Renault,Laguna,2.0,B+G

26 Lut 2010, 10:54

witam .mam problem z automatycznym ssaniem,włącza sie podczas postoju na światłach na ciepłym silniku poźniej podczas jazdy wraca do normy na prawidłowe obroty i tak w kółko, na kolejnych światłach znów obroty w górę oszaleć idzie.czujnik MAP nowy,czujnik temp (ten zielony) nowy.co jeszcze mogę wymienić?tak sie dzieje na benzynie i na gazie.
grzesiek26
Nowicjusz

Miejscowość: sieradz
  • 26 Lut 2010, 11:45

A skąd wiesz, ze to saanie?
    Jeżeli podczas postoju obroty wchodzą na wysokie, albo falują i silnik gasnie, to zainteresowac się warto na początek silniczkiem krokowym.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Lut 2010, 12:12

ale zauważyłem że gdy dłużej pojeżdze po mieście to jest lepiej obroty sa w normie nie faluja .zdarz się że lekko pójda do góry ale zaraz wracają.czy przepustnica ma wpływ na to co pokazuje obrotomierz na desce? moze podczas wciskania pedału gazu zacina sie i nie wraca do końca po puszczeniu gazu i obrotu faluja.może trzeba ja przeczyscić?
    grzesiek26
    Nowicjusz

26 Lut 2010, 12:21

Jakby to była przepustnica, to obroty by nie falowały, tylko były cały czas jednakowe. Ale sprwadzić oczywiście nie zaszkodzi.
    A to, ze jak pojeździsz po mieście i silnik się zagrzeje to obroty są stabilne to potwierdza to tylko fakt, że na zimnym silniku nie należy jeździć na gazie. Prawdopodobnie do remontu albo nawet i wymiany może być reduktor, jezeli jeździsz na gazie na zimnym silniku.
    Ale na początek głównie zainteresowałbym się silniczkiem krokowym i jego gniazdem. Napewno będzie tam pełno czarnego syfu.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

26 Lut 2010, 12:27

zdarzało mi sie jezdzic na gazie na niedogrzanym silniku zimą.
    grzesiek26
    Nowicjusz

26 Lut 2010, 12:32

No to może to być reduktor. Ale piszesz, że problem jest i na gazie i na benzynie. Tak więc zacznij od silniczka krokowego - najpierw trzeba zrobić tak, żeby silnik chodził prawidłowo na benzynie. A później dopiero zająć się gazem.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Duster 2018: w 100% zmieniony design nadwozia
      Wszystkie zewnętrzne elementy zostały przeprojektowane i zyskały bardziej wyraziste kształty, które podkreślają siłę charakteru auta. Wnętrze Nowego Dustera oferuje wyższy poziom komfortu bez kompromisów. Zdecydowanie ...

26 Lut 2010, 12:51

Pamiętam że silniczek krokowy był czyszczony jeszcze przed zimą bo juz wczesniej miałem ten problem jak zaczęła spadać temperatura na dworze,ale znów powrócił.pojezdze na benzynie przez jakiś czas rozgrzeje silnik i wtedy zobaczę.dzięki za pomysły

[ Dodano: Pią Lut 26, 2010 17:10 ]
    witam .na paliwie jest nawet gorze obroty 1800 i trzymaja sie wcisne na pedał gazu nadal tyle samo drugi raz juz spadły do 1300 jade dalej stoje na switłach znowu ok 1500 obrotów i tak sobie trzyma te obroty i na pedał parę razy.gdzies pozniej zaskoczy i wróci do normy i za chwile znów to samo gdy dojadę do świateł.Czyli to moze byc przepustnica do czeszczenia?

[ Dodano: Nie Lut 28, 2010 19:16 ]
    Witam.dzisiaj mnie samochód zaskoczył jechałem rano do pracy przed 6 na paliwie ujechałem z 2 km pusciłem go na luz i zgasł mi silnik miałem problemy z odpaleniem go i gdy wracałem sytuacja sie powtórzyła czemu tak się stało?gdy go z trudem odpaliłem pochodzil troszke dodalem gazu i zgasł.Dlaczego?

[ Dodano: Sob Mar 06, 2010 12:34 ]
    Rozwiązaniem była wymiana wiązki elektrycznej czyli przewodów i teraz autko chodzi idealnie.Pozdrawiam :wink: :wink:
    grzesiek26
    Nowicjusz