Stare w miarę pewne, czy nowsze z różnymi opiniami?

31 Gru 2019, 02:13

Cześć Panowie, po kolei. Mam obecnie Opla, 2003 r - niezły stan, jak na lata, jestem go w miarę pewien, chociaż wiadomo, że coś tam od czasu do czasu wymaga naprawy.

I pojawiła mi się opcja kupna Laguny II. Źródło pewne (polskie pochodzenie), przejechane 150tyś, auto dbane, rocznik 2007. Ostatne pół roku właściwie stoi, więc pewnie klocki do wymiany. Na minus jeszcze to, że wersja podstawowa zupełnie (np. klima manualna).
Wersja - benzyna 1.6, cena ok 6,5 tyś.

Podsumowując, niby wiem, co kupuje i kupuje dbane, z drugiej coś tam trzeba będzie dołożyć zapewne na wstępie, no i te opinie w necie, które nawet o poliftach są czasem słabe.

No i mam dylemat, bo z jednej strony mam już autko, które znam na wylot i wie co mu się może zepsuć, żeby mnie nie drażnić za bardzo, z drugiej autko niby nowsze/ładniejsze/dbane, ale które opinie ma bardzo różne, czasem mocno negatywne.

Co byście radzili?
adrrrian
Nowicjusz

31 Gru 2019, 09:01

Na co jak na co ale Laguna? :shock: zostań przy Oplu :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Gru 2019, 09:45

Laguna po lifcie zła nie jest ale kiedy zestawisz ją z silnikiem 1.6 to robi się dramat ze względu na stosunek osiągi/spalanie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Gru 2019, 13:41

Ja bym został przy Oplu.. Laguna II po lifcie niby poprawiona ale cena jakoś mocno okazyjna i własnie 1.6 a osiągi/spalanie to też tak średnio..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Gru 2019, 14:11

Cena wynika z tego, że trochę 'po znajomości'.
A jakby ja zagazowac? Pytanie tylko, czy przy 1.6 nie byłoby strach się brac za jakiekolwiek wyprzedzanie, czy to uciagnie taka budę...
Szczerze mówiąc mam ochotę trochę, bo auto jednak już epokę nowsze niż obecne etc, ale wątpliwości też dużo...
adrrrian
Nowicjusz

31 Gru 2019, 14:24

adrrrian napisał(a):ale wątpliwości też dużo...
i słusznie.... :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Gru 2019, 14:41

To mnie zdemotywowaliscie teraz ;)
adrrrian
Nowicjusz

31 Gru 2019, 15:15

O ile młodsza Laguna o 2 lata? heh zostań przy Oplu bo nie będzie to postęp tylko zamiana na coś innego, wg mnie gorszego.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

31 Gru 2019, 15:25

No nie dużo rzeczywiście, rocznikowo 4, ale wizualnie na zewnątrz czy w środku to już przepaść ;)
Ale myślałem, że będziecie mieć lepsze opinie o poliftach jednak. Teraz to chyba jednak odpuszczę...
adrrrian
Nowicjusz

31 Gru 2019, 15:54

Bo "ogólnie" zdanie mamy dobre.
Problem w tym, że silnik 1.6 w aucie tej wielkości to pomyłka, tyle. Nie jedzie a dużo pali, silnik się męczy, kierowca się męczy. Jaki jest sens wkurzać się za własne pieniądze?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Gru 2019, 16:04

Ogólnie to ja bym odpuścił? dlaczego?
Bo masz auto stare i kupujesz również stare...lepiej coś dozbierać i kupić coś młodszego, bo może się okazać że kupisz gorsze niż to co masz...strata pieniędzy.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

31 Gru 2019, 16:34

adrrrian napisał(a):No nie dużo rzeczywiście, rocznikowo 4, ale wizualnie na zewnątrz czy w środku to już przepaść

No właśnie a co innego 10 lat różnicy i to różnica w technologii w motoryzacji itd a co innego rocznik.
Poza tym masz stare auto kupujesz też stare, pomyśl czy warto.
Za chwilę w tym kupionym może być sporo do roboty.
Także zamieniasz jak stryjek siekierkę na kijek :)
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

31 Gru 2019, 17:13

Warto też dodać że auto które stoi dłuższy czas po jakimś czasie może wymagać większego wkładu finansowego czyt.skarbonka
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012