Renault Kangoo - brak oświetlenia

15 Mar 2010, 13:24

Witam jestem posiadaczem Renault Kangoo 1.5dCi z 2005 roku . Wiec tak ostatnio jak jechalem wpadlem w dziure i nagle zniknęło mi cale oswietlenie deski , postoj lewy i poświetlanie tablicy .Wydaje mi sie ze rozczepila mi sie jakas kostka dlatego niema , bezpieczniki wszystkie sprawdzilem i wszystkie są ok moze sa jakies inne bezpiecziki niewiem np pod maska ?? Niewiem o co chodzi ale juz zaczyna mnie to denerwowac . Wiec prosze o wasza pomoc :|
Opel Astra F z 1995r 1,7TD | Renault Kangoo 1.5dCi z 12.2005 roku i Opel Corsa 1.4 z 1997 roku
Kassperek
Nowicjusz

Miejscowość: Kluczbork
  • 15 Mar 2010, 13:33

Posprawdzaj dokładnie raz jeszcze bezpieczniki - za podświetlenie liczników, jednej strony samochodu ( zazwyczaj na przemian - lewy przód i prawy tył) i oświetlenie tablicy ( zazwyczaj jedna żarówka) odpowiada jeden bezpiecznik. ewentualnego rozłączenia się jakiegoś przewodu, szukać trzeba raczej przy skrzynce bezpieczników.
    Niestety nie wiem, czy oprócz bezpiecznuikówm w kabinie są jeszcze bezpieczniki pod maską, ale mozesz to przeciez z łatwością sprawdzić - jak są to je z pewnością zauwazysz.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

15 Mar 2010, 13:59

Sprawdzilem pod maska sa bezpieczniki ale sa wszystkie dobre tak samo jak w srodku w aucie zauważyłem rowniez ze nie ma sygnalu gdy sie zostawi na swiatlach .

[ Dodano: Pon Mar 15, 2010 20:24 ]
    Dzis rozmawialem z kolega i powiedzial mi ze moze byc to wina przełacznika swiateł i kierunkowskazów niewiem czy podazac tym tropem prosze o wasza pomoc !!! :)
    Opel Astra F z 1995r 1,7TD | Renault Kangoo 1.5dCi z 12.2005 roku i Opel Corsa 1.4 z 1997 roku
    Kassperek
    Nowicjusz

15 Mar 2010, 22:05

Jeżeli poszedł by ci włącznik świateł, to nie byłoby ich wogóle. A ty piszesz, że nie masz tylko lewego postoju, ośw. tablicy i wskaźników. Tak więc prawy postój rozumiem, że świeci? Jak tak, to nie jest to wina włącznika. Do świateł pozycyjnych są dwa bezpieczniki - wyjmij ten, na którym świecą prawe postojowe i włóż go w miejsce lewych postojowych. Jak nie będzie efektu, to trzeba szukac w okablowaniu w okolicy skrzynki bezpieczników.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

16 Mar 2010, 07:26

Prawy postoj jest , światła mijania tez sa i drogowe tez sa co najlepsze do wszystkich bezpieczników dochodzi prad(oprocz lewego postoju) bo sprawdzalem magiczna kontrolka :P
    Kassperek
    Nowicjusz

16 Mar 2010, 09:18

Jeżeli więc nie dochodzi napięcie do bezpiecznika, to szukać należy przed bezpiecznikiem w okablowaniu. Nie wiem na 100% czy jest tam przekaźnik oświetlenia ( nie mylić z przekaźnikiem świateł mijania lub drogowych), to trzeba szukać w okablowaniu między tym przekaźnikiem a bezpiecznikiem. Zajrzyj od spodu pod skrzynkę bezpieczników - może tylko wypadł jeden przewód z zacisku.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

16 Mar 2010, 15:55

Siema motoAlbercik sprawdzilem wszystkie kable i wszystkie sa na swoim miejscu ale postanowilem sprawdzic jeszcze raz dokladnie wszystkie bezpieczniki , podczas liczenia wyszlo mi ze to nie jest bezpiecznik od lewego postoju lecz od podgrzewanych lusterek ktorych nie mam w wyposarzeniu auta :shock: i niewiem co moze byc podłaczone zamiast tych lusterek :neutral:

wie ktos co moze z tym byc ??

[ Dodano: Nie Mar 21, 2010 18:44 ]
    MotoAlbercik !! Wczoraj jechalem i przy kazdym właczaniu kierunkowskazu było taki jak by migniecie swiatel !! Co to moze byc pomozcie bo to auto mojego ojca i troche sie denerwuje bo to ja wpadlem w dziure i mi sie to stalo !! ratunku
    Kassperek
    Nowicjusz