Renault Laguna 1.8 B+G 1995

03 Cze 2009, 15:54

Witam, mam taki problem z autem, Przy silniku pracującym na benzynie, kiedy jest wilgotno na dworze, lub pada deszcz po odpaleniu strasznie falują mi obroty, tzn obroty spadają po pewnym czasie od odpalenia poniżej 600 obr/min po czym komputer je zwiększa, one znowu spadają i tak ciągle, problem występuje jedynie przy pracy na benzynie, gdy przełączę na gaz wszystko chodzi równo...

Bardzo proszę o pomoc, niedługo jadę 3000km i nie chciałbym żeby coś się działo.
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Darek
daro.hell
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona Góra
  • 03 Cze 2009, 16:44

Moze silnik krokowy
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

03 Cze 2009, 19:38

A jest to możliwe, jeżeli na gazie ładnie chodzi?? Gdzieś słyszałem że może być też to sonda lambda. z góry powiem że kable wysokiego napięcia, jak i świece są nowe,wymieniłem też ostatnio czujnik temperatury silnika bo coś mu dolegało.

[ Dodano: Pią Cze 05, 2009 23:44 ]
    To jednak nie silnik krokowy, wymieniłem na inny i efekt jest taki sam ja poprzednio..., Jakieś inne sugestie ?
    daro.hell
    Nowicjusz

05 Cze 2009, 23:47

Trudno wyrokowac bez diagnozy, ale umylbym przepustnica i sprawdzil w jakim zakresie lata sonda. No i oczywiscie niech Ci ktos sprawdzi cisnienie paliwa, bo moze pompka Ci juz umiera. A po drugie, pojezdzij ze 3 dni ne benzynie i zobacz, czy nie minie. Moze nastawy szlag trafil i trzeba ECU od nowa nauczyc dawek.
    psujpospolity
    Nowicjusz

Miejscowość: Benzyniaki Duze

06 Cze 2009, 12:34

Generalnie te symptomy występowały jeszcze przed założeniem gazu, byłem nawet na komputerze nim, ale w dzień badania komputerem nie padał deszcz więc to pływanie na obrotach nie wystąpiło, co za tym idzie komputer nic nie wykazał..
    daro.hell
    Nowicjusz

07 Cze 2009, 01:21

Odpal autko wieczorkiem i spryskaj przewody WN wodą a zobaczysz gdzie tkwi problem.
    psujpospolity
    Nowicjusz

Miejscowość: Benzyniaki Duze