Renault laguna 94 czy to objawy uszkodzonej uszczelki pod gł

19 Paź 2008, 13:31

Objawy są taki że jeździłem kilka godzin samochodem i wszystko było w porządku aż tu nagle w mieście (wcześniej też jeździłem w mieście) widzę że rośnie temperatura płynu wyjechałem za miasto myślałem że zbiję ją jednak było jeszcze gorzej zatrzymałam się i patrze co się dzieje płyn w zbiorniczku trochę urósł ale co dalej przewód od termostatu do chłodnicy jest zimny jak i cała chłodnica . Samochód chwile postał płyn opadł i wyglądało na wszystko w normie lecz po odpaleniu temperatura zaczęła rosnąć płynu zaczęło powoli przybywać a chłodnica była dalej zimna jak i przewód od termostatu do chłodnicy. Powiedziano mi że to jest uszczelka pod głowicą czy to jest realne . Po wyjęciu termostatu działo się tak samo. proszę o pomoc :( :( :( :( :(
dzezio
Nowicjusz

• 19 Paź 2008, 21:07

Uszczelka pod głowicą to raczej nie.Ja bym stawiał na termostat,ale jak go wyjąłeś i jest to samo,to można podejrzewać pompę płynu albo zapchana chłodnicę.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

20 Paź 2008, 18:53

co do termostatu to po wyjęciu go chłodnica zrobiła się gorąca ale temperatura rosła dalej powyżej prawidłowej i to dużo , a co dziwne nic nie bulgotało w zbiorniczku wyrównawczym :? :? :?
    dzezio
    Nowicjusz

21 Paź 2008, 16:56

Napisz czy włącza się wogóle wentylator chłodnicy,jeśli temperatura urośnie i samochód chodzi na biegu jałowym.
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock

21 Paź 2008, 17:55

Wiesz dopóki był termostat to się na pewno nie włączał ,a po wyjęciu termostatu przyznam się ,że nie sprawdzałem , ale jak jechałem do mechaniora to się nie grzał więc logiczne ,że się nie włączał.
    dzezio
    Nowicjusz

21 Paź 2008, 18:50

jeżeli jedziesz to się nie włączy,sprawdź na postoju,jeżeli temperatura urośnie i się wentylator włączy to kup nowy termostat i będzie ok.a jeżeli się nie włączy to sprawdź bezpiecznik i czy wentylator nie jest spalony.
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Warsaw Oldtimer Show 2018 / relacja
      Klasycznie piękne oldtimery i youngtimery można było obejrzeć w majowy drugi weekend na V Targach Pojazdów Zabytkowych Oldtimer Warsaw Show 2018 które odbyły się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. To największe ...

21 Paź 2008, 18:52

ja osobiście bym wykluczył uszczelkę pod głowicą i postawił na termostat.
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

21 Paź 2008, 19:59

Skoro po wyjęciu termostatu chłodnica zrobiłasię gorąca,to z pewnością winny przegrzewania się silnika jest własnie termostat.Musisz go wymienić.Następnie zagrzej silnik na postoju,jak pisał kolega,bo w czasie jazdy to raczej nie zagrzejesz silnika tak,żeby wentylator się włączył i obserwuj wskaźnik temp. - przy około 98 stopniach wentylator musi się włączyć.Jak się nie właczy,a bezpiecznik i przekaźnik jest sprawny,to do wymiany włącznik termiczny wentylatora.A żeby sprawdzić wentylator,wystarczy wypiąć przewód z włacznika wentylatora i przyłożyć go do masy - wentylator powienien się właczyć(zakładając,że jest dobry bezpiecznik i przekaxnik).
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

21 Paź 2008, 20:23

dzięki za podpowiedzi a mechanik się uparł że to uszczelka pod głowicą , jutro się okaże bo samochód ma być zrobiony zobaczymy :!: :!: :!:
    dzezio
    Nowicjusz

21 Paź 2008, 20:42

to jest chyba bardziej jakiś dłubak niż mechanik z prawdziwego zdarzenia,widzę że nawet podstaw nie zna,bo zamiast zacząć od podstawowych rzeczy stawia od razu bzdurną diagnozę uszczelki pod głowicą ,albo chcę cię na koszta naciągnąć!
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

07 Gru 2009, 14:32

Witam, a ja mialem podobne objawy z tym że chcialem zobaczyć czy temperatura wzrośnie a wentylatory się wlączą i temp. spadnie, i niestety wywalilo mi (zagotowalo) wodę i w tym momncie wentylatory się wlączyly. Mechanik stwierdzil ze też poszla uszczelka :(
    Mam do was pytanko czy jeśli na rozrządzie mam zrobione 20 tys to musze go wymieniać przy okazji tej rozbiórki glowicy czy nie? A co z pompą wodną? Bo zdania są podzielone....
    Powyższe elementy to znaczny udzial kosztów w naprawie uszczelki glowicy a różnie mi doradzają..... Będę wdzięczny za odpowiedź :)
    Ostatnio edytowany przez pasztet7, 08 Gru 2009, 19:30, edytowano w sumie 1 raz
    Marcin
    pasztet7
    Nowicjusz

Miejscowość: Będzin

08 Gru 2009, 19:32

Co do tej wody - winny jest czujnik temperatury,włączający wentylatory,a nie uszczelka pod głowicą.
    Co do rozrządu - nie wiem na ile km wycenia się rozrząd w tym aucie,ale jeżeli wymienia sie pasek,to wymienia się tez od razu pompę wodną oraz wszystkie rolki i napinacze.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

10 Gru 2009, 22:29

Witam wszystkich nic tu więcej to chyba już dodać się nie da,zapewne to nie jest uszczelka ,ach ci mechanicy to tylko ludzi naciągają,a może wymienić cały silnik .pozdrowienia z Islandii.
    skoczek
    Nowicjusz

Miejscowość: Borgarnes.is