Renault Laguna I 1.9 dCI - spory problem.

05 Lut 2011, 15:39

Witam wszystkich. Mam Renault Lagune I z 99r. z silnikiem 1.9dCI. Samochód od niedawna zaczął łapać usterki i tu się zaczynają pytania. Najbardziej sprawiająca mi kłopot usterka to gaśnięcie silnika. Po zdjęciu nogi z gazu silnik mi zwyczajnie gaśnie. Wymieniana była niedawno pompa paliwowa i rozrząd oraz elektrozawór. Jakiś czas było dobrze ,ale objawy znowu wracają. Komputery o przeróżnych mechaników nic nie wykazują. Jeden z nich wykazał że może być problem ze stacyjką i wymiana będzie niedługo przeprowadzona ,ale może i wy macie jakieś pomysły. Myślałem też o świecach żarowych. Drugi problem to (nie wiem jak to nazwać) samozapłon silnika. Czasem zdarza się tak, iż podczas gaszenia silnika samochód jakby gaśnie, potem znowu chodzi i gaśnie. Trzeba go odpalić i zgasić parę razy aby wszystko wróciło do normy. To miała być wina wymienionego elektrozaworu ,ale jak widać niewiele dała. Proszę o wasze pomysły dotyczące wymienionych problemów.
Ostatnio edytowany przez abunee, 06 Lut 2011, 11:55, edytowano w sumie 1 raz
abunee
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 12 Lut 2011, 21:44

Ja kiedyś przez pomyłkę wlałem 10l benzyny zamiast diesla dolałem do pełna już właściwe paliwo i miałem takie objawy jak ty. Następuje samozapłon i silnik nie ma chęci się zatrzymać i spada moc.
    pozdrawiam Bogdan
    bogdan1947
    Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

13 Lut 2011, 13:15

Co do stacyjki - jak będzie uszkodzona, to po tym, jak ci zgaśnie silnik, to muszą ci się zaświecić kontrolki , któe normalnie ci się zaświecają przed rozruchem silnika. Jak po zgaśnięciu silnika ci się zaświecają, to nie jest to stacyjka. Chyba, jak silnikmilczy to masz ciemno na desce.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Auris Hybrid - kompaktowy hatchback do miasta
      Pod maską znajduje się silnik benzynowy o pojemności 1,8 litra pracujący w cyklu Atkinsona, który w połączeniu z agregatem elektrycznym oferuje moc na poziomie 136 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą stanowiącej ...
      Silnik 5.0 V8 2UR-GSE - Lexus
      Silniki samochodów luksusowej japońskiej marki słyną z doskonałej kultury pracy, niezawodności i znakomitych osiągów. Jednak prawdziwą dumą Lexusa jest 2UR-GSE – pięciolitrowy, wolnossący silnik V8, napędzający ...