIP

01 Sie 2018, 16:23

Dzięki Cichy za pomoc :piwo: zabieram się za to.
    Pozdrawiam .
    matixow
    Nowicjusz

02 Sie 2018, 10:57

matixow napisał(a):zabieram się za to
    Jak wyczyścisz to daj znać jak sobie z tym poradziłeś i czy nie było jakiś problemów :) z tego co pamiętam to ten zawór powinien działać tylko w jedną stronę.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

02 Sie 2018, 15:22

Ok napisze odrazu jak ruszę w jazdę testową :)
    matixow
    Nowicjusz

06 Wrz 2018, 13:56

Hej daje odpowiedź odnośnie Laguny wiem że mina miesiąc ale miałem tak dużo pracy że dopiero ja skończyłem pietwsza rzecz u mnie odma to tylko przewód od kolektora do rury od filtra powietrza a sama odma wbudowana jest w pokrywę zaworów niestety dokładne oczyszczenie odmy nie rozwiązało problemu wyrzucania miarki więc muszę przyczyny szukać gdzie indziej tylko nie bardzo już mam pomysły sprawdziłem turbo jest ok sprawdziłem ciśienie na cylindrach tez jest bardzo dobre nie mam głowy co jeszcze może powodować taką przypadłość
    matixow
    Nowicjusz

10 Wrz 2018, 12:01

Hm… a poziom oleju masz w normie nie masz czasem go za dużo?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

11 Wrz 2018, 22:26

Poziom oleju miałem dobry problem rozwiazalem leżał po stronie uszczelki pod wtryskarkami wymieniłem komplet uszczelkę pod pokrywę zaworów i wtryskowe bo jest ona podwnójna oraz komplet uszczelniaczy pod wtryski , mimo że nic nie wskazywalo na ta uszczelkę i jej uszkodzenie to jednak ona okazała się winowajaca Laguna teraz 3 ma miarke sztywno ale dziękuję Cichy za pomoc i zaangażowanie w tym temacie .
    matixow
    Nowicjusz

12 Wrz 2018, 13:20

Fajnie, że rozwiązałeś problem :ok:
    Swoją drogą to ciekawe że przez którąś z tych uszczelek musiało być zasysane lewe powietrze ale w drugą stronę nic się nie pociło i nie wywalało oleju tylko przez bagnet. Jak widać różne przypadki się zdarzają.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

15 Wrz 2018, 22:12

Ciekawe wiem też nie miałem jeszcze takiej przypadłości że silnik nie mial nigdzie oleju na około a uszczelka była uszkodzona no ale tak jak mówiłeś zdarzają się różne cuda. :D
    matixow
    Nowicjusz