Renault Grand Scenic vs Opel Zafira vs Mercedes ML

21 Gru 2019, 13:09

Witam. Trafiłem do Was, ponieważ mam dylemat, które auto wybrać. Bardziej pod kątem eksploatacji, awaryjności, napraw niż pod względem wyglądu - moim zdaniem Mercedes pod tym względem kasuje wszystkie wymienione auta. Ale do rzeczy:)
W chwili obecnej posiadam Forda Galaxy 2.0, rocznik 1998 r. , z LPG - jednak jego stan jest już tak zaawansowany, że nie ma sensu ładować w niego więcej pieniędzy - choć pod względem przestrzeni, ładowności jest niezastąpiony. Aczkolwiek, chciałbym też coś "mniejszego".
Szukam auta:
- budżet do 10 000
- roczniki od 2003 - 2006 - młodsze nie mieszczą się w budżecie
- instalacja LPG
- pojemność silnika do 2,5
- auto dla modelu rodziny 2+2 - aby można było zapakować rowery do bagażnika i torby dla całej rodziny - wiem, że można zamontować bagażnik na rowery ale nie biorę tego pod uwagę.
- jeżdżąc 5 lat galaxy przyzwyczaiłem się do wysokich aut i raczej takich szukam
- obszar poszukiwań województwa Pomorskie, Zachodnio Pomorskie i Kujawsko Pomorskie.

Pod rozwagę brane modele - Renault Grand Scenic Opel Zafira i Mercedes ML. O ile Dwa pierwsze znajdę w budżecie i w rocznikach ale proszę Was o zdanie - co sądzicie o tych modelach, na co uważać. Jeśli chodzi o Mercedesa to niestety w tej cenie znalazłem tylko rocznik 2000 - ale wygląda przepięknie i ponadczasowo, modnie i prestiżowo ale jednak nic o tym aucie nie wiem - nie wiem jak eksploatacja, awarie, naprawy. Ja wiem, że to Mercedes i swoją renomę ma ale jednak jakaś obawa.

Z góry dziękuję za każdą opinię i radę.
KriSu555
Nowicjusz

21 Gru 2019, 14:43

O czym Ty piszesz ?!
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Gru 2019, 22:14

Piszę o tym, że nie wiem które auto wybrać. O ile mam jakąś wiedzę odnośnie Zafiry i Grand Scenica o tyle nie miałem styczności z Mercedesem ML i pytam Was o opinię. Gdzie tu coś niezrozumiałego?
KriSu555
Nowicjusz

21 Gru 2019, 22:27

Mniej więcej chodzi o to, że sam prosisz się o kłopoty. Kupować ML'a kiedy masz na auto 10k? Będzie Cię stać na kupno opon do niego za 450-500 sztuka? Pomyśl ilu te auta przeżyły już właścicieli, których nie było stać na normalny serwis. Zresztą jak piszesz zgruzowałeś prostego w konstrukcji galaxy więc z mercedesm lepiej nie będzie (a już zgruzowanego kupisz :mrgreen: ). Grand Scenic z tych roczników i to jeszcze z LPG również raczej nierealny za 10k. Jedynym w miarę rozsądnym i mającym szanse na powodzenie wyjściem jest kupno tej zafiry, niekoniecznie wybrzydzając rocznikami. Auto proste i tanie w serwisie.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Gru 2019, 22:35

O MLu w ludzkim stanie raczej nie masz co marzyć, chyba że zardzewialego przedlifta. Jak chcesz to mam pewnego na stanie ale trzeba dorzucić do budżetu. Awaryjność znikoma jak kupisz coś normalnego ale jak kupisz trupa to Cie wykończy. W ML jakieś paradoksalne ceny są za karoserie jak np lampy, lusterka czy zderzaki (mówię o po lifcie) np taki zderzak używany kosztuje 1000-1500 zł a wystarczy go kopnąć a posypie się jak puzzle. Nie ma co się oszukiwać w MLu jest drogo jeżeli chodzi o eksploatację a naprawę? Też tyle że wpierw to musi się cos popsuć. Ma kilka drobnych pierdół które można napotkać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Sty 2020, 16:24

Dzięki za Wasze opinie ale pojawiają się kolejne modele i każdy wart jest zainteresowania.
Fiat Ulysse? Mitsubishi Grandis? Suzuki Ignis? KIA Carens? Nissan Murano? Co sądzicie o tych autach - bo ja już sam nie wiem w którym kierunku się udać:)
KriSu555
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Systemowe rozwiązania przyszłości Webasto
    Niemiecka firma Webasto, znana Polakom przede wszystkim z produkcji urządzeń ogrzewania postojowego, montowanych w samochodach osobowych i ciężarówkach, działa również w wielu innych dziedzinach motoryzacji. ...