Renault Clio IV - Ściąga na prawo

07 Kwi 2019, 17:10

Ważne info, jadąc samemu samochód trzyma prosty tor jazdy. Przy większej liczbie osób, 2 czy 3 zaczyna ściągać. Na ostatniej kontroli okazało się że niewymieniony wahacz ma jakieś luzy, wymienię go i zobaczę co wtedy.
Avenged665
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

07 Kwi 2019, 18:35

Nie wymieniaj za dużo. Może to coś w skrzyni? Mechanizm różnicowy? :?
aGradory

07 Kwi 2019, 20:30

Avenged665 napisał(a): Na ostatniej kontroli okazało się że niewymieniony wahacz ma jakieś luzy,
Nie wiem czy jest sens wymieniac caly wahacz.Myślę ze wystarczy wymienic tuleje oraz ewentualnie sworzen.Oczywiscie cześci dobrej jakości...a nie na pół roku i powtórka z rozrywki... :)
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Kwi 2019, 21:08

Właśnie nie wiem - a nie znam się na tyle by sam do tego dojść. Dlatego zostawiałem samochód u różnych przedstawicieli cholernej kasty mechaników, ale wszystko co robią to wymiany i naciąganie. Jak wahacz i półoś nie pomoże, sprawdzę w serwisie renault. Jeśli tam się nie uda, kupuję coś innego, bo nie mam już sił do tych "specjalistów".
Avenged665
Nowicjusz

07 Kwi 2019, 22:20

Warto dokupić długą gwarancję kupując nowy samochód. Gdybyś ją miał, nie bujał byś się teraz z problemem.
aGradory

23 Gru 2022, 11:03

Avenged665 napisał(a):Witam,

Problem dotyczy samochodu renault clio IV, 2016 rok. W listopadzie coś zaczęło stukać w zawieszeniu, z tego powodu została wymieniona lewa półoś. Po wymianie nic nie stuka, ale od razu po niej by utrzymać prosty tor jazdy, musiałem jeździć z kierownicą skręconą o kilka stopni w lewo. Samochód cały czas ściąga na prawo. Jako że zbliżał się okres wymiany opon na zimowe, postanowiłem przy okazji ustawić geometrie. Zabieg ten wykonywany był 3 razy, w różnych miejscach, z różnymi efektami, ale zawsze samochód dalej ściągał. Zostawiłem go u mechanika, który wymienił wahacze z przodu, oraz sworzeń. Wyjeżdżam z warsztatu, samochód ściąga na prawo. Ten sam specjalista powiedział że to z powodu opon, które zostały ścięte z jednej strony, przez ściąganie, zaproponował wymianę na letnie. Po wymianie miało być na 100% dobrze. Opony letnie zostały założone, samochód ściąga tak samo, na co fachowiec stwierdził, że opony letnie również są ścięte. Jako że letnie opony miały już swoje lata, kupiłem nowy komplet opon (kolejny spory wydatek), jednak nic to nie zmieniło. W ramach "gwarancji" mechanik zerknął jeszcze raz i ustalił że coś jest nie w porządku z amortyzatorami, jeden z nich nie jest do końca ok i może się minimalnie różnić długością. Zamienił je stronami, lewy na prawą stronę i odwrotnie, ponieważ prawy miał większą możliwość regulacji.

Teraz pytanie, co może powodować takie ściąganie? Tuleje były sprawdzane na szarpaku, żadnych luzów w zawieszeniu nie ma. Pytanie drugie, czy zamiana tych amortyzatorów jest sensowna, oraz czy kupno nowych może rozwiązać problem? Jak najlepiej sprawdzić czy z aktualnymi amortyzatorami wszystko jest ok?

pozdrawiam,

Witam czy udało się rozwiązać problem? Mam podobny przypadek
MatiMati88
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Toyota RAV-4
    Kolejna generacja SUVa od Toyoty. W Europie będzie oferowany w podobnej gamie silnikowej co obecna, czyli 2,0 benzyna i 2,5 hybryda. Nie należy spodziewać się diesli z których Toyota się wycofuje. Wg mnie zmiany we ...

25 Gru 2022, 10:07

Hej, udało się, gość który sprowadza samochody z francji i remontuje coś poprzestawiał w zawieszeniu, chociaż niestety szczegółów nie pamietam… życzę jednak powodzenia w naprawach
Avenged665
Nowicjusz

25 Gru 2022, 12:58

Dzięki za odpowiedz. A czy jest szansa żebyś zdobył jakiś namiar do niego?
MatiMati88
Obserwowany

25 Gru 2022, 19:16

niestety straciłem ten numer, ale problem ten jeszcze kiedyś się pojawił i dzwoniłem wtedy do tego fachowca, powiedział jednak ze już się tym nie zajmuje, wiec dalej nie mogę pomoc
Avenged665
Nowicjusz