Renault Laguna I 2.0 kat '95r. - nie odpala...

28 Lut 2012, 18:53

mam taki problem. pare dni temu jechałem i po przejechaniu (naprawdę wolnym) po ograniczniku (na wpół zniszczonym-wiec za dużego wstrząsu nie było) i około 120m. nagle zaczął tracić mi moc (jechałem cały czas wolniutko na 2 biegu).deptałem pedał gazu do końca mimo to auto zwalniało, aż wreszcie zgasło. nie chciało mi już wcale zapalić. dobrze że to było prawie pod blokiem, to dopchałem go na parking i tak tam stoi. benzyny mam pół baku, i 2/3 butli gazu. akumulator jest naładowany, gdyż wszystkie kontrolki wew auta palą się, jak również radio i klima. podczas uruchamiania czuje benzynę więc raczej pompka działa. w silniku też kręci, lecz tak jakby czegoś mu brakowało do uruchomienia. przewodu poprzedni właściciel wymieniał, jak również cewki i świece. odłączyłem akumulator na 1,5 h żeby zresetować komputer ecz to niczego nie wniosło nowego do tej sprawy. jutro jeszcze mam naładować w domu akumulator ale sam już nie wiem czy to coś pomoże w tej sprawie. próbowałem odpalać go na benzynie i na gazie i również nic. to jest moje pierwsze auto, które posiadam od 2m-cy.przez zime (te mrozy -20'C i więcej) odpalał mi za pierwszym razem, dlatego jestem naprawdę zdziwiony i nie wiem co jest z nim grane. proszę Was bardzo o pomoc. Tylko taką bardziej łopatologiczą, gdyż czytałem inne wypowiedzi na ten temat w internecie i niektóre rzeczy to była dla mnie czarna magia napisana jakoby nie po posku. z góry dzięki.
johanan
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 12 1987
Auto: laguna I 2.0 '95
  • 02 Mar 2012, 19:01

Proponuję zainteresować się filtrem paliwa. A wcześniej sprawdzić, czy paliwo z pompki dochodzi do cylindrów. Następnie sprawdzić świece, czy jest iskra.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brak białych linii na jezdni - jak reagują kierowcy?
      Bardzo wielu kierowców nie stosuje się do obowiązujących limitów prędkości. Jak skłonić ich do ostrożniejszej jazdy w mieście? Można… usunąć białe linie oddzielające od siebie pasy ruchu na jezdni albo ...
      Upadek z piątego piętra, a zderzenie z pieszym
      Całkowita droga hamowania wraz z czasem reakcji przy prędkości 60 km/h wynosi ok. 50 m. W trudnych warunkach pogodowych, przy oblodzeniu nawierzchni lub opadach śniegu może wydłużyć się kilkakrotnie. Uderzenie w pieszego ...