Renault Clio

20 Paź 2012, 11:48

Witam. Mam mozliwosc kupienia renaulta clio 2 z 99 roku, 1 rejestracja 2000rok. Samochód byl przez caly czas uzywany przez pana w wieku 60 lat. Cena 6,500 zl auto bezwypadkowe, z pewnej reki. Jak wg was sprawuje sie clio? czy koszt czesci jest jakis porazajacy? poprosze o jakies sugestie, wskazówki czy kupować czy nie:) Pozdrawiam
czulki17
Nowicjusz

Auto: nie mam

20 Paź 2012, 12:45

Wyciągam magiczną kule...niestety dalej nie powiedziała mi jaki silnik znajduje się w tej renówce. A to bardzo istotna sprawa bo o ile diesle DCI należą do awaryjnych o tyle jednostki benzynowe są znośne.
Druga kwestia jest taka, że wolałbym samochód z turbo od jakiegoś młodziana niż dziadka który zapewne nigdy nie używał pełnego zakresu obrotów silnika i pewnie połowa elementów wraz z łopatkami jest już zapieczona i do wymiany ;-)

Dziadek, czy kobieta dla mnie osobiście to minus a nie plus, natomiast w ogłoszeniach ludzie istotnie się tym "chwalą"
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Paź 2012, 14:41

Silnik benzyna 1.4. Wg mnie to ze autem jezdzil dziadek to moze byc plus,bo zapewne o niego dbal co widac po wnetrzu, dziadek to znajomy mojego dziadka, bardzo mało nim jezdzil :)
czulki17
Nowicjusz

20 Paź 2012, 15:07

Jeśli auto jest z pewnej ręki i masz pewność że jest dobre to ja bym brał.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Paź 2012, 15:30

Jedyne co zauwazylem to ze akumulator byl oblozony dookola styropianem, dziadek twierdzi ze tak sie robi aby go ocieplic wtedy gdy jest zimno, mi sie wydaje ze to chyba nic nie daje. Czekam na wiadomosc od wlasciciela, myslicie ze to moze byc jakas usterka tym zaslanieta?
czulki17
Nowicjusz

20 Paź 2012, 15:46

Jak akumulator już jest wysłużony to styropian nie pomoże ;) Także dziadzia sobie próbował ocieplić na zimę akumulator, zawsze możesz wziąć miernik i sprawdzić napięcie przy odpalonym silniku oczywiście, sprawny akumulator (zakładając, że alternator jest sprawny) powinno się znajdować pomiędzy 14V - 14.5V.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    400 obserwacji, 40 decyzji i jeden błąd co dwie minuty
    Szacuje się, że typowy kierowca co dwie minuty dokonuje 400 obserwacji, podejmuje 40 decyzji i popełnia jeden błąd(1). Większość z tych decyzji podejmowana jest nieświadomie. Jest to proces wykorzystujący wcześniej wyuczone ...

20 Paź 2012, 19:51

Ciężko powiedzieć czy warto kupić,odpowiedzi nie udzieli nikt. Auto trzeba obejrzeć na żywo i sprawdzić je np na stacji diagnostycznej. Bez tego ani rusz.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3

20 Paź 2012, 21:33

Z drugiej strony co drogiego może się zepsuć w Clio II? nawet jeśli coś będzie zastane bądź posypie się ze starość to części jest masa.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

22 Paź 2012, 13:10

Jak chcesz Clio i jestę z WLKP to daj znać. Moje chcę sprzedać i zmienić na coś większego. Rok 2003 (pierwsza rejestracja 2004) - bez problemu możesz sprawdzić na stacji diagnostycznej itp.
qba84
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań