Renault Megane II - czy warto i za ile kupię?

16 Lis 2012, 21:09

Witam.
Przymierzam się do zakupu samochodu.
Interesuje mnie jakiś samochód kompaktowy, z w miarę niezłym wyposażeniem.
Czy Renault Megane II spełni te wymagania?
I najważniejsze, jaka będzie minimalna kwota za którą kupię sprawną megankę. Czy 12000 wystarczy?
krapepe
Nowicjusz

Miejscowość: PL

17 Lis 2012, 13:48

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co sądzicie na temat tych samochodów, kupię już w tej cenie megane II ?
krapepe
Nowicjusz

Miejscowość: PL

17 Lis 2012, 22:43

Kompakt jak kompakt. Szału nie ma i nieco kontrowersyjny kształt tyłu. Większości ludzi ten tył wyklucza zakup tego modelu w hatchback'u. Co do tych linków,to pierwszy z Włoch a drugi z Niemiec . Pierwszy 3 drzwiowy i słabszy silnik niż "niemca". Wszystko wskazuje na auto nr2 lecz akurat w tym aucie zastanawia mnie zużyta kierownica. Sam mam do czynienia z kierownicą w Scenicu i przy przebiegu prawie 190 tys. nie ma takich śladów zużycia... Oczywiści 1,6 ,a nie wyżyłowany 1,4...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lis 2012, 11:41

Też zastanawiam sie nad kupnem meganki, znalazłem jedna za 9500zł z 2002 roku 1.5 dci i nad tym modelem się zastanawiam, ale za dużo złego o lagunie słyszałem i się waham nad tym modelem :/
zigix
Nowicjusz

Auto: nie mam

20 Lis 2012, 13:11

1.5 dCi fajny silnik bo oszczędny, ale uważaj na stan wtrysków (bardzo popularna usterka, a koszt wymiany 2000-3000zł)
Felczy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2011

20 Lis 2012, 19:56

W silnikach dci bywają kłopoty z turbinami oraz z zaworami EGR. Starszy silnik DTI jest tańszy w naprawianiu i prostszy w budowie (bardziej tradycyjny).
Akurat z Renówkami jest tak,że są modle raczej udane i ...raczej nieudane. Laguna II przed 2004 należy do tych nieudanych,gdyż w skrócie mówiąc ...testowano ten model dosłownie na klientach którzy go kupili. Dopiero później zaczęto eliminować wady tego auta jak np wadliwą przekładnię kierowniczą.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...