Renault clio- szarpie pod gorke, czasami gasnie.

19 Mar 2013, 20:37

Tak wlasnie wyglada moj problem, nawet jadac pod delikatna gorke autem zaczyna szarpac i momentalnie traci obroty silnika. Czasami mozna uratowac to wrzucajac jedynke. Po ponownym odpaleniu silnik pracuje na min obrotach- nie dlawi sie ale po wcisnieciu gazu odcina mu prad automatycznie! I tak kilka razy pod rzad. Dodam jescze ze od czasu do czasu pojawia sie kontrolka sygnalizujaca elektryke, czasami nawet po takiej akcji uruchamia mi sie immobilajzer i wtedy jest lipa. Co to moze byc Panowie?
tajek85
Nowicjusz

Miejscowość: Torquay

20 Mar 2013, 09:25

Niestety,termin ---Clio--- przynajmniej nic mi nie mówi,a szkoda,że nie chce się tobie podać nawet mocy silnika,bo są Clio z pewnymi przypadłościami,a są bez tych typowych wad i słabości,wszystko zależy od typu silnika.Nawet nie wiadomo czy to jest diesel czy benzyna,jeśli macie zadawać tak durne pytania,to---dajcie se siana!--- :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Mar 2013, 17:32

Chce mi sie:) jest to 1.1 benzyna
tajek85
Nowicjusz

Miejscowość: Torquay

21 Mar 2013, 12:16

Pierwsze,to musisz sprawdzić jaki jest dopływ paliwa do silnika,potem najlepiej byłoby zobaczyć na sprawność wtrysku jednopunktowego,to bardzo prosta czynność(jest nad przepustnicą),czyli jak sika paliwem,czy strumieniem ciągłym,czy niemrawo z przerwami.Dużo by tego wymieniać,typowe problemy tych silników to czujnik położenia wału,oraz immo w kluczyku,chip wylatuje z gniazda lata sobie wewnątrz kluczyka i zaczynają się problemy.Napisz dokładniej ,który to rocznik auta.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Mar 2013, 18:42

Kiedy filtr paliwa był wymieniany ? , coś może być też na pompie paliwa, ogolnie sprawdził bym przewody paliwowe, Renault to brudas i lubi łapać syf w przewody.
CośTamWiem
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Zipp Vapor >50
Silnik: coś koło 0,3 2KM :)
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Mercedes klasy A
    Mercedes pokazał kolejną generację klasy A. Silniki, które będą dostępne to m.in. 1,4 turbo 163KM (A200), 2,0 turbo 220KM (A250) oraz 1,5 diesel 116KM (A180d). Później paleta ma się rozszerzyć. Moim zdaniem ...